Plinul la spectacole se face, in noiembrie, la Teatrul Maghiar din Timisoara

De S.P.D.
Plinul la spectacole se face, in noiembrie, la Teatrul Maghiar din Timisoara
Cele mai noi producții ale sale, „Regina frumuseții din Leenane” și „Afacere murdară”, un spectacol care se joacă într-un microbuz în traficul din centrul orașului, o mai veche și apreciată montare despre „jocurile dragostei” și două piese invitate, alcătuiesc programul bogat al acestei luni la Teatrul Maghiar din Timișoara.

Teatrul Maghiar Csiky Gergely a început luna noiembrie în deplasare, la Festivalul Național de Teatru, din București, unde spectacolul de succes regizat de Koltai M. Gábor, „Gardenia” de Elżbieta Chowaniec, a putut fi vizionat de spectatori la Teatrul Nottara în 2 și 3 noiembrie. Spectacolul jucat de Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita și Tar Mónika și-a emoționat intens publicul în Capitală, bucurându-se de aplauze și elogii. „Gardenia” prezintă patru generații de femei, de aici, din apropiata Cracovia, Polonia, Europa Centrală. O felie de istorie central-europeană și un destin transmis de la o generație la alta, printr-o ramură feminină particulară, ca într-o tragedie greacă. Patru portrete și o fărâmă de continent în spatele lor. Spectatorii din Timișoara pot revedea spectacolul în data de 11 noiembrie în cadrul festivalului Eurothalia organizat de Teatrul German de Stat.

În 7 noiembrie este programat spectacolul „Regina frumuseții din Leenane” de Martin McDonagh în regia lui Upor László. ”Sper sincer – afirmă Upor László, regizorul spectacolului – că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane.

În 16 noiembrie, spectatorii Teatrului vor avea prilejul de a se reîntâlni cu mady-baby, one-woman show-ul lui Borbély B. Emília, în regia lui B. Fülöp Erzsébet. „Mady baby” își „plimbă” publicul într-un microbuz, prin centrul Timișoarei. Un spectacol controversat şi răscolitor despre trei tineri care părăsesc România pentru o ţară mai „cool”. Proveniţi din medii sociale diferite, cu aspiraţii diferite, îşi părăsesc ţara pentru un tărâm al făgăduinţei – Irlanda.

În 18 noiembrie se va juca „Afacere murdară” în regia lui Gyulay Eszter, după un text de Harold Pinter, în care descoperim prietenia lui Ben și Gus, doi răufăcători, aflaţi într-o situație paradoxală, de crimă și pedeapsă. Spectacolul jucat de Aszalos Géza și Kocsardi Levente ne pune în faţa unei întrebări kafkiene: cum putem să alegem dacă, orice am alege, alegem greșit?

În 19 noiembrie, Teatrul Maghiar readuce pe scenă musicalul „Ai Lăv Iu”, în regia lui Puskás Zoltán. Spectacolul scris de Jimmy Roberts – Joe DiPietro, prezentat pe scena Teatrului în anul 2009, „ne povestește tot ceea ce am bănuit în secret, dar ne-a fost frică să recunoaştem despre întâlniri, romantism, căsătorie, iubiţi, soţi, neveste, prieteni şi familie. Această celebrare a jocurilor dragostei ne arată adevărurile şi miturile din spatele rebusului contemporan numit „relaţie”. Acest revue hazliu aduce un omagiu celor care au iubit şi au pierdut, celor care au căzut în nas la uşa dragostei, celor care au îndrăznit să spună: Bună, ce faci sâmbătă seara?”, amintesc protagoniștii.

Toate spectacolele Teatrului Maghiar din Timișoara sunt traduse simultan în limba română.

Teatrul Maghiar continuă șirul turneelor și festivalurilor început în octombrie. În 22 noiembrie spectatorii din Budapesta pot vedea la Teatrul „Katona József” spectacolul Operă țărănească, regia Szikszai Rémusz. În perioada 25 – 29 noiembrie, spectacolul lui Hajdu Szabolcs, Vremuri de pace se joacă la festivalul Desire, la Subotica și la Festivalul Dramaturgiei Contemporane, la Budapesta.

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara încheie luna noiembrie cu două spectacole invitate ale Ansamblului Nagyvárad. Montarea pentru copii „Bambuc ördög” și spectacolul „Fekete sáfrán” vor fi prezentate în data de 30 noiembrie în Sala Mare a Teatrului.

Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” susţine Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor