Parcelele din Parcul Tehnologic pot fi concesionate in continuare cu sume modice

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
Parcelele din Parcul Tehnologic pot fi concesionate in continuare cu sume modice
© TION: Parcele din Parcul Tehnologic pot fi concesionate in continuare cu sume modice
Concesionarea parcelelor în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara a stârnit multe discuţii în Consiliul Judeţean Timiş. Pe ordinea de zi a plenului Consiliului Judeţean Timiş a apărut un proiect de hotărâre care propune aprobarea caietului de sarcini privind concesionarea parcelelor cu hală construită în perimetrul Parcului Tehnologic şi Industrial Timişoara. Prin acest proiect se cerea concesiunea a trei parcele pentru suma de patru euro pe metru pătrat pe an, în loc de doi euro, cât era până acum, prin negociere directă. Proiectul a stârnit multe discuţii, acestea având legătură şi cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc.

În cadrul ședinței de miercuri, consilierul judeţean PNL Marius Martinescu a cerut ca firma sau persoana fizică care doreşte să participe la concesionare să nu fi avut o sentinţă anterioară de anulare a contractului de concesiune cu consiliul judeţean. Practic, acest amendament este cu trimitere directă la fostul preşedinte al CJ Timiş, Ostaficiuc, care a fost găsit în conflict de interese de ANI pentru aprobarea unui raport al unei comisii care a negociat concesionarea unei parcele din acest parc tehnologic către Ornella Design, firmă la care acţionari sunt şi fiica şi soţia fostului conducător al consiliului judeţean. Acest amendament a picat la vot.

Cel de-al doilea amendament prevedea ca parcelele să fie atribuite prin licitaţie, nu prin negociere directă – acest amendament a fost aprobat. Până la urmă întregul proiect de hotărâre a fost respins, deci situația rămâne la fel, contractele se vor atribui prin negociere directă (dacă la licitaţie nu s-au depus minim două oferte valabile) şi cu doi euro pe metru pătrat.

Constantin Ostaficiuc a fost găsit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în conflict de interese, în anul 2011, când, conform ANI, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş a aprobat un raport întocmit de o comisie de evaluare şi selecţie a ofertelor care a negociat direct cu reprezentanţii Ornella Design (unde soţia şi fiica lui Ostaficiuc deţin acţiuni majoritare) concesionarea unei parcele de 816 mp în perimetrul Parcului Industrial. Perioada de concesionare era de 49 de ani, la o valoare de 4,2 euro mp/an plus TVA.

Conform ANI, ulterior, Ostaficiuc a aprobat o modificare a contractului prin care firma unde acţionari sunt soţia şi fiica sa a fost scutită de plata redevenţei. Maria Ursoiu, şefa Serviciului Juridic şi Contencios din Consiliul Judeţean Timiş a explicat situaţia şi a spus că instanţa nu a stabilit nicio interdicţie firmei Ornella de a participa la licitaţie sau negociere.

„A existat un proces între judeţul Timiş şi Ornella Design în care s-a pus în discuţie constatarea nulităţii contractului, având în vedere că acest contract s-a semnat de domnul fost preşedinte Ostaficiuc, în condiţiile în care era în conflict de interese. Instanţa a stabilit că acest contract este nul, dar nu a stabilit nicio interdicţie în participarea acestei firme la alte contracte cu consiliul judeţean”, a spus Maria Ursoiu.

Practic, totul rămâne ca înainte, iar firmele pot în continuare să facă negociere directă, fără nicio constrângere.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor