Patru case traditionale banatene, cu tot cu locuitori, prind viata la Muzeul Satului Timisoara

De Valentin Rusu
Patru case traditionale banatene, cu tot cu locuitori, prind viata la Muzeul Satului Timisoara
Muzeul Satului din Timişoara e plin de case din diferite părţi ale ţării. Acum însă, printr-un proiect transfrontalier, conceptul se va schimba şi vor apărea patru case ale etniilor din Banat. Mai mult, acestea vor avea şi locuitori, pentru ca imaginea vizitatorului să fie cât mai completă, în ceea ce priveşte obiceiurile zonei de unde provine locuinţa respectivă. Totul se va pune pe roate până la finalul anului viitor. Va fi reprezentată acolo casa bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească

Replica casei bănăţene româneşti este replica unei locuinţe din Chizătău, elementul definitoriu fiind activitatea agro-pastorală. Un concept la care încă se lucrează. A doua va fi o casă tradiţională germană, unde se insistă mai mult pe prelucrarea fierului. Casa sârbească este axată pe ţesătorie, în timp ce locuinţa tradiţională maghiară e axată pe pescuit.

Pentru locuitorii caselor sunt două variante luate în calcul – o variantă în care vor locui oameni acolo în funcţie de evenimente – câte două-trei zile sau o variantă în care să stea permanent acolo. Cei de la Muzeul Satului lucrează la scenarii de locuire. S-a primit deja la ADETIM o ofertă de la o familie care vrea să locuiască acolo permanent. Va fi organizat un concurs. Vor fi patru familii şi 8 angajaţi noi.

„Conceptul este deosebit. Vom putea experimenta live anumite lucruri care se întâmplă în spaţiul bănăţean în viaţa de zi cu zi. Există posibilitatea ca doritorii să petreacă ei înşişi, în cadrul acelor case, câteva zile plăcute. Avem şi alte proiecte de perspectivă. În fază incipientă este un tunel al timpului, care să descrie Timişoara în mai multe faze. Consider că suntem pe calea cea bună”, a spus Marian Vasile, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş.

Proiectul “Muzeul Viu al Satului Bănăţean, Csongrad – Timiş, Tradiţie şi Multiculturalitate” se implementează în perioada februarie 2013 – decembrie 2014. Bugetul total al proiectului este de aproape 1,3 milioane de euro, din care valoarea totală a finanţării nerambursabile (asistenţă FEDR şi cofinanţare naţională) este de 895.000 de euro.
Proiectul este susţinut financiar din bugetul judeţului Timiş şi al municipalităţii Csongrad, şi are ca obiective în judeţul Timiş realizarea în cadrul Muzeului Satului Bănăţean (MSB) a 4 replici ale gospodăriilor tradiţionale din zona de cooperare transfrontalieră cu facilităţi comune integrate care să susţină obţinerea atmosferei de comunitate multietnică specifică Banatului şi, de asemenea, amenajarea unui Centru multifuncţional de informare şi promovare turistică în cadrul Complexului Bastion Theresia din Timişoara. La Csongrad, se vor reabilita 7 case tradiţionale pescăresti care susţin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea şi reconsiderarea ofertei acestora către vizitatori şi turişti.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor