Primarul Aradului le arata obrazul sefilor din administratia din Timis

De Marcel Hoster
13Comentarii
Primarul Aradului le arata obrazul sefilor din administratia din Timis
© Tion: Primarul Aradului le arata obrazul sefilor din administratia din Timis
Într-o atmosferă prietenească, primarii Aradului şi Timişoarei, Gheorghe Falcă şi Nicolae Robu, au vorbit, marţi, la Timişoara, despre stabilirea unei colaborări între cele două oraşe, pentru înfiinţarea unui pol de dezvoltare comun. Edilul municipiului de pe Mureş nu a pierdut ocazia să le atragă atenţia şefilor aparatului administrativ timişorean şi timişean pentru neimplicarea în trecut în susţinere regiunii.

Reforma administrativă care ar fi trebuit să aducă în România o anumită formă de regionalizare, nu a fost interesantă pentru autorităţile timişene, iar neimplicarea ar fi dus la pierderea unor importante sume de bani pentru regiune, spune Gheorghe Falcă, primarul Aradului. El nu a pierdut marţi ocazia să arate obrazul colegilor din judeţul vecin pentru lipsa de implicare în proiectul regionalizării, pentru dezinteresul pentru un lobby susţinut, în favoarea regiunii de vest, dar şi în alte probleme.

„Reamintesc celor din Timiş faptul că noi, de la Arad, am susţinut mai mult înfiinţarea spitalului regional la Timişoara. Aceasta chiar dacă Timişul avea secretar de stat la Sănătate la acea vreme. Numai eu ştiu cât m-am luptat pentru a avea acest spital aici. De ce? Pentru că acel spital nu ar fi fost doar al Timişului, era al nostru, al regiunii, aici ar fi ajuns şi pacienţi din Arad, care ar fi beneficiat de asistenţă medicală la cel mai înalt nivel”, a declarat, marţi, la Timişoara, Falcă.

El a mai spus că Timişul, la fel ca şi Aradul au pierdut finanţări de sute de milioane de euro pentru că nu a existat implicare pentru susţinerea unui proiect pentru realizarea de Investiţii Teritoriale Integrate – ITI, un instrument de promovare a utilizării integrate a fondurilor, care are potențialul de a determina un rezultat global mai bun la nivel de regiune, la aceeași cantitate de investiții publice. Strategia comună a celor două judeţe a fost sugerată şi într-un studiu realizat de Banca Mondială, care a descoperit două regiuni ce s-ar preta la asemenea investiţii integrate. Este vorba despre regiunea din zona Deltei Dunării, respectiv zona metropolitană Timişoara – Arad, care acum se conturează. Zona vestică vizată de studiu nu a mai primit sprijin, exact din cauza lipsei de implicare, mai spune Falcă.

„Noi trebuia să fim o forță în 2013-2014, când doar eu am participat la guvern să apăr acest ITI, care însemna 800 de milioane de euro pentru cele două comunități. Studiul realizat de Banca Mondială ne arată direcția în care trebuie să mergem, în interiorul municipiilor, în zona metropolitană și în parteneriat. Toate marile investiții realizate în Arad sunt legate de studiul făcut de Banca Mondială. Vă pot spune că această Banca Mondială a generat în România două mari proiecte: Delta Dunării, finanțat cu 1,5 miliarde de euro, până în 2022, iar dacă noi am fi avut forță politică la Guvernul Ponta – Dragnea să impunem proiectul Băncii Mondiale, am fi avut pentru zona aceasta acest ITI Arad – Timișoara. Experții care au făcut acest plan l-au făcut pentru a gândi sistemele, politicienii nu au ce să negocieze decât punerea în practică. Putem negocia în forță la București, asta da, dar am recunoscut că am ratat momentul București atunci când Guvernul Ponta – Dragnea a acceptat doar ITI Delta Dunării, nu și ITI Arad – Timișoara. Gândiți-vă că în acel ITI se făcea referire inclusiv la centura Timișoarei. De două ori a fost refuzată aceasta, atât în masterplanul trimis la Bruxelles, cât și în ITI”, a mai subliniat Falcă.

Primarul arădean a mai spus că în 2013, atunci când se discuta despre regionalizare a fost singur, fără colegii săi timişoreni, la discuţii cu Liviu Dragnea, la acea vreme ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale, în plus fiind numit nebun de către colegii arădeni, doar pentru că ar fi acceptat ca şi capitală a regiunii Timişoara, cunoscută fiind rivalitatea dintre cele două oraşe.

„Vreau să reamintesc faptul că în 2013 eram singur la Bucureşti şi insistam la Dragnea pentru regionalizare. Nimeni din Timiş nu era alături de mine. Mai mult, colegii mei din Arad au spus că sunt nebun când am acceptat şi chiar insistat ca regiunea să aibă capitala la Timişoara. Cum să accepţi asa ceva? Era ceva normal, aşa trebuie să fie, niciodată nu s-a pus problema altfel. Inclusiv cei din Timiş, când au auzit că eu susţin Timişoara ca şi capitală au decis să mute capitala la Lugoj. La Lugoj! Uită şi la dictatorul Falcă de la Arad, vine el şi ne dă sfaturi”, a mai declarat edilul arădean.

Falcă a insistat că toate eforturile depuse pentru regiune trebuie depuse în comun, fie că este vorba de Arad sau Timişoara, fie că este vorba de o culoare politică sau alta.

„Noi trebuie să mergem împreună indiferent de culoarea politică, pentru că alegătorul de stânga care a votat PSD este la fel de afectat ca și votantul de drepta, în momentul în care nu este centură în Timișoara. De aceea, cetățenii sunt afectați dacă nu se pune în practică această colaborare”, a încheiat Gheorghe Falcă.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor