Niciun leu pentru vreo parcare noua in centrul Timisoarei, in bugetul pe 2015!

De A. Strugariu
Reactualizat la:
14Comentarii
Niciun leu pentru vreo parcare noua in centrul Timisoarei, in bugetul pe 2015!
© TION - Niciun leu pentru vreo parcare noua in centrul Timisoarei, in bugetul pe 2015!
În proiectul de buget al Timişoarei pe anul 2015, care urmează să fie aprobat vineri în consiliul local, nu sunt prevăzuţi bani pentru realizarea vreunei noi parcări, fie ea supraterană sau subterană, în zona centrală a oraşului. Primarul Nicolae Robu spune că în prezent… nu există teren disponibil să se construiască o parcare supraetajată, deşi visează încă una ca în Veneţia în zona Oituz. Există doar promisiuni pentru o parcare subterană în zona bulevardului I.C. Brătianu – nu şi finanţare prevăzută sau termene clar stabilite!


Subiectul parcărilor a fost discutat inclusiv la dezbaterea publică organizată miercuri la Primăria Timişoara pe tema bugetului pe anul 2015. Şi asta, după ce şi aleşii locali au sesizat că în proiectul de buget al municipiului nu sunt prevăzute fonduri pentru vreo nouă parcare în centrul oraşului, deşi în ultimii ani s-a tot vorbit despre parcări supraetajate, ba în spatele Centrului comercial Bega, ba pe locul garajelor din zona Parcului I.C. Brătianu, ba în zona Oituz.

Problema este stringentă în condiţiile în care zona pietonală din centrul Timişoarei se va extinde anul acesta, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare care au loc pe bani europeni în Cetate.

Primarul Nicolae Robu susţine că nu banii sunt problema, ci faptul că nu avem… unde să facem parcările.

Nu am prevăzut bani pentru parcările supraterane nu pentru că am renunţat la ideea de a le face, Doamne fereşte, ci pentru că în momentul de faţă nu mai avem terenul unde să le facem. Noi am vrut să le facem pe terenul din spatele magazinului Bega, el a devenit acum proprietatea Bega Grup (n.r. – terenul a ajuns în proprietatea Bega Turism în baza HG nr. 834 din 1991 privind stabilirea şi evaluarea unor terenuri deţinute de societăţile comerciale cu capital de stat, după ce Ministerul Economiei a emis un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru această societate în aprilie 2014). Am atacat această scoatere din patrimoniul municipiului Timişoara a acelui teren şi vom merge în instanţă, dar fiind în instanţă nu mai putem construi. În zona Oituz nu am ajuns încă la o înţelegere cu Universitatea de Vest pentru a ne ceda acea clădire unde este popota, pentru a face acolo o parcare supraterană”, a declarat Robu, precizând că, în cazul în care se va rezolva problema terenului, va exista şi finanţare, pentru că se vor face rectificări de buget.

Dacă iniţial autorităţile locale au anunţat că se vor desfiinţa bateriile de garaje din zona Parcului I.C. Brătianu şi se va construi acolo o parcare supraetajată, nici în această direcţie lucrurile n-au avansat.

Cetăţenii sunt proprietari asupra garajelor şi nu putem ajunge la o înţelegere. Ne fac plângeri şi tot felul de reclamaţii că vezi Doamne îi hărţuim. Că noi de fapt vrem să rezolvăm o problemă a Timişoarei”, a reclamat primarul.

Nici parcarea subterană nu apare în buget

În aceeaşi zonă, Robu a promis o parcare subterană cu 700 de locuri, dar nici pentru acest obiectiv nu sunt prevăzuţi bani în buget.

Proiectul de realizare a Inelului 1, pe care îl demarăm în practică anul acesta, pentru că în curând vom primi proiectul tehnic, este în fază avansată, va cuprinde şi o parcare, dar subterană, în zona de sud faţă de centrul istoric, pe porţiunea bulevardului Brătianu, de la Liceul MIU până spre Banca Naţională, sub parcurile din stânga-dreapta”, promite în continuare edilul.

Problema este că nici pentru execuţia acestor lucrări nu sunt prevăzuţi deloc bani în proiectul de buget, pentru reorganizarea circulaţiei pe Inelul 1 şi reproiectarea infrastructurii rutiere şi de transport public – pasajul auto Piaţa Victoriei şi noua parcare subterană.

Visul veneţian

Edilul este de acord însă, avem nevoie de parcări, şi ar trebui să existe două mari în jurul centrului. În zona Oituz, în apropiere de Punctele Cardinale, crede că s-ar preta una… ca la Veneţia.

Noi vrem să ne focalizăm pe mari parcări în jurul centrului istoric, pentru că sunt o necesitate stringentă deja şi vor fi şi mai necesare (…) Ne trebuie o mare parcare, care va fi de 1.000 de locuri şi sper să o putem face – numai de teren depinde, nu de altceva – acolo deasupra popotei, unde e popota. Acolo regimul de înălţime e mare, se poate merge pe P+10, după modelul marii parcări din Veneţia, unde vii, poți să parchezi inclusiv pe acoperiș, te duci și vizitezi zona istorică a Veneției. Așa s-ar potrivi şi aici”, crede edilul.

Consilierul local Ştefan Sandu a propus ca parcările să fie trecute măcar ca poziţie în buget, cu sume simbolice, în caz că se va găsi o soluţie. Primarul s-a arătat de acord. Mai trebuie doar… soluţia.

Articole pe aceeași temă:

Epopeea legata de construirea de parcari in centrul Timisoarei continua. Interese pentru Piata Marasti

Primaria Timisoara se judeca pentru parcarea de la Bega care a ajuns in proprietatea fratilor Cristescu

A aparut bugetul: vedeti cum se impart banii si ce lucrari se fac in Timisoara in 2015!14Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor