Primaria Timisoara si-a reamintit de paienjenisul de cabluri. Se face inventarul

De Roxana Deaconescu
1Comentariu
Primaria Timisoara si-a reamintit de paienjenisul de cabluri. Se face inventarul
© TION: Primaria Timisoara si-a reamintit de paienjenisul de cabluri. Se face inventarul
Furnizorii de servicii din Timișoara sunt chemați la primărie să-și declare rețelele supraterane, în caz contrar vor rămâne fără cabluri. Conform primelor hotărâri adoptate în Consiliul Local Timișoara, cablurile ar fi trebuit îngropate încă de acum patru ani.

Se discută de mulți ani despre păienjenișul de cabluri din oraș. În luna octombrie a anului trecut, consilierii locali aprobau un regulament care spune clar cum se lucrează pe domeniul public și ce amenzi riscă cei care nu îngroapă cablurile. Firmele mai primeau doi ani de păsuire. Au trecut cinci luni și reprezentanții primăriei și-au amintit să facă… un inventar, așa că cei care nu declară cablurile se vor trezi cu ele tăiate, din toamnă.

„Vă reamintim că prin HCL 419/16.10.2015 a fost aprobat regulamentul referitor la condițiile în care se realizează accesul pe proprietatea publică sau privată a municipiului, în vederea instalării, întreținerii, înlocuirii sau mutării rețelelor de comunicații sau a elementelor de infrastructură necesare susținerii acestora, modul de utilizare partajată a elementelor de infrastructură, precum și măsurile privind construirea de rețele de comunicații electronice în subteran”, se arată într-un anunț semnat de city managerul Sorin Drăgoi.

Prin regulament s-a interzis amplasarea de rețele noi de cabluri la nivel aerian. La Timișoara mai era însă o hotărâre de consiliu local din 2008, care prevedea că toate rețelele supraterane existente vor fi îngropate până la 31 decembrie 2012. Acest termen a tot fost amânat.

Potrivit hotărârii adoptate anul trecut, păienjenișul de cabluri ar trebui să înceapă să dispară din luna iunie. În cazul în care furnizorii nu declară rețelele la primărie, se vor da amenzi, iar din septembrie, reprezentanții primăriei amenință că se pun pe tăiat cabluri.

Conform regulamentului, furnizorii sunt obligați să prezinte o declarație pe proprie răspundere cu privire la lungimea și dimensiunile tuburilor/ canalelor/ galeriile, nr. și dimensiunile căminelor pentru rețele subterane, lungimea rețelelor supraterane, funcționale sau nu, precum și date concrete cu privire la echipamentele tehnice aferente acestora, care se află pe domeniul public sau privat, în termen de maximum șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii (n.r. 15.11.2015). Ei mai trebuie să solicite încheierea contractului de acces pentru rețele de comunicații electronice deținute, să prevadă sisteme de identificare nedistructivă, respectiv markeri, pentru repararea operativă a rețelei și a poziției acestora, dar și să desființeze surplusurile în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a regulamentului.

Dacă furnizorii nu respectă regulamentul, de la jumătatea lunii iunie, primăria va rupe amenzi, între 1.000 și 2.500 de lei. Mai departe, în termen de 90 de zile de la expirarea termenului de declarare, municipalitatea va desființa rețelele de comunicații electronice, pe cheltuiala furnizorilor. Adică în toamnă vor fi tăiate cele… nedeclarate. Restul pot să rămână până la sfârșitul lui 2017.

Alte articole pe aceeași temă:

Cand scapam de cablurile de pe stalpi? Inca 2 ani pasuire si se taie. Intre timp se pun taxe noi!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor