Primaria Timisoara si-a amintit de zona Traian, dupa un incendiu provocat. Robu a descins in „orasul paralel”

De Roxana Deaconescu
39Comentarii
Primaria Timisoara si-a amintit de zona Traian, dupa un incendiu provocat. Robu a descins in „orasul paralel”
© foto: Cornel Putan
Zona Traian nu prezintă realitatea Timișoarei! Este afirmația primarului Nicolae Robu, care a promis încă din iarna anului trecut că face curățenie în Piața Traian, dar abia la primăvară. A trecut și primăvara, a trecut și vara, iar primăria s-a apucat, la început de octombrie, să evacueze două familii dintr-o casă. În urma incendiului de vineri, despre care pompierii spun că s-a folosit intenționat sursa de aprindere, primarul a descins luni în zonă. S-a certat cu romii și le-a cerut să plece… la muncă.

Primăria Timișoara a obținut recent un ordin judecătoresc de evacuare a două familii de romi care stau ilegal în locuințele sociale ale municipalității din zona Traian. Este vorba despre o casă de pe strada Dacilor nr. 19. Oficialii PMT se pregăteau să meargă săptămâna aceasta cu executorul pentru a-i scoate din imobil până nu se răcește vremea, pentru că evacuările sunt interzise de îndată ce se instalează frigul. Vineri seară însă, pompierii au fost nevoiți să intervină la un incendiu pe strada Dacilor. În urma cercetărilor efectuate după stingerea focului, pompierii au stabilit și cauza: folosirea intenționată a sursei de aprindere. S-a constatat că focul ar fi fost pus intenționat de cei care trebuiau evacuați de primărie. Între timp, polițiștii au însă și o altă pistă, și anume copiii romilor, care s-ar fi jucat cu focul și ar fi provocat neintenționat incendiul.

La sfârșit de săptămână, primarul Nicolae Robu a încercat să câștige capital de imagine, așa că i-a întrebat pe prietenii lui de pe Facebook dacă ar trebui să aplice legea. Mai exact, a lansat un sondaj și și-a întrebat fanii dacă îl susțin să evacueze chiriașii ilegali care stau în apartamentele primăriei din zonă sau să le mai dea încă o șansă.

„Am promis că voi reda Timișoarei Piața Traian, ajunsă în mare măsură locuită de oameni total străini de spiritul orașului! Respectând normele statului de drept -ceea ce ia timp, atenție!-, am ajuns la evacuarea răufăcătorilor. Și… ne-am trezit, în zonă, cu un incendiu provocat! Se presupune că de unul din cei ajunși la evacuare. NU MĂ VOI LĂSA INTIMIDAT! VOI CONTINUA CU FERMITATE LUPTA CU CEI FĂRĂDELEGE! CINE-I CINSTIT RĂMÂNE, CINE-I NECINSTIT PLEACĂ! Mă susțineți?”, a întrebat primarul.

Cele două variante de răspuns sunt: „Da, vă susținem total!” și „Nu, mai dați-le o șansă!”. Sondajul nu are niciun scop, în afara capitalului de imagine, având în vedere că, dacă prin absurd ar câștiga a doua variantă, primarul ar fi nevoit să îi tolereze în continuare pe chiriașii ilegali și, astfel, să își încalce atribuțiile.

Luni, primarul a decis să ia și alte măsuri, așa că a descins în zonă cu subalternii din primărie și cu câțiva polițiști locali. A dat de romii din Piața Traian, cărora le-a cerut să plece la muncă, să nu mai stea în mizerie și să nu mai fure. Romii i-au cerut locuri de muncă, așa că edilul-șef s-a enervat și a început să țipe la ei.

Primarul Timișoarei nu a răspuns apelurilor noastre, așa că am luat legătura cu unul dintre directorii Direcției de Patrimoniu. Florin Răvășilă ne-a confirmat cele întâmplate acolo.

„După incendiul de vineri, care a fost o intimidare la adresa noastră, ținând cont de faptul că am cerut evacuarea celor de acolo, am descins luni în zonă. Am fost și în alte ganguri, care erau adevărate focare de infecție. Concluzia este că vom face tot ceea ce depinde de noi să reinstaurăm liniștea, ordinea și curățenia acolo în zonă. Ei susțin că locuiesc într-o clădire privată, dar nu se poate să existe mormane de mizerie, sunt dealuri de gunoaie în curțile caselor de acolo. Am intrat în mai multe, inclusiv proprietăți private, nu numai în ale noastre”, a explicat Florin Răvășilă pentru Tion.ro.

Ce e de făcut mai departe? Răvășilă spune că municipalitatea se pune serios pe treabă și că se va apuca de curățenie în zona Traian.

„În primul rând vom identifica toate persoanele care nu au forme legale și vom lua legătura cu proprietarii clădirilor. Pe cei care nu au forme legale îi evacuăm, nu avem ce să facem. Ei terorizează întreg cartierul, ne vin tot mai multe sesizări de furturi. Acolo este un cuib de infracționalitate ridicat și trebuie intervenit”, ne-a mai spus șeful Direcției Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse Est.

Cât despre familiile care trebuiau evacuate din locuințele primăriei, Florin Răvășilă susține că una dintre ele a plecat deja, iar cealaltă încă mai are bunuri în apartamente.

„Una dintre familii a plecat, iar cealaltă nu era acolo, mai are bunuri acolo, va trebui să intervenim cu executori. Este normal că le este teamă și lor (n.r. executorilor), vom merge cu poliția, cu toate organele abilitate, nu putem să mergem doar cu cei de la Colterm sau cu un executor, care de multe ori e femeie. Există două spețe: evacuarea din locația de pe Dacilor 19, care va avea loc săptămâna aceasta și începerea campaniei”, ne-a mai spus Florin Răvășilă.

În luna noiembrie a anului 2017, primarul Nicolae Robu anunța că urmează să evacueze o altă familie de romi care stătea ilegal într-un imobil din Piața Traian.

„Am câștigat în instanță și, prin urmare, evacuăm o familie. Întâmplător, se spune că ar fi hoți de buzunare, îi evacuăm. Însă trebuie să se înțeleagă, încă o dată spun, că primăria, câtă vreme eu voi fi primar, nu se va comporta abuziv, ci se va comporta așa cum trebuie să se comporte o instituție într-un stat de drept (…) Dacă ei refuză, acționăm în forță (…) Se acționează pentru a se face ordine în domeniul locuințelor sociale din Piața Traian. A fost o mare greșeală făcută de administrația precedentă, când locuințele din Traian au fost date pe criterii sociale, acele apartamente n-ar fi trebuit să aibă niciodată statut de locuințe sociale. Din păcate, o bună parte din cei ce locuiesc acolo, în loc să-și fi văzut de treabă, se ocupă cu ilegalități (…) Am făcut câteva încercări și vom persevera, dar pas cu pas vom curăța zona. Nu putem proceda abuziv”, susținea edilul-șef.

În decembrie 2017, primarul susținea că municipalitatea a reușit să evacueze două familii de pe str. Ion Mihalache 10, anunțând că primăria va continua în primăvară campania de curățenie din Traian, pentru că legea nu permite evacuări pe timp de iarnă.

„Trebuie să fie aceeași siguranță în tot orașul. Să fiu corect înțeles. Unii cetățeni își exprimă spre mine nemulțumirea că în anumite zone mai îndepărtate de centru, ei zic, eu nu acord destulă importanță. Acord importantă întregului oraș, dar nu avem potențialul ca deodată să susținem punerea la punct a lucrurilor sub toate aspectele, de la infrastructură la asigurarea securității în întregul oraș. Nu avem potențial, însă eu nu neglijez nicio zonă”, mai spunea Robu.

În iunie 2018, întrebat despre problemele din Piața Traian, edilul-șef a promis din nou intervenții. A ținut să precizeze însă că zona Traian nu prezintă realitatea Timișoarei, el văzând totul ca un „oraș paralel”.

„În Piața Traian va fi o acțiune mai complexă. Vreau să redăm Piața Traian Timișoarei. Am mai spus asta. Numai ocuparea mea excesivă nu mi-a permis să fac acolo o descindere care să însemne un prim pas important înspre asta. Am mai făcut pași, dar nu destul de importanți. Trebuie să scăpăm piața de toți locatarii ei pentru care avem temei de intervenție, să-i scoatem de acolo, care fac numai rele și ne împiedică să folosim Piața Traian așa cum trebuie ea folosită”, declara Nicolae Robu.

El recunoaște că zona Traian este o realitate, dar spune că nu a Timișoarei, pentru că zona centrală a orașului ar face până și Parisul sau Viena să ne invidieze.

„Asta este, este și ea o realitate a unei zone a orașului. Nu e realitatea orașului Timișoara. Ați mai văzut prin centru cerșetori, ați auzit de hoții? Cred că foarte, foarte rar. Cred că ne-ar invidia Parisul, și ne-au invidia foarte multe orașe, și Viena, dacă ar ajunge și, pentru zonele lor centrale, la stadiul la care suntem noi cu asta. Și dați-mi exemplu de oraș în democrație, nu sub totalitarisme, unde să fii mai în siguranță într-un areal foarte larg al lui. Dar trebuie să fie aceeași siguranță în tot orașul”, a mai spus primarul în vara acestui an.

Articole pe aceeași temă:

Primarul Nicolae Robu încearcă să câștige capital de imagine, după ce un imobil din zona Traian a ars, principalii suspecți fiind romii care locuiau ilegal în clădire și urmau să fie evacuați de primărie. El a lansat un nou sondaj pe Facebook în care îi întreabă pe timișoreni dacă îl susțin să facă ...

Incendiu puternic, vineri seară, pe strada Dacilor din Timișoara, în zona Pieței Traian. Un imobil cu etaj a fost cuprins de flăcări, iar incendiul se manifestă generalizat.Alarma a fost dată cu puțin înainte de ora 20 în dispeceratul ISU Banat. Pompierii militari au trimis în zona patru autospecial...

În Piața Traian nu trebuie să existe locuințe sociale! Este părerea primarului Nicolae Robu, care spune că municipalitatea evacuează o familie din care ar face parte și cunoscuți hoți de buzunare din oraș. Potrivit edilului șef Nicolae Robu, Primăria Timișoara a câștigat în instanță și evacuează ...

Deprimant! Acesta este cuvântul care descrie zona Traian din Timișoara, un loc care s-a umplut de răufăcători, gropi în carosabil și trotuare, case dărăpănate, miros irespirabil și mizerie. Primarul Timișoarei spune că n-a mai trecut de multă vreme prin zonă, cam de câteva săptămâni. Mai mult, susți...

Încet-încet, reprezentanții Primăriei Timișoara vor să curețe Piața Traian de persoanele certate cu legea. Recent, municipalitatea a evacuat din locuințele sociale din zonă două familii cu probleme, printre cei dați afară din apartamente aflându-se și cunoscuți hoți de buzunare din oraș. Momentan nu...39Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor