Piata imobiliara din Timisoara ofera marje de negociere extrem de scazute

De Marcel Hoster
7Comentarii
Piata imobiliara din Timisoara ofera marje de negociere extrem de scazute
© Tion: Piata imobiliara din Timisoara ofera marje de negociere extrem de scazute
Proprietarii de apartamente din Timișoara se arată extrem de puțin dispuși să scadă din prețul locuinței scoase la vânzare. Marja de negociere medie este de doar 1,9 procente din prețul cerut.

Prețuri mari, posibilități scăzute de negociere, acestea sunt realitățile constatate pe piața imobiliară timișoreană. Un studiu realizat de unul dintre principalele portaluri de specialitate de pe piață arată că proprietarii care își scot pe piață apartamentele sau casele sunt prea puțini dispuși să scadă din prețul cerut inițial. Timișoara este lider între marile orașe din România la acest indicator. Posibilitatea de negociere medie este de doar 1,9 procente în orașul de pe Bega, față de 3,7% în București, 3,2% în Cluj-Napoca, 2% în Iași, 3,6% în Constanța și 2,9% în Brașov.

Asta înseamnă că, pentru un apartament cu un preț cerut de 50.000 de euro, prețul final va fi „ajustat” cu o sumă cuprinsă între 950 și 1.850 de euro. În ceea ce privește piața timișoreană 60% din tranzacții sunt realizate cu bani obținuți din credit, iar 40% cu cash. Principalele criterii luate în vedere atunci când se achiziționează o nouă proprietate sunt prețul, zona unde este situată aceasta, apropierea față de punctele de interes. De asemenea, 46 de procente dintre solicitări se îndreaptă spre apartamente noi, 41% dintre cumpărători declară că nu sunt interesați de vechimea locuinței, 13% vor locuințe folosite. O altă constatare este că jumătate dintre dintre cumpărători sunt dispuși să plătească un comision unei agenții imobiliare, iar jumătate nu.

Începând din 2014, diferența dintre timpul necesar pentru vânzarea unei case și cel pentru vânzarea unui apartament s-a majorat în mod vizibil. Potrivit statisticilor, cea mai propice perioadă pentru vânzarea unei locuințe, din punctul de vedere al factorului timp, este trimestrul al doilea din an. În trimestrul al doilea din 2016, spre exemplu, un apartament avea nevoie de puțin sub 60 de zile pentru a fi tranzacționat, iar o casă de 134 de zile.

Studiul relevă o tendință de majorare a timpului estimat pentru încheierea unei tranzacții, 47,4% din cei chestionați (în creștere de la 43,5% față de acum un an), anticipează că-și vor rezolva nevoia imobiliară într-un interval mai mare de șase luni; de asemenea, clienții care se așteaptă să cumpere o proprietate într-un interval de trei până la șase luni reprezintă 25% din total (în creștere de la 13,1%).

Pe de altă parte, ponderea celor care declară că au o nevoie imobiliară urgentă, pe care ar vrea să o îndeplinească în mai puțin de o lună, se situează la 12,2% (în scădere de la 19,7% în urmă cu un an). Totodată, cota clienților care estimează că vor încheia o tranzacție într-un interval de una până la trei luni de zile ajunge la 15,4% (de la 23,7%).7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor