Nicolae Robu: Mare descoperire acum, ca se fura in tramvaie! Politia Locala a prins doi hoti in 2016

De Roxana Deaconescu
Reactualizat la:
65Comentarii
Nicolae Robu: Mare descoperire acum, ca se fura in tramvaie! Politia Locala a prins doi hoti in 2016
© TION: Nicolae Robu: Mare descoperire acum, ca se fura in tramvaie! (foto: arhiva)
Nu putem pune polițiști locali în fiecare mijloc de transport în comun, în fiecare clipă! Aceasta este concluzia primarului Nicolae Robu referitoare la filmulețele apărute în ultima perioada cu hoții care îi fură pe timișoreni în tramvaiele RATT. Edilul-șef le recomandă călătorilor să fie precauți.

Primarul Timișoarei susține că este conștient de problema cu care se confruntă timișorenii care călătoresc cu mijloacele de transport în comun, dar spune că legislația este împotriva noastră și că degeaba sunt prinși, că hoții ies a doua zi din nou la atac! Oricum, Poliția Locală a prins doar doi hoți în ultimele trei luni!

Edilul-șef dă vina pe legislație, care nu permite angajarea mai multor polițiști locali, așa că hoții acționează, dar nu pot fi trimiși după gratii.

„Mare descoperire acum, văd că e mare vâlvă, se fură în tramvaie. Păi ce descoperire e asta oameni buni? Numai cineva cu mintea cine știe pe ce orbite nu a știut că se fură în tramvaie. Evident că se fură, dar înțelegeți că lumea nu se termină odată cu orizontul cunoașterii dumneavoastră. Se mai întâmplă lucruri și dincolo de acest orizont. Există niște legi și mai bine v-ați îndrepta înspre cei ce fac legile. Ce poate să facă o Poliție decât să îi prindă pe acești hoți nemernici și să-i amendeze, că nu poate să facă nimic altceva. Poliția îi amendează, ei pleacă, nu își plătesc amenda, nu există din ce să se facă executare silită a acelei amenzi și în aceeași zi sau a doua zi sunt înapoi în tramvaie. Este o luptă care se duce continuu, dar câtă vreme acești indivizi nu pot fi trimiși în pușcărie, nu e eficiență în această muncă. La fel este și cu cerșetoria. Știți foarte bine că cerșetorii sunt luați în permanență, duși la Poliție, li se iau declarații, se face tot ce permite legea, dar numai ce permite legea. Nu o să dau eu dispoziții Poliției Locale să procedeze abuziv față de acești indivizi care ar merita un cu totul alt tratament, ca să ne înțelegem bine. Dar dacă legea nu îl prevede, eu nu pot să fiu abuziv. Și nici directorul Poliției Locale nu poate da directive abuzive și mai departe, nici cu directive, nici fără, nu poate acționa abuziv polițistul, cel care în final se ocupă de acești răufăcători. Ei sunt o mare belea, o mare pacoste pe orașul nostru, îi detest, să fie foarte limpede și pun Poliția pe ei! Nu știți dumneavoastră tot ce fac eu, că nu aveți cum să știți, că nu vă pot spune în fiecare zi de câte ori cer Poliției să facă descinderi și câte raportări mi se fac. Numai că ineficiența vine din faptul că nu poți să îi pedepsești, decât cu ce v-am spus. Că dacă i-ai putea trimite în pușcărie, imediat s-ar curăța orașul. Și legile în România trebuie schimbate, pentru că, din păcate, sub pretextul unei democrații prost înțelese, sunt protejați răufăcătorii. Asta este una din marile probleme ale societății românești”, a explicat Robu.

Edilul susține că era cunoscut fenomenul și dinainte să apară toate filmulețele cu hoții în acțiune și că „319.800 și ceva de timișoreni sunt terorizați de 30. Legea îi protejează pe acei 30”.

La sfârșitul lunii ianuarie, primarul Timișoarei anunța că va trimite polițiști în civil să patruleze prin mijloacele de transport în comun și că va monta camere video în tramvaiele vechi. Nicolae Robu consideră că în tramvaiele modernizate, cele două la număr câte circulă prin Timișoara, există un sistem de supraveghere video performant de care nu pot scăpa răufăcătorii.

„Avem camere, în tramvaiele noi. Nu avem camere video în tramvaiele vechi, pentru că nu se poate rezolva problema asta așa de simplu! Evident, polițiști ai Poliției Locale, împreună cu cei ai Poliției Naționale, s-au făcut echipe mixte, au umblat și umblă în permanență, în fiecare minut în orice mijloc, că nu se poate asta. Dar așa sunt prezentate lucrurile ca și cum nimeni nu ar avea treabă cu hoții și sunt lăsați să zburde în Timișoara. Este total greșit! Legile sunt cele care ne împiedică să fim eficienți! Și într-o societate cu legi proaste evident că se întâmplă foarte multe lucruri în neregulă. Nu am montat (n.r. camere video), că nu este așa simplu, că poate cineva una două – hai să pun camere video aici! Sunt legi, sunt proceduri, sunt aprobări, e complicat. RATT are sarcina să ia toate măsurile care se impun, RATT face atâta cât consideră că face, pentru că nu se pot arunca banii fără eficiență, trebuie tramvaie noi sau tramvaie reabilitate. În acestea există un sistem de supraveghere video performant de care nu pot scăpa răufăcătorii. Nu putem să venim acum în tramvaiele care sunt ca vai de ele, de 40-50 de ani vechime, și să le dotăm cu super-echipamente de supraveghere, cu cele mai performante echipamente și peste câteva luni vin tramvaiele reabilitate și ce facem cu astea? Aruncăm tot ce am cumpărat? Păi trebuie puțin simț al răspunderii. Unii au spus că încearcă soluții ieftine, niște camere video, nu super-performante și cu sistem de monitorizare foarte performant, dar încearcă, că va fi mai bine decât zero. Despre asta a fost vorba”, a completat edilul-șef.

Primarul le spune timișorenilor că dacă vrem o comunitate mai bună și un oraș mai bun, o țară mai bună, atunci trebuie să ne mai oprim din minciună, „nu toată ziua să creăm vâlvă cu minciuni, că unii și-au făcut un mod de a fi, de a trăi, din a minți încontinuu și de a colporta minciuni prin care defăimează orașul în primul și în primul rând”.

Dacă timișorenii s-au isterizat pe rețelele sociale și au ajuns să vorbească despre cum ar putea să își facă dreptate singuri, edilul susține că nu înțelege vâlva care se face în jurul filmulețelor pe care tion.ro le-a publicat în ultima perioadă.

„Consider că tot ce se face în jurul acelor filmulețe este o vâlvă pe care eu nu o înțeleg, că nu cred că există timișorean care nu a știut că există hoți. Nu a fost nevoie de filmulețul acela pentru a se ști că există hoți în tramvaie… Sau până acum nu s-a știut până acum?”, a completat acesta.

Primarul recunoaște că Poliția îi cunoaște pe hoți și spune că ar fi dorit să pună fotografiile lor în mijloacele de transport în comun, dar legea nu permite asta.

„E imposibil să ai polițiști peste tot, dacă ne-ar lăsa legea, eu aș mai angaja încă 200 de polițiști, pentru că orașul acesta are atâția răufăcători de toate felurile. Avem un efectiv insuficient, dar asta nu înseamnă că nu există preocupare. Vi se pare normal să se rupă pomii în oraș? Îi rup niște demenți, asta se întâmplă? Vi se pare normal că se rup florile, că sunt sparte jardinierele? Nu ai legi care să-ți permită să îi pui la punct, că dacă ai trimite câțiva în pușcărie, nu ar mai îndrăzni și alții să facă la fel? Dar și între ei există comunicare… pe care nu o putem înțelege, așa cum există comunicare între păsări sau alte vietăți, pe care nu ai cum să o înțelegi. Dar ei foarte repede știu ce li se poate întâmpla și ce nu li se poate întâmpla, chiar dacă sunt needucați, chiar dacă sunt așa cum sunt”, mai spune primarul.

Întrebat câți hoți au fost prinși în flagrant de Poliția Locală anul acesta, primarul a răspuns că nu știe, dar a pus pe cineva să sune la șeful Poliției Locale. Așadar, din informațiile furnizate de Dorel Cojan, doi hoți au fost prinși efectiv de agenții locali.

„Nu știu dacă i-a prins, dar îi prinde! Nu știu dacă în flagrant, dar îi prinde. Pe problema răufăcătorilor, a cerșetoriei, a hoției, pur și simplu nu ai eficiență din cauza legislației. În mod normal, eu consider că atunci când l-ai prins a treia oară să poți face o plângere și să meargă la pușcărie. Ai cerșit și nu te-ai potolit? Ce poți să-i faci? În ultimele 3 luni au fost 2 hoți prinși în tramvaie… În raportul pe 1 an pe care îl prezintă sunt foarte multe lucruri făcute de poliție”, a precizat Robu.

Care este soluția primarului cu privire la această problemă și ce le recomandă edilul timișorenilor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun?

„În primul rând ce se recomandă oriunde în lumea asta. Ați fost în alte orașe, că sunt recomandări de a nu merge în alte zone ale orașelor. New York – este un oraș în care ți se recomandă unde să nu te duci după o anumită oră, că e periculos. Noi nu avem astfel de probleme, dar cetățenii trebuie să fie precauți, pentru că hoții există, nu există posibilitatea de a stârpi hoția, ci posibilitatea de a face razii, de a face controale, dar fără a avea pretenția că poliția există în orice mijloc de transport în comun în orice moment… În primul rând trebuie să fie schimbate legile, iar timișorenii normal că trebuie să fie precauți”, a concluzionat primarul Timișoarei.

Articole pe aceeași temă:

Timisorenii s-au saturat de hotii din tramvaie. Actiune civica cu portavocea in Piata 700

Banda de hoti filmata in actiune in tramvai, la Timisoara. Imagini ce par desprinse din filme

Hotii de buzunare, vesnic la datorie in Timisoara. Acum si pe autobuzul 33! Cititor Tion: Doar Politia nu se intalneste cu ei

 

 65Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor