Pentru cei cu afectiuni cardio-vasculare (1)

De Lavinia Bratu Ceuță
Reactualizat la:
Pentru cei cu afectiuni cardio-vasculare (1)

Atenția ar fi bine să fie îndreptată către greutatea echilibrată și consumul de alimente care să nu înrăutățească starea de sănătate. Să ne amintim mereu: un stil de viață dezechilibrat, printr-o dietă deficitară și prin alegeri mai puțin conștiente (cum este obiceiul de a fuma sau de a fi sedentari), toate acestea au dus la declanșarea afecțiunilor sistemului cardio-vascular. La ce ar fi bine să fim atenți?

1. Necesarul caloric optim, spre obținerea unei greutăți corespunzătoare vârstei, spre menținerea unui nivel de zahăr în limite normale la nivelul sângelui, cu un colesterol LDL scăzut. Ar fi bine să avem grijă atât de cantitatea de hrană, dar mai ales de calitatea ei…

2. Activitatea fizică este obligatorie! Plimbări lungi de 1 oră, în natură sau o activitate fizică constantă, de câteva ori pe săptămână.

3. Somnul – odihna este foarte importantă, seara înainte de 22,30!

ALIMENTELE ”de evitat”

1. Sarea de masă – maxim 3gr/zi. Nu sărați mâncarea și consumați cât mai multe legume și rădăcinoase care conțin mineralele necesare corpului.

2. Grăsimile dăunătoare ”RELE” – friptură, carne grasă, ouă, uleiuri vegetale, smântână, unt, margarină, uleiuri vegetale nepresate la rece, chipsuri etc. Grăsimea animală ar trebui chiar evitată, mai ales după vârsta de 40 de ani la femei și 50 de ani la bărbați.

3. Sucurile acidulate– toxine inutile!

4. Mâncarea prăjită în ulei nu reprezintă decât o sursă de hrană nefavorabilă, cu un gust înșelător. Nu trebuie neapărat să prăjim mâncarea ca să aibe gust! Un mit învechit, de depășit! Prea multe afecțiuni, prea multe cazuri de cancer în ziua de azi… Iar hrana este ”medicamentul” nostru de zi cu zi!

5. Produse de origine animală grase – smântănă, unt, untură, carne de porc, carne de pui din comerț, ouă prăjite, MEZELURI – nu mai consumați astfel de produse înșelătoare!

6. Produsele de cofetărie şi patiserie, fie dulci sau sărate, au un conţinut de grăsime de până la 30-80%.

7. Snacks-urile şi orice alimente semipreparate, produsele frumos ambalate şi uşor de ronţăit: napolitane, biscuiţi, covrigei, chips-uri, popcorn, seminţe şi alune prăjite şi sărate. Nu fac decât să ne încânte gustul pentru câteva clipe, mai apoi, încarcă și afectează starea de sănătate. Merită, oare, pentru doar câteva secunde de plăcere a gustului?

8. Sosurile şi maioneza gata preparată din magazine, ar fi bine să nu facă parte din alegerile nici unuia dintre noi, sănătoși sau mai puțin…

9. Toate produsele de tip fast-food!!!

Înainte să vă așezați la masă, alegeți cu gândul conștient mâncarea dătătoare de sănătate și de echilibru, acolo unde este trebuință. Nu alegeți în funcție de gust sau plăcere, acestea pot să ne coste mai mult, mult mai mult decât ne dăruiesc…

Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.

Citat-Carte-IV-600x280
Regulament de plasare a anunturilor