Nume noi pentru mai multe strazi si parcuri din Timisoara

De Roxana Deaconescu
14Comentarii
Nume noi pentru mai multe strazi si parcuri din Timisoara
© TION: Nume noi pentru mai multe strazi si parcuri din Timisoara
Parcurile Soarelui, Scudier, Giroc, „Ion Creangă”, cel din Complexul Studențesc și mai multe scuaruri din oraș, precum și câteva străzi vor primi nume noi, au decis autoritățile locale. Consilierii locali vor avea ultimul cuvânt de spus, iar timișorenii se vor putea pregăti să-și schimbe cărțile de identitate.

În ședința de consiliu care va avea loc marți, aleșii vor avea pe ordinea de zi un proiect privind redenumirea mai multor parcuri și străzi din oraș. Trei parcuri și cinci scuaruri vor primi nume noi, iar alte trei parcuri și un scuar le vor avea schimbate. De asemenea, două străzi și o intrare fără nume vor fi denumite, iar alte două străzi vor avea nume schimbate – din zona Torontalului, Calea Martirilor, Freidorf, Gavril Musicescu.

Vă prezentăm așadar propunerile reprezentanților Primăriei Timișoara!

Parcul Scudier, cunoscut ca și Parcul Central, situat pe malul drept al Begăi, între Catedrală, Podul Maria și Bd. Republicii, este primul parc din salba de parcuri din nordul canalului Bega. Propunerea este ca acest parc să poarte numele Parcul Central „Anton Scudier”.

Pentru Parcul Soarelui, limitrof Bd. Sudului, propunerea este să poarte denumirea de Parcul Soarelui, după cartierul cu același nume.

Pentru scuarul situat în cartierul Steaua, între Calea Șagului și str. Arh. Duiliu Marcu, propunerea este să se numească Scuarul Steaua, după cartierul cu același nume.

Pentru Parcul Giroc, delimitat de străzile Mareșal C-tin Prezan, Uranus, Aleea Sănătății și Versului, propunerea este să se redenumească Parcul Pădurice, „deoarece este cunoscut cetățenilor urbei sub această denumire”.

Pentru Scuarul Elevilor, delimitat de străzile Nicolae Ilieșu și Martir Ioan Stanciu, cunoscut de cetățenii orașului ca Parcul Adolescenților, propunerea este să se redenumească Parcul Adolescenților.

Pentru scuarul situat între străzile Franyo Zoltan, Sabin Drăgoi și Frații Buzești, cunoscut ca scuarul/piața Sfântul Nicolae, propunerea este să poarte denumirea de Scuarul Sfântul Nicolae.

Pentru scuarul situat între străzile Arcidava și Ulpia Traiana, cunoscut ca și Scuarul Arcidava, propunerea este să se denumească Scuarul Arcidava.

Pentru scuarul situat între străzile Zurich, Lorena și Kogălniceanu, cunoscut ca și Parcul Zurich, propunerea este să poarte numele Scuarul Zurich.

Pentru scuarul situat între străzile N. Andreescu, Ardealului și Mircea Hoinic, cunoscut ca și Parcul Petofi, propunerea este să se numească Scuarul Petofi.

Parcul Uzinei este rezultatul transformării din teren viran în spațiu verde amenajat, amplasat pe malul Canalului Bega între Uzina de Apă și Podul Mihai Viteazu de pe str. Dorobanților. Propunerea este ca acesta să se numească Parcul Uzinei.

Pentru Scuarul Castelului, situat în jurul Castelului Huniade, propunerea este să rămână cu denumirea de Scuarul Castelului, iar extinderea din fața Liceului Electromotor, unde se află și statuia lui Emanuil Ungureanu propunerea este să se denumească Scuarul Emanuil Ungureanu.

Pentru Parcul Studenților, situat în centrul universitar – Facultatea de Chimie, Universitatea de Vest și Facultatea Electrotehnică – cu extensie în jurul Băncii Române de Dezvoltare, propunerea este să se redenumească Parcul Complexului Studențesc, „deoarece înconjoară o parte din vechile cămine studențești, grupate între str. Cluj și Aleea Sportivilor”.

Parcul Ion Creangă, cunoscut ca și Parcul Copiilor, delimitat de Bd. Michelangelo și str. Martir Leontina Bînciu, ar urma să se poarte numele Parcul Copiilor „Ion Creangă”.

Parcul situat între Calea Martirilor și str. Mureș se va numi, conform propunerii, Parcul Triade.

Nume noi și pentru câteva străzi

Unele străzi din Torontalului, Calea Martirilor, de lângă Gara de vest sau de lângă Calea Sever Bocu vor avea nume noi. Practic, reprezentanții primăriei… „schimbă” câteva străzi.

Astfel, strada cu denumirea Jecza Peter, din zona Torontalului – Aeroport Utilitar, tronsonul 1, ar urma să-și schimbe denumirea în strada Szeged, la propunerea comisiei municipale de denumiri, ”ca urmare a adresei Fundației Interart Triade, prin care aceasta adresează rugămintea de «a accepta schimbul de nume între strada Peter Jecza și strada Maximilian Fremaut», întrucât strada cu numele Peter Jecza nu are nicio legătură cu zona orașului situată la ieșirea din Timișoara, spre Calea Torontalului, dincolo de aeroportul utilitar”, se arată în documentele ce însoțesc proiectul de hotărâre ce va fi votat marți.

Strada Maximilian Fremaut, din zona Calea Martirilor – strada Mureș, tronsonul 2, urmează să își schimbe denumirea în strada Peter Jecza.

Strada nouă din zona Freidorf, tronsonul 3, perpendiculară pe strada Dimitrie Stan, situată la vest de strada Ion Românu, între strada Dimitrie Stan și Calea Ferată Podul Modoș – Gara Timișoara Vest, ar urma să poarte denumirea de strada Maximilian Fremaut, la propunerea comisiei municipale de denumiri, ca urmare a solicitării de atribuire nume de stradă a lui Vincze Ștefan.

Intrarea nouă din zona str. Gavril Muzicescu – str. Mureș, tronsonul 3, perpendiculară pe strada Hebe, între imobilele numerele 56A și 58, ar urma să poarte denumirea de Intrarea Heinz Doll.

Tronsonul de ramificație a străzii Arthur Rubinstein din zona Torontalului, tronsonul 5, perpendicular pe strada Arthur Rubinstein, între imobilele cu numerele 5 și 7, ar urma să își schimbe denumirea în Intrarea Ștefan Jäger.

Tronsonul de ramificație a străzii Arthur Rubinstein din zona Torontalului, tronsonul 6, perpendicular pe strada Arthur Rubinstein, între imobilele cu numerele 13 și 15, ar urma să-și schimbe denumirea în Intrarea Ștefan Fogarași.

Tronsonul de stradă nouă, din zona Calea Sever Bocu, tronsonul 7, situat în prelungirea străzii Acad. Remus Răduleț, care face legătura cu strada Dr. Grigore T. Popa, ar urma să poarte denumirea strada Acad. Remus Răduleț.

Toate aceste propuneri au fost aprobate deja de Comisia de Atribuire sau Schimbare de Denumiri la Străzi, Parcuri, Piețe etc., dar și de Instituția Prefectului, urmând ca aleșii municipali să ia decizia finală, în ședința care va alea loc marți, la ora 15, în Sala Capitol a Filarmonicii Banatul.14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor