Piata imobiliara timisoreana la inceput de an: trei saptamani au adus o crestere de pret de 3 procente

De M. Hoster
Reactualizat la:
3Comentarii
Piata imobiliara timisoreana la inceput de an: trei saptamani au adus o crestere de pret de 3 procente
Proprietarii de apartamente din Timişoara au visuri mari, în doar trei săptămâni din acest an preţurile solicitate de aceştia au crescut cu trei procente. Poate situaţia e explicabilă, având în vedere că începutul de an aduce şi o creştere importantă a pieţei imobiliare.

După ce în 2013 apartamentele scoase la vânzare în întreaga țară s-au ieftinit mai mult decât în cei doi ani anteriori la un loc (un minus de 8,2%, față de 4% în 2011 și, respectiv, 1,3% în 2012), 2014 debutează tumultuos, conform unei analize realizate de unul dintre principalele portaluri din domeniul imobiliar din România. În ultima săptămână s-a înregistrat un avans considerabil, proprietarii majorându-și pretențiile cu 2,6%, în condițiile în care după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut la nivel național se situează la 908 euro pe metru pătrat, valoare cu circa 1% mai mare decât cea consemnată la începutul anului (de 898 de euro pe metru pătrat). Tendința ascendentă nu este una general valabilă, astfel că, în anumite cazuri, în perioada menționată au avut loc și ieftiniri notabile. În marile orașe, cele mai semnificative variații, atât în plus, cât și în minus, au fost consemnate pe segmentul locuințelor noi, evoluția valorilor de listare pentru apartamentele vechi fiind mai temperată.

În Timişoara, prețurile apartamentelor sunt acum cu circa 3% mai mari decât la sfârșitul anului trecut; după primele trei săptămâni din ianuarie, prețul mediu cerut de proprietari a ajuns la 817 euro pe metru pătrat, față de 793 de euro pe metru pătrat. Avansul a fost generat atât de locuințele noi, cât și de cele vechi; în cel dintâi caz, a avut loc o majorare de 9,8%, de la 832 la 914 euro pe metru pătrat; în cel de-al doilea, creșterea a fost vizibil mai temperată – 1,4%, până la o valoare de 797 de euro pe metru pătrat (de la 786 de euro pe metru pătrat).

 Piaţa imobiliară, în creştere la început de an

Interesul pentru piaţa imobiliară, pentru achiziționarea de noi proprietăţi, creşte destul de mult în prima lună a anului. „De obicei, pe sfârşit de an, în decembrie, interesul scade foarte mult. Luna ianuarie aduce întotdeauna o creştere semnificativă. Nu pot să vă spun câte dintre ofertele lansate se finalizează cu un contract, dar vă pot spune că acum, în ianuarie, traficul pe internet pe portal a crescut cu 30%”, am aflat de la Daniel Crainic, reprezentant al respectivului portal imobiliar. Până de Paşti acest trend pozitiv se menţine şi piaţa creşte, la fel şi numărul de tranzacţii efectiv încheiate.

 

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor