Patronii de hoteluri spun că se luptă să supraviețuiască. Robu: S-a dovedit o măsură înțeleaptă să majorăm impozitele

De Roxana Deaconescu
11Comentarii
Patronii de hoteluri spun că se luptă să supraviețuiască. Robu: S-a dovedit o măsură înțeleaptă să majorăm impozitele
© foto: arhiva
Taxa hotelieră ține pe loc dezvoltarea industriei ospitalității, la Timișoara. Aceasta este concluzia dezbaterii publice pe marginea proiectului de hotărâre privind valoarea taxelor și impozitelor locale pe anul 2020. Câțiva patroni au venit să-și spună păsul în fața primarului Nicolae Robu. S-au plâns și de impozitele dublate pe clădiri.

Primăria Timișoara a organizat, joi, o dezbatere publică pentru proiectul de hotărâre privind valoarea taxelor și impozitelor locale pe anul 2020. Interesul nu a fost foarte mare, dar în sala de consiliu a municipalității s-au prezentat mai mulți proprietari de afaceri din industria ospitalieră. A venit inclusiv președintele HORETIM, Corina Macri, care s-a plâns atât de taxa de turism, cât și de impozitele mărite pentru clădirile în care își desfășoară afacerile.

„Noi, oamenii din industria ospitalității suntem într-o situație destul de dificilă. Pentru noi 2% taxă hotelieră înseamnă foarte mult, având în vedere că nu ne permitem să o achite extra clientul care vine în Timișoara. Suportul nostru de clienți o reprezintă cei din zona de business. Profitul în această zonă este undeva între 9 și 10, acesta este maximum. Toate aceste impozite ne afectează din punct de vedere al dezvoltării, al promovării. Nu avem alt sprijin, nu există organizație care să ne ajute. 1% da, dar 2% este foarte mult pentru noi. Putem să achităm după ce avem o istorie, după ce avem turiști, dorința noastră este să fie o taxă rezonabilă”, a explicat Corina Macri, reprezentanta a 22 de angajatori din domeniu.

Oamenii se plâng și de impozitul pe clădiri, care a fost dublat anul trecut, deși primarul Nicolae Robu spune că majorările aplicate din 2019 nu sunt atât de împovărătoare pentru 90% dintre timișoreni.

„Și impozitul pe clădiri ne afectează foarte mult, nu s-a mărit puțin, s-a dublat. Noi nu mai putem investi, nu ne putem pregăti pentru TM2021, noi trăim să acoperim cheltuielile de funcționare. Noi înțelegem că sunt costuri, suntem de acord să majorați, dar nu așa mult, nu dublat. De la 1 la 1,95 este dublat, vorbesc de impozitul pe clădiri, care este foarte mult pentru un proprietar care trebuie să investească în permanență”, a mai spus președintele HORETIM.

Nu este singura care a venit să-și spună păsul în fața primarului. Alți doi patroni din industria ospitalității s-au plâns că nu mai pot face investiții, pentru că trebuie să plătească atât impozite mărite, cât și taxa de turism.

„Ați văzut ce servicii jalnice sunt în Timișoara?”

Daniel Țucu administrează și el o mică afacere și spune că impozitul pe clădiri a diminuat extrem de mult profitul, iar investițiile sunt aproape inexistente.

„În comparație cu anul trecut, acest impozit pe clădiri a diminuat foarte foarte mult profitul, dar a șters cu totul bugetul de investiții. Segmentul de piață pe care eu l-am ales este unul de lux, iar pentru mine, neavând un profit foarte mare, nu mai pot să investesc nimic”, a explicat acesta.

Geanina Pătruț are aceeași problemă și crede că așa se ajunge și la servicii de proastă calitate.

„Este o povară, noi suntem foarte mici, nu știu cum o puteți rezolva, situația mea aș vrea să o dezbateți dumneavoastră și să-mi dați o soluție. Eu nu mai știu ce să fac. Vreau să renovez, nu se poate, nu îmi permit financiar. Nu rămânem cu nimic, muncim, am investit bani și suntem pe plantație. E groaznic! Ați văzut ce servicii jalnice sunt în Timișoara? Pentru că nu avem oameni! Aducem oameni din Serbia, din Republica Moldova, din Nepal. Știți cât ne costă un om din Nepal, să cauți o cameristă? Noi nu ne permitem să deschidem gura în fața unei cameriste sau a unei femei care spală vase”, i-a transmis Geanina Pătruț primarului Nicolae Robu.

Edilul-șef nu le-a oferit soluții celor din domeniul ospitalității, dar crede că se poate analiza taxa de turism.

„Am explicat cum stau lucrurile, dumneavoastră știți foarte bine că noi am fost printre puținele orașe mari, care au și potențial turistic, care nu am avut niciun fel de taxă. În urma unui schimb de experiență în domeniul turismului cu un oraș considerat bine gestionat la capitolul acesta, Oradea, s-a făcut apoi o analiză cum a ieșit prin alte părți și s-a ajuns la propunerea, votată de consiliul local, de a introduce această taxă. Ea e menită să servească orașele, iar plusul de venituri evident că se folosește tot pentru promovarea turismului în oraș. În privința cuantumului acestei taxe vom analiza”, a explicat Robu.

Numai că Oradea este puțin peste Timișoara la acest domeniu. În Oradea există o taxă de turism de 3%, dar ea este gestionată de o organizație de management al destinației, care împarte banii pentru promovarea orașului.

Despre impozitele mărite încă de anul acesta, nimic de bine!

„Nu a zis nimeni să fie la nivelul anului 2010, dar să nu dublăm brusc. Și pentru noi au crescut costurile cu resursa umană. Nici noi nu am stat degeaba, într-o bună zi nu o să mai putem plăti, ce facem mai departe?”, a mai atras atenția Corina Macri.

Robu: Nu vă spun lucruri să vă duc cu zăhărelul, nu putem renunța la impozitele mărite

Edilul-șef spune că în privința impozitelor mărite nu se pot modifica lucrurile, pentru că orașul ar putea ajunge chiar în incapacitate de plată și nu și-ar mai putea susține investițiile.

„Nu vă spun lucruri ca să vă duc cu zăhărelul. La aceste taxe pe care le-am practicat în 2019 noi nu putem renunța. Chiar dacă eu vă înțeleg că e firesc să vă doriți taxe cât mai mici, așa cum au fost reduse tot noi, le-am redus și le-am crescut la loc că nu mai puteam funcționa altfel. Suntem obligați. Nu am mai putea să facem nimic în oraș. Or, Timișoara necesită atâtea și atâtea lucruri. Cu taxa de turism analizăm, dar pe celelalte nu le putem duce mai jos, ar fi niște gesturi populiste din partea noastră și iresponsabile. Înțelegeți-ne vă rog! Legea nu ne permite să aplicăm cote diferențiate”, a mai explicat primarul.

În cadrul dezbaterii publice s-a discutat și despre scutirile de impozit. După ce au încasat banii de la Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, reprezentanții primăriei au aflat că aceștia plătesc un impozit considerabil pentru Casa Tineretului, în condițiile în care ei pun gratuit la dispoziția elevilor spațiile din clădirea de pe str. Arieș.

„Am o propunere pentru ONG-urile de utilitate publică, pentru că sunt trei sau patru în Timișoara, privind scutirea de impozit. Vorbesc despre Casa Tineretului, în ideea în care noi îi primim gratuit pe tineri… Liceul «Ion Vidu» utilizează spații fără să plătească, am dori să păstrăm în continuare genul acesta de servicii. Impozitul pe clădire și taxa pe teren pe care o plătim cumulează între 45.000-55.000 de lei pe an. Sumele sunt foarte mari pentru noi… Noi dăm serviciile gratuit, dacă rămâne așa vom ajunge să luăm de la elevi bani pentru spații”, a spus Mihai Vîlcea, președintele FITT.

Primarul i-a promis că va analiza situația și va căuta o soluție pentru a scăpa FITT de impozitul destul de mare.

O altă problemă ridicată a fost taxa de salubrizare, o taxă specială plătită de cei care nu au contract cu operatorul din oraș. Ea nu este nouă, dar crește considerabil de anul viitor, banii urmând să ajungă în conturile societății de salubritate. Un reprezentant al Retim a atras atenția că funcționarii din PMT nu au calculat taxa după ce au fost mărite tarifele pentru gunoi și a propus ca taxa specială de salubrizare să includă două componente: una pentru tariful care va ajunge la societate și alta de cost, care să fie stabilită de primărie.

Robu: S-a dovedit o măsură înțeleaptă să majorăm impozitele

Vă reamintim, taxele și impozitele locale rămân la nivelul acestui an și în 2020. Timișorenii plătesc oricum impozite mai mari începând din anul 2019, mai ales dacă au mașini și clădiri pentru afaceri sau terenuri în proprietate. Tot de anul acesta avem și o taxă specială de căsătorie, de 1.000 de lei, pentru cei care vor să se cunune în altă parte decât la Casa Căsătoriilor, precum și o taxă hotelieră, zisă și taxa de turism, care este de 2% din tariful de cazare fără TVA.

Deși oamenii din domeniul ospitalității se plâng că abia fac față impozitelor pe clădiri dublate, Robu spune că primăria doar a ajutat puțin impozitele, pentru că altfel municipalitatea ar fi ajuns în incapacitate de plată. A fost o decizie înțeleaptă, crede primarul.

„Anul trecut am fost nevoiți să ajustăm puțin impozitele locale, dar nu a fost împovărător pentru 90% dintre oameni. Dacă noi nu am fi procedat anul trecut la acele majorări făcute după principiul «câte puțin de la mai mulți», atunci noi am fi intrat categoric în incapacitate de plată. Așa s-a dovedit o măsură înțeleaptă, am reușit să și facem o misiune de lucru în oraș, de care noi cei ce trăim aici ne bucurăm și am rezistat încât să nu avem dificultăți nici la capitolul cheltuieli de funcționare. Pentru 2020 nu mai facem nicio majorare”, a conchis Nicolae Robu.

Timișorenii vor beneficia în continuare de scutiri de impozite de 10%, dacă le plătesc cu anticipație, integral, până în 31 martie. Cei care au mașini hibride nu plătesc deloc impozit.

Proiectul de hotărâre poate fi analizat AICI, cu mențiunea că probabil va fi modificat în urma dezbaterii!

Propunerea urmează să fie votată în următoarea ședință de consiliu local.

Articole pe aceeași temă:

E oficial: impozite mai mari la Timișoara, din 2019. Avem și o taxă specială de căsătorie11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor