Primaria Timisoara a stabilit cum se impart banii pentru biserici, pe culte: aproape 1,7 milioane de lei

De A.S.
9Comentarii
Primaria Timisoara a stabilit cum se impart banii pentru biserici, pe culte: aproape 1,7 milioane de lei
© TION: Primaria Timisoara a stabilit cum se impart banii pentru biserici, pe culte: aproape 1,7 milioane de lei
Dacă anul trecut bisericile Timişoarei au beneficiat de peste jumătate de milion de euro de la bugetul local, în 2015 suma propusă pentru finanţarea unităţilor de cult este de aproximativ 385.000 de euro, aproape 1,7 milioane de lei. Bineînţeles, nu este exclus ca pe parcursul anului să mai apară rectificări şi să se ajungă la suplimentări de sume… Aleşii decid cum vor fi împărţiţi banii, în funcţie de cultele religioase.

După ce în Consiliul Local Timişoara a fost aprobat recent un regulament privind finanţarea bisericilor, reprezentanţii primăriei le propun aleşilor să aprobe, printr-un nou proiect de hotărâre, modul în care va fi împărţită suma alocată anul acesta unităţilor de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute în România.

Consilierii trebuie să aprobe cum va fi împărţită suma totală de 1.695.000 de lei, sprijinul financiar aprobat de la bugetul local, în 2015, pentru unităţile de cult.

Repartizarea propusă este: cultul ortodox român – 1.150.000 de lei, cultul romano-catolic – 200.000 de lei, cultul greco-catolic – 200.000 de lei, alte culte religioase – 145.000 de lei.

Este pentru prima dată când se propune o astfel de repartizare a banilor, diferenţiată pe culte. Se va aproba încheierea unui protocol de finanţare cu fiecare cult recunoscut, în care se va prevedea suma acordată ca finanţare nerambursabilă, pentru fiecare obiectiv în parte, în limita bugetului aprobat de consiliul local.

Aleşii au adoptat luna trecută un regulament privind stabilirea formelor de sprijin financiar de la bugetul local pentru unităţile de cult.

S-a ajuns la acest regulament în urma discuţiilor care au existat în trecut, după ce s-au aprobat finanţări de peste jumătate de milion de euro pentru biserici în 2014 şi ţinând cont că au început să apară din ce în ce mai multe solicitări… Unii consilieri au cerut reglementări clare în domeniu şi să se stabilească nişte pârghii de control cu privire la ce se întâmplă cu aceşti bani publici.

Potrivit noului regulament, se pot aloca finanţări de la bugetul local, în completarea fondurilor proprii ale unităţilor de cult, pentru: întreţinerea şi funcţionarea unităţilor de cult cu venituri mici (pentru lucrări şi servicii de reabilitare, amenajare, dotare, întreţinere, procurarea de materiale, prestări de servicii cu caracter funcţional, procurarea şi întreţinerea obiectelor de inventar), construirea de noi lăcaşuri de cult sau repararea lor, conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu, amenajarea de muzee cultural-religioase sau întreţinerea lor.

De asemenea, se pot finanţa construirea de aşezăminte de asistenţă socială şi medicală, amenajarea ori repararea lor, construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult şi ale unităţilor de învăţământ aflate în administrarea sau proprietatea cultelor.

Alte articole pe aceeași temă:

Alesii Timisoarei au stabilit noile conditii pentru finantarea bisericilor

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor