Politia Locala confirma: putem da amenzi in trafic. Oamenii legii sustin ca nu fac diferente intre biciclisti si soferi

De Roxana Deaconescu
25Comentarii
Politia Locala confirma: putem da amenzi in trafic. Oamenii legii sustin ca nu fac diferente intre biciclisti si soferi
© Foto: arhiva
Poliția Locală Timișoara confirmă ceea ce tion.ro a scris acum două zile: agenții locali au aceleași atribuții în trafic ca și până acum. Mai mult, oamenii legii susțin că ei nu fac diferențe între bicicliștii și șoferii care intră prin zonele interzise, deși diferența dintre amenzi este uriașă, cei care se deplasează cu vehiculele pe două roți ajungând să scoată chiar și 250 de euro din buzunare. Iar mulți primesc sancțiuni maxime.

În urmă cu două zile, mai multe portaluri din România au informat că Poliția Locală nu mai poate da amenzi în trafic, după interpretarea greșită a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Reporterii tion.ro au analizat hotărârea luată de magistrați și au concluzionat că, de fapt, nu se schimbă mare lucru, cel puțin la Timișoara. Poliția Locală poate da în continuare amenzi în trafic, singurul lucru pe care nu-l poate face este să ceară proprietarului unei mașini să spună cine i-a condus autoturismul și nu poate nici să-l amendeze dacă refuză să răspundă.

Foto: Politia Locala Timisoara
Polițiștii locali din Timișoara pot trage în continuare pe dreapta șoferii, pentru a-i sancționa pe baza Codului Rutier, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că doar polițiștii rutieri au competența să aplice amenzi proprietarului unei mașini care refuză să comunice un singur aspect: cin...

Am cerut o reacție de la Poliția Locală Timișoara încă de miercuri, 20 septembrie, însă oamenii legii nu au fost în stare în două zile să facă ceea ce reporterii tion.ro au făcut în câteva ore. Poliția Locală Timișoara a emis un comunicat de presă în care confirmă cele scrise de noi.

„Ca urmare a interpretării de către unii cetățeni a faptului că Poliția Locală nu mai poate aplica sancțiuni pe linie rutieră, subliniem faptul că Poliția Locală are aceleași atribuții pe linia sancționării în cazul contravențiilor constatate, conferite de Legea 155/2010 a Poliției Locale, respectiv, conform art. 7, de a constata contravenţii şi a aplica sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar, de a constata contravenții și aplica sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă și accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule, de a constata contravenții și a aplica sancțiuni pentru încalcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală, de a constata contravenții și a aplica sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement, precum și pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoanele cu handicap. De altfel, Poliția Locală Timișoara nici nu a aplicat în trecut sancțiuni la aceste articole menționate în Decizia ÎCCJ. În aceste sens, recomandăm conducătorilor auto să respecte legislația în vigoare referitoare la oprire, staționare, parcare, respectiv accesul interzis”, transmit oficialii Poliției Locale Timișoara.

Pe de altă parte, oamenii legii ne mai asigură că „nu aplică legea discreționar în ceea ce îi privește pe conducătorii auto și pe bicicliștii care pătrund în zone în care sunt instalate indicatoare care le restricționează accesul, cum este zona pietonală din centrul municipiului”.

„Potrivit Regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, art. 111, se interzice circulația participanților la trafic pe sectoarele de drum public la începutul cărora sunt instalate indicatoare ce interzic accesul. Fapta, care face parte din clasa I de sancțiuni, este sancționată cu 2-3 puncte amenda si 2 penalizare la permis. La biciclete, conform aceluiași act normativ, art. 161, se interzice conducătorilor de biciclete sau mopede, să circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul având semnificația «Accesul interzis bicicletelor», faptă sancționată cu 6-8 puncte amendă, făcând parte din clasa a III-a de sancțiuni. În concluzie, nu Poliția Locală stabilește cuantumul sancțiunilor, ci doar aplică legislația în vigoare. De altfel, există posibilitatea ca persoanele care contestă legitimitatea proceselor de constatare a contravențiilor întocmite de polițiștii locali să o facă în fața instanței de judecată”, se mai arată în comunicatul emis de Biroul Comunicare, Relații cu Publicul și Registratură al Poliției Locale Timișoara.

Amenzile pentru bicicliștii care pedalează prin zonele interzise sunt între 870 și 1.160 de lei, mult mai mari decât cele care sunt aplicate șoferilor care parchează pe trotuare, care pot primi sancțiuni între 290 și 725 lei și 2 sau 3 puncte penalizare la permis. Conducătorii auto care intră cu autoturismele în zona interzisă riscă amenzi între 290 și 435 de lei și 2 puncte penalizare la permis.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor