Noi dispute pe tema banilor pentru viitorul corp al Spitalului de Copii din Timisoara

De A.S.
Reactualizat la:
1Comentariu
Noi dispute pe tema banilor pentru viitorul corp al Spitalului de Copii din Timisoara
Noi contre între primarul liberal al Timişoarei, Nicolae Robu, şi parlamentarul PSD Sorin Grindeanu pe tema construirii noului corp de clădire al Spitalului de Copii. Grindeanu susţine în continuare că lucrurile s-ar fi putut mişca mai repede pentru a putea demara investiţia în acest an şi atrage atenţia că va fi greu să se obţină alţi bani de la Guvern, în 2014, în condiţiile în care nu s-au cheltuit nici cele 5 milioane de lei primite până acum.

În ce situaţie ne aflăm astăzi? Deşi a fost alocată suma de 5 milioane de lei de la Guvern pentru construirea Corpului B al Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu”, unul dintre puţinele obiective pentru care s-au primit bani de la bugetul de stat în 2013, Primăria Timişoara nu a reuşit să organizeze încă licitaţia pentru execuţie, care este programată în această toamnă.

„Eu am tras un semnal de alarmă încă din primăvară (…) Timpul care s-a mâncat în primăvara acestui an – şi îmi menţin părerea – putea, din perspectiva mea, să fie mult mai scurt. Eu am atras atenția să se termine mai repede proiectarea și studiul de fezabilitate. S-a stat aproximativ o lună după o hârtie de la București de la o comisie interministerială care să aprobe această investiție pentru ca după o lună să vină hârtia să spună că nu e nevoie de aprobarea lor… Ne va fi dificil la sfârşitul anului, când se va pune problema bugetului pe 2014 și se va discuta în Parlament ca eu, împreună cu colegii mei din Parlament, cu primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean, care am susţinut şi susţinem acest proiect, să ne ducem și să le spunem <Mai dați-ne>, pentru că noi nu i-am cheltuit nici pe ăia 5 milioane pe care i-am primit. Ne va fi de două ori mai greu, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca… Ne aflăm într-un real pericol ca în momentul în care se discută bugetul pe 2014 noi să nu fi cheltuit nici cele 5 milioane primite pe 2013, ce să mai aşteptăm alţi bani în plus”, a afirmat Grindeanu, deputatul fiind de acord cu faptul că acum nu se mai pot grăbi lucrurile, cu licitaţia, pentru că există nişte paşi prevăzuţi de lege care trebuie respectaţi. Iar dacă vor apărea şi contestaţii la licitaţie există riscul să nu se mai poată face nimic în acest an.

De cealaltă parte, Robu a afirmat, încă din iulie, că primăria a făcut tot ce era în atribuţiile sale, că a parcurs toate etapele premergătoare demarării investiţiei în timp optim şi că nu are nimic să-şi reproşeze în acest caz.
„Noi suntem în stadiul de licitaţie. Toată documentaţia este transmisă la Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi aşteptăm să parcurgem această procedură cu succes, sperăm noi, până la capăt, astfel încât să putem începe lucrările. Evident că dacă licitaţia va avea o durată lungă nu o să avem cum să cheltuim 5 milioane de lei în acest an, dar, fiind vorba de un obiectiv de investiţii, finanţarea lui se face pe toată durata de execuţie a lucrării. Şi, prin urmare, nu se poate vorbi de pierderea vreunui ban. Deci nu se pierd bani (…) Este o investiţie serioasă, de circa 18 milioane de euro, din care 9 milioane valoarea estimată de proiectant pentru construcţia în sine şi pentru instalaţii, iar 9 milioane înseamnă dotări medicale. Îţi trebuie timp pentru studii, durează mai mult elaborarea unor documente de foarte mare însemnătate. Dacă vrem să informăm oamenii, atunci trebuie să prezentăm lucrurile în termeni corecţi”, a declarat, vineri, Robu, în replică la afirmaţiile deputatului PSD.

Grindeanu spune însă că nu s-a referit la posibilitatea de a pierde fondurile alocate până acum, ci la faptul că va fi greu să se obţină alţi bani dacă lucrurile nu se mişcă, dacă autorităţile locale nu vor reuşi, în decurs de un an, să demareze investiţia de la Spitalul de Copii. „Eu n-am spus că se pierd banii, ci că va fi greu să aducem şi alţi bani, atunci când se va discuta bugetul pe 2014, dacă nu i-am cheltuit nici pe cei primiţi până acum”, a adăugat parlamentarul. Acesta a anunţat şi faptul că Guvernul a alocat suma de 500.000 de euro pentru un tomograf la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, recomandându-le celor care vor achiziţiona aparatura medicală să se uite la preţurile practicate în alte state europene pentru ca tomograful să nu fie cumpărat la suprapreţ.



1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor