Pedelistii din Timis propun un schimb de terenuri pentru a salva ecluza Timisoarei

De Valentin Rusu
11Comentarii
Pedelistii din Timis propun un schimb de terenuri pentru a salva ecluza Timisoarei
Consilierul local PDL Simion Moşiu nu e mulţumit de felul cum este pusă în valoare ecluza care a fost descoperită pe terenul unde la ora actuală se construiesc clădiri de birouri, în zona Pieţei 700. Acesta propune un schimb de terenuri, prin care investitorul să primească un alt pământ, unde să poată construi clădirea de birouri, iar acolo să fie pus în valoare întregul ansamblu istoric descoperit în timpul construcţiilor.

„Asistăm neputincioşi la un viol legalizat al trecutului şi a istoriei oraşului nostru. În iulie a fost descoperit situl arheologic din Piaţa 700 , una din ecluzele cetăţii Timişoarei, datorită căreia Timişoara a rămas necucerită. Ce nu au reuşit să facă duşmanii, reuşim să facem noi, cetăţenii acestui oraş. Investitorii din Africa de Sud probabil că au fost panicaţi în iulie, când au găsit un monument unic în ţară şi poate în Europa. Băieţii deştepţi au spus – staţi liniştiţi că se rezolvă. Ce nu au reuşit clanurile, reuşesc românii, cu ajutorul executivului, începând de la primărie şi trecând la avizul unui ministru. Un crâmpei de muzeu acolo, ca să ne închidă gura – înseamnă o bucată din ecluză, dar ce facem cu zidurile? În „frumosul” proiect nu se spune nimic despre ziduri. Ăsta este un zid, nu este o statuie, nu putem muta aşa ceva”, spune Simion Moşiu.

Arhitectul Valentin Luca crede că este pentru prima dată când un monument este ascuns după blocuri. „Suntem în faţa unei catastrofe urbane, o greşeală impardonabilă pentru care copiii şi nepoţii noştri nu ne pot ierta. Un monument este translatat şi ascuns după blocuri, este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva. Cum este posibil ca un momument unic în Europa să fie tăiat pe bucăţi şi doar două elemente din ansamblul de 12 să fie păstrate. Noi am venit cu o propunere care presupune reconstruirea ansamblului, la scala 1 la 1, cum a fost el în perioada lui de glorie. Este inadmisibil ca în Europa orice monument să fie pus în valoare, iar la noi să fie băgat excavatorul în el. Ar fi o blasfemie la adresa înaintaşilor noştri, habsburgii, care ne-au lăsat o moştenire unică în Europa. Am propus un schimb de terenuri cu primăria, să se facă bloc în altă parte. Avem de-a face cu un ansamblu fortificat. Este absolut necesar ca autorităţile locale să se sesizeze. Fac un apel la primarul Timişoarei: Opriţi demolarea ecluzei, salvaţi ecluza Timişoarei. Este unică în Europa”, spune dr. arh. Valentin Luca.
Consilierul local timişorean Simion Moşiu e decepţionat deoarece nimeni nu a spus: „Nu facem blocul aici, îl mutăm”. „De ce nu există varianta asta, de ce numai distrugem? E revoltător. Primarul ar trebui să ia decizii la acest nivel şi să se facă schimb de terenuri. Dacă s-au găsit trei terenuri pentru acvariu credeţi că nu se găsesc 500 de metri pătraţi pentru a muta clădirea asta? Uite că nu numai ţiganii distrug Timişoara”, spune Simion Moşiu.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor