Prevederile proiectului de lege privind gratierea

De T. Ex.
Reactualizat la:
13Comentarii
Prevederile proiectului de lege privind gratierea
© Tion: OUG privind gratierea, modificata in Senat. Prevederile proiectului
Potrivit prevederilor din proiectul de lege privind grațierea, elaborat de Guvernul Grindeanu, se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv. Se elimină jumătate din pedeapsă în cazul persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori până la 14 ani. Prevederile proiectului de lege se aplică numai anumitor categorii de infracțiuni.

Proiectul de lege privind grațierea, publicat pe site-ul Senatului prevede grațierea în întregime a pedepselor cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, aplicate de instanţa de judecată. Se graţiază în parte, cu jumătate, pedepsele cu închisoarea aplicate femeilor însărcinate şi persoanelor care sunt unic întreţinător de familie şi au în întreţinere minori cu vârsta până la 14 ani.

Graţierea este condiţionată de achitarea, în termen de un an de la condamnarea definitivă a despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă. Nerespectarea acestei condiţii atrage revocarea graţierii.

Prevederile nu se aplică recidiviștilor.

Nu beneficiază de graţiere condamnaţii cărora li s-au aplicat pedepse pentru infracţiuni ca: vătămare corporală, cele contra vieţii, lovituri cauzatoare de moarte, relele tratamente aplicate minorului, lipsirea de liberate în mod ilegal, şantajul, traficul şi explotarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, furtul, tâlhăria şi pirateria, înşelăciunea, distrugerea, ultrajul, favorizarea faptuitorului, răzbunarea pentru ajutorul dat justiţiei, cercetarea abuzivă, infracţiunile de corupţie, delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, deturnarea de fonduri, falsul intelectual şi informatic, neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea lor defectuoasă, părăsirea locului accidentului, constituirea unui grup infracţional organizat, pornografia infantilă, infracţiunile contra securităţii naţionale, cele de genocid, contra umanităţii şi de război.

Graţierea nu se aplică celor care s-au sustras executării pedepsei.

Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârşesc cu intenţie o infracţiune vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapasă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi, precizează Mediafax.

Ordonanţa privind graţierea prevede înjumătăţirea pedepsei pentru deţinuţii care au 60 de ani, femei însărcinate şi a celor care au copii de până în 5 ani în întreţinere.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor