O vioara verde si una albastra: recital extraordinar Alexandru Tomescu – Pavel Sporcl, la Timisoara

De S.P.D.
O vioara verde si una albastra: recital extraordinar Alexandru Tomescu – Pavel Sporcl, la Timisoara
Timișorenii au privilegiul să-l asculte pe Alexandru Tomescu cântând la vioara verde, construită special pentru acest eveniment, alături de un alt strălucit violonist, cehul Pavel Šporcl, care, la rându-i, cântă cu o vioară albastră. Evenimentul este dedicat Zilei Naționale a Republicii Cehe, iar programul muzical e unul spectaculos, incluzând prima audiție a unei lucrări compuse de Dan Dediu chiar pentru acest recital.

Recitalul extraordinar al violonistului român Alexandru Tomescu împreună cu cehul Pavel Šporcl se desfășoară marți, 5 noiembrie, de la ora 19:00, în sala Capitol. Evenimentul are loc în cadrul unui turneu în orașele Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Bistriţa şi Timişoara, cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Cehe. Turneul a început cu un concert la Ateneul Român.

Cei doi artiști propun un program de lucrări spectaculoase, care cuprinde și prima audiţie a piesei „Gemini Studies”, de Dan Dediu. Lucrarea a luat naştere special pentru acest eveniment, îmbinând inspiraţia cunoscutului compozitor român cu teme din muzica a doi importanţi autori cehi – Antonin Dvořák şi Bedrich Smetana, subliniază organizatorii evenimentului.

Proiectul a fost iniţiat de Ambasada Republicii Cehe în România şi Centrul Ceh din Bucureşti ca simbol al relaţiilor extrem de apropiate dintre cele două state europene. „Ţara noastră a devenit republică în octombrie 1918 şi a menţinut încă de la început o alianţă apropiată cu România. Faptul că Ziua Naţională a Republicii Cehe este sărbătorită printr-o serie de concerte susţinute de Pavel Šporcl şi Alexandru Tomescu, prieteni apropiaţi şi artişti excepţionali, este un simbol”, a declarat Jiří Šitler, ambasador al Republicii Cehe în România.

„Un element surpriză îl reprezintă cele două instrumente nonconformiste ale celor doi muzicieni. Pavel Šporcl cântă pe o vioară albastră, iar Alexandru Tomescu, pe o vioară făurită de Silvian Rusu, care a primit o neobişnuită înveşmântare verde, special pentru această ocazie.

Alexandru Tomescu este omul provocărilor, pe care le caută, le înfruntă şi le învinge. Aflat într-o permanentă explorare a graniţelor sale muzicale şi personale, violonistul român s-a poziţionat deja în categoria restrânsă a interpreţilor de renume internaţional, care în ultimele decenii au abordat toate cele trei mari integrale ale repertoriului violonistic: Paganini, Ysaÿe şi Bach. Alexandru Tomescu este invitat să concerteze pe toate meridianele globului şi dovedeşte, de fiecare dată, că pentru el nu există provocări muzicale de neînvins sau repertorii tabu.

Pavel Šporcl este cel mai apreciat reprezentant al tinerei generaţii de violonişti cehi, fiind descris de presa din ţara sa natală drept acel tip de talent care se naşte probabil o dată la 100 de ani. Este aclamat permanent pentru interpretările sale uluitoare, se bucură de un succes impresionant şi cucereşte publicul cu fiecare apariţie scenică. Pavel Šporcl nu se limitează exclusiv la repertorii de factură clasică, violonistul nu ezită când vine vorba de a face incursiuni în lumea muzicii jazz sau pop, promovând posibilităţile variate de exprimare ale viorii”, subliniază realizatorii acestui extraordinar proiect muzical.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor