Parlamentul European a decis: tarifele de roaming, eliminate din 2017

De T. Ex.
Parlamentul European a decis: tarifele de roaming, eliminate din 2017
© Parlamentul European a decis: tarifele de roaming, eliminate din 2017 (foto: mobilenetworkcomparison.org.uk)
Parlamentul European a adoptat, marți, noul pachet telecom, ce prevede interzicerea taxelor suplimentare pentru roaming la utilizarea telefoanelor mobile în alte state din Uniunea Europeană. Această măsură va intra în vigoare din iunie 2017. De asemenea, au fost votate și noi reguli privind dreptul la accesul la internet.

„Abolirea taxelor de roaming a fost aşteptată de multă vreme de toată lumea: oameni obişnuiţi, start-up-uri, IMM-uri şi multe alte tipuri de organizaţii. Datorită acestui acord, Europa va deveni singura regiune din lume care va garanta legal internetul deschis şi neutru. Principiul neutralităţii internetului se va aplica direct în cele 28 de state membre. Şi va asigura faptul că nu vom avea internet cu două viteze”, a declarat raportorul Pilar del Castillo, în dezbaterea dinaintea votului.

Astfel, taxele de roaming pentru a suna, trimite mesaje text şi a utiliza internet mobil în altă ţară din UE vor fi interzise astfel începând cu 15 iunie 2017, informează Mediafax.

Din data de 30 aprilie 2016, taxele de roaming nu trebuie să depăşească 0,05 euro pe minut pentru apelurile vocale, 0,02 euro pentru mesajele text, sau 0,05 euro pe MB la utilizarea internetului mobil.

Totuși, dacă operatorii vor dovedi că nu pot recupera costurile şi că acest lucru afectează preţurile interne, autorităţile naţionale de reglementare îi pot autoriza să impună anumite taxe suplimentare minime în circumstanţe excepţionale, pentru a acoperi aceste costuri.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, deputaţii au primit garanţii că aceste autorităţi naţionale vor avea instrumente pentru a amenda sau a respinge aceste taxe suplimentare, arată sursa citată.

Totodată, pentru a proteja industria de abuzuri precum roamingul permanent, operatorii pot, în anumite condiţii, să fie autorizaţi să aplice o taxă modică, mai mică decât limitele actuale, conform unei politici de uz corect, detaliile urmând să fie definite de Comisie împreună cu regulatorii din telecom, mai notează Mediafax.

Această nouă lege va obliga companiile care oferă acces la internet să trateze tot traficul în mod egal, fără să blocheze sau să încetinească livrarea conţinutului, a aplicaţiilor sau a serviciilor transmise de anumiţi emiţători sau recipienţi, dacă acest lucru nu este cerut de sentinţe judecătoreşti sau de legi sau dacă aceste decizii nu sunt luate pentru a preveni aglomerarea reţelei sau pentru a combate atacurile cibernetice. Dacă sunt necesare astfel de măsuri de management al traficului, ele vor trebui să fie „transparente, nediscriminatorii şi proporţionale”, şi să nu dureze mai mult decât este necesar, se mai arată în comunicatul PE.

Un operator va putea, totuşi, să ofere servicii specializate, precum calitatea crescută a internetului necesară pentru unele servicii, dar doar cu condiţia că acest lucru nu va avea un impact asupra calităţii generale a internetului.

Conform Parlamentului European, deputaţii s-au asigurat că furnizorii de internet vor fi obligaţi să ofere utilizatorilor care semnează contracte de internet fix sau mobil explicaţii clare privind vitezele de descărcare şi încărcare (comparativ cu vitezele anunţate) la care se pot aştepta în realitate. Orice diferenţă semnificativă va activa dreptul de terminare a contractului sau de a primi compensaţii.

Autorităţile naţionale de reglementare vor fi responsabile cu verificarea acestor situaţii pentru a vedea dacă diferenţa reprezintă o încălcare a contractului sau nu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !