Petitie impotriva demolarii cladirii Inspectoratului Scolar Timis

3Comentarii
Petitie impotriva demolarii cladirii Inspectoratului Scolar Timis
© TION: Petitie impotriva demolarii cladirii Inspectoratului Scolar Timis
Pe Internet a apărut o petiţie care spune “Nu demolării clădirii în care funcţionează Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Bd. Loga nr. 3”. Reprezentanţii Fundaţiei Caritatea au iniţiat demersurile, la primărie, pentru demolarea imobilului care a găzduit în trecut Liceul de Arte Plastice şi a clădirii Inspectoratului Şcolar. Autorităţile locale au emis certificatele de urbanism pentru desfiinţarea construcţiilor aparţinând comunităţii evreieşti.

Următorul pas ar fi obţinerea autorizaţiilor, iar întreg ansamblul de clădiri ar urma să dispară.

“Se va demola tot. Şi Inspectoratul Şcolar. Nu ştiu dacă deodată, dar tot ce are în proprietate (n.r. – Fundaţia Caritatea), pentru a-şi valorifica proprietatea la maximum, în ansamblul său. Am rezolvat problema sediului pentru Inspectoratul Şcolar, se mută la unul dintre licee, pe Aradului, la Agricol, noi suntem deschişi să ajutăm inspectoratul”, a spus primarul Timişoarei Nicolae Robu, în luna iunie a acestui an.

Petiţia care spune nu acestui demers are, până în momentul de faţă, peste 50 de semnături.

“Conform informaţiilor apărute în presă, de curând, Primăria Municipiului Timişoara a dat undă verde demolării fostului Liceu Izraelit/Liceu de Arte Plastice şi clădirii în care funcţionează Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, iar Ministerul Culturii a scos cele două imobile din zona protejată prin Legea Nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Dacă în cazul clădirii în care au funcţionat Liceu Izraelit şi mai târziu Liceu de Arte Plastice au apărut în presă că motive lărgirea Străzii 20 Decembrie 1989 şi degradarea clădirii (nicicare îndeajuns pentru a scoate o clădire dintr-o zona protejată), pentru demolarea clădirii în care funcţionează Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş nu îmi este cunoscută nicio justificare. Clădirea în care funcţionează Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, spre deosebire de multe clădiri din centrul istoric al Timişoarei, este în stare bună, are ca şi cea a fostului Liceu de Arte o deosebită valoare istorică, evocând multi-culturalitatea specifică oraşului – în cazul de faţă moştenirea culturală evreiască, dar pe lângă această consider că are şi valoare arhitectonică, fiind un bun exemplu al arhitecturii interbelice din Timişoara şi integrându-se perfect cu clădirile interbelice de pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga şi străzile adiacente. Din toate aceste motive îmi exprim dezacordul total faţă de demolarea parţială sau totală a clădirii de pe Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, nr. 3”, scrie în petiţie.

 3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor