Parlamentarii s-au scos din categoria de functionari publici din Codul Penal

De T. Ex.
Reactualizat la:
4Comentarii
Parlamentarii s-au scos din categoria de functionari publici din Codul Penal
© TION - Camera Deputatilor
Președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici prevăzută în Codul Penal. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților cu 240 de voturi ”pentru”.

Comisia juridică a întocmit un raport, luni seara, referitor la proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul Penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente. Acest proiect de Lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei Deputaților și a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat și fără dezbatere în plen.

Astfel, potrivit raportului, amendamentul propus și votat spune că Președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria de funcționari publici prevăzută în Codul Penal. La articolul 147 din Codul Penal s-a introdus un nou alineat potrivit căruia: „Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat.”

Această modificare a Codului Penal însemnă că un parlamentar care a comis infracțiuni de serviciu, precum luarea de mită, fals, abuz în serviciu sau trafic de influență, nu va mai fi anchetat de DNA. Mai mult, odată intrată în vigoare această lege, ea va afecta și dosarele de corupție care se află pe rol în instanță. Ceea ce însemnă că, dacă modificarea va fi aprobată, dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase, 2 Mai al lui Monica Iacob Ridzi și cel al fostului deputat PDL, Dan Păsat, care, în acest moment, sunt judecate la Curtea Supremă, vor fi scoase de pe rol.

Proiectul de lege a primit 240 de voturi ”pentru” (PSD – 122, PNL – 73, UDMR – 15, independenți – 15, PC – 11, neafiliați – 4) și 57 de voturi ”împotrivă” (PDL – 32, PPDD – 22, PC – 1, neafiliați – 2). Au fost 4 abțineri.

Camera Deputaților este forul decizional pentru acest proiect.

UPDATE: Traian Băsescu: „Eu voi respinge aceste modificări la Codul Penal”

Președintele Traian Băsescu a declarat că va retrimite Parlamentului legea prin care președintele și parlamentarii sunt scoși din categoria funcționarilor publici. 

„Eu voi respinge aceste modificări la Codul Penal, sunt convins că o studiere atentă va arăta şi alte subtilităţi ale modificărilor făcute astăzi”, a declarat Traian Băsescu.

Președintele a explicat că aceste modificări sunt dramatice și „dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor