Primariile din Timis, asteptate sa acceseze banii alocati pentru inregistrarea tuturor terenurilor in cartea funciara

De Marcel Hoster
Primariile din Timis, asteptate sa acceseze banii alocati pentru inregistrarea tuturor terenurilor in cartea funciara
© Foto: arhiva
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Timiş va semna până în luna mai mai multe contracte cu primăriile din judeţ pentru realizarea de lucrări de înregistrare în cartea funciară a tuturor terenurilor şi imobilelor. În Timiş asemenea lucrări au fost finalizate în doar două localităţi, iar doar alte cinci sunt în curs de derulare.

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș a primit de la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) bugetul aprobat pentru finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sector cadastral. Astfel, primăriile vor putea încheia, în această lună, contracte de finanțare cu OCPI Timiș, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică. Programul național de cadastru și carte funciară 2015–2023 (PNCCF), aprobă alocarea pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) în acest an, pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică, suma de 150.000 de lei/UAT, față de 135.000 de lei/UAT, în 2016.

În această perioadă, OCPI Timiș organizează întâlniri cu primarii, cu persoanele autorizate să execute lucrări de înregistrare sistematică și cu notarii publici. La fel ca în 2016, prioritate au lucrările de înregistrare sistematică a terenurilor din extravilan și a terenurilor care fac obiectul proiectelor de infrastructură de interes național (autostrăzi, rețele electrice, rețele de transport gaz). Pentru a veni în sprijinul primăriilor care doresc să acceseze aceste fonduri, ANCPI a actualizat Ghidul primarului privind desfășurarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Ghidul este disponibil pe pagina de internet a ANCPI, aici.

Finanțarea lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de sectoare cadastrale din extravilan, și prin excepție, din intravilan, se realizează în baza unui contract de finanțare încheiat de OCPI Timiș cu fiecare UAT solicitantă, aceasta pană la sfârșitul lunii mai 2017. În prezent, în județul Timiș au fost finalizate finalizate asemenea lucrări doar în două localităti, la Orţişoara și la Lenauheim. De asemenea sunt lucrări în derulare în alte cinci localități: Sândrei, Secaş, Bara, Balint și Bethausen.

Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 are ca obiectiv principal înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI în sumă de patru miliarde de lei, adică aproximativ 900 milioane de euro, respectiv din fonduri externe nerambursabile obținute prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în cuantum de 1,4 miliarde de lei, aproximativ 312 milioane de euro.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !