Obligatoriu: plasă de protecție pe clădirile degradate din Timișoara. Robu: Preferăm răul cel mai mic

De Roxana Deaconescu
16Comentarii
Obligatoriu: plasă de protecție pe clădirile degradate din Timișoara. Robu: Preferăm răul cel mai mic
© foto: arhivă
Clădirile degradate din Timișoara vor fi acoperite de plasă de protecție, în caz contrar proprietarii de apartamente sau imobile vor fi amendați de Poliția Locală, au decis consilierii locali. E mai bine așa, decât să pice bucăți de tencuială în capul trecătorilor, spune primarul Nicolae Robu, care dă asigurări că în scurt timp începe șantierul la clădirea PNL, acoperită cu plasă de protecție în urmă cu mai bine de doi ani.

În vara anului 2017, Casa Steiner din Piața Unirii, palatul cu trei etaje ridicat între 1906 și 1908 în care își are sediul și PNL Timiș, a fost acoperită cu plasă de protecție. Primarul Timișoarei tot spune de atunci că în curând încep lucrările de reabilitare a fațadei, dar șantierul va începe abia acum. Sau în curând. Se așteaptă după un mandat de la Judecătorie, pentru noul președinte al asociației de proprietari.

„Este totul rezolvat, este convenit cu constructorul, toți proprietarii au căzut de acord, numai că s-a schimbat președintele asociației de proprietari și până îi iese de la judecătorie mandat nu are cine să semneze contractul. În câteva săptămâni intră în șantier. Singura problemă este aceasta”, a explicat Robu pentru tion.ro.

Aceeași soartă o vor avea și alte clădiri din zona centrală a orașului, dar și din alte zone. Vorbim despre imobilele aflate în stare avansată de degradare, de pe care se desprind mereu ornamente sau bucăți de tencuială. Consilierii locali au decis, la propunerea Executivului Primăriei Timișoara, să-i oblige pe proprietari să asigure imobilele degradate cu plasă de protecție. Speră că așa îi vor determina pe aceștia să înceapă și reabilitarea fațadelor.

Edilul-șef spune că este mai bine ca orașul să fie plin de clădiri acoperite cu plasă de protecție decât să fie puse panglici galbene în jurul imobilelor.

„Se vor umple multe cu plasă de protecție, dar e răul cel mai mic. Până când încep lucrările, este de preferat să avem acea plasă de protecție decât panglici pe jos, care oricum sunt rupte, sunt îndepărtate, nu asigură securitate. Și mai ales în noile condiții meteo, cu vânturi foarte puternice, cu ploi frecvente și de multe ori însoțite de vânt, trebuie să ne luăm măsuri de precauție. Și cea mai bună măsură este aceasta, să protejăm trecătorii prin plase de protecție”, a mai spus Robu pentru tion.ro.

Consilierii locali au decis, luni, ca proprietarii de imobile degradate să le asigure cu plase de protecție în termen de 15 zile de la notificările date de Poliția Locală, prin modificarea HCL 371/2007 privind constatarea și sancționarea contravențiilor.

Hotărârea a fost completată cu două paragrafe, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

„La Secțiunea I, art. 1, lit. b, s-au introdus literele b1 și b2 cu următorul conținut:

«b1) să asigure împrejmuirea numai cu plasă de protecție la clădirile a căror elemente de fațadă sau acoperiș prezintă riscul de desprindere. În cazul clădirilor din categoriile monumentelor istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, la construcții amplasate în zone de protecție a monumentelor și în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcții cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentații de urbanism aprobate, proprietarii vor obține avizul Comisiei de Monumente. De asemenea, proprietarii clădirilor vor asigura întreținerea corespunzătoare a plaselor de protecție.

b2) în maximum 15 zile de la constatare, proprietarii imobilelor au obligația conformării măsurilor dispuse prin Procesul verbal de constatare, în caz contrar, se vor aplica prevederile prezentului regulament»”, se arată în proiectul de hotărâre.

Aceleași paragrafe au devenit valabile și pentru persoanele fizice, asociațiile de locatari/proprietari, la Secțiunea II, art. 2, lit. c, cu literele c1 și c2 din HCL vechi.

Potrivit hotărârii din 2007, amenzile sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoane juridice.

În septembrie 2018, primarul Timișoarei anunța că îi va obliga pe proprietarii de clădiri să întindă pe imobile plasă de protecție pe care să imprime poza fațadei, până la reabilitarea imobilului. Nu a găsit însă un cadru legal.

Articole pe aceeași temă:

Proiect HCL: Plasa de protecție devine obligatorie pentru clădirile degradate din Timișoara

Cea mai fotografiata cladire istorica din Piata Unirii ar putea intra in santier16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor