Muzica noua din Tara Diminetilor Linistite, in prima auditie la Timisoara

De S.P.D.
Muzica noua din Tara Diminetilor Linistite, in prima auditie la Timisoara
© TION - Muzica noua din Tara Diminetilor Linistite, in prima auditie la Timisoara
Șapte compozitoare din Coreea de Sud s-au aflat la Timișoara pentru a le oferi melomanilor prilejul de a asculta, în primă audiție absolută pentru România, câte o lucrare a fiecăreia dintre ele, în interpretarea orchestrei Filarmonicii Banatul, dirijată de Marius Hristescu. O pasionantă incursiune într-o cultură exotică, într-un areal sonor ce combină captivant noile trenduri occidentale ale muzicii contemporane cu pigmentul puternic al tradiției coreene, în care percuția face legea și atmosfera.

Programul a început cu variațiunile O Dol To Ki de Juhee Chung, o lucrare impresionistă, cu sugestii poetice către zborul cocorilor și peisaje liniștite în pasaje de coarde, frumos tensionate de percuții. Având-o solistă pe soprana Ana-Maria Stănoia, Barachum de Soonmee Kahng a amintit, în atmosferă, de Orestia lui Aurel Stroe.

Mult mai occidentală în spirit a sunat lucrarea Point and Waves a compozitoarei Jihyun Kim, de altfel stabilită în Germania.

Cea mai fascinantă lucrare a serii a sunat a fi Through The Small Window, compoziție cu o splendidă configurație experimentală. Autoarea ei, Youngji Zia Lee, este profesor de muzică electronică la Universitatea Hoseo din țara natală, după ce a obținut masteratul programului de tehnologie muzicală la New York. Artista este preocupată de cercetări ale teoriilor de filosofie, artă și inginerie în relație cu programare și producerea instalațiilor și aplicațiilor de instalări sonore interactive. Conform programului de concert, Youngji Zia Lee a condus recent experimente bazate pe diversele posibilități de combinații de imagini, mișcări și sunete digitale asociate cu dezvoltarea celei mai recente tehnici de telefonie mobilă.

Partea secundă a concertului a început cu Korean Diaspora de Eunkyoung Kang, piesă al cărei titlu spune totul despre atmosfera ei nostalgică, despre temeri și înstrăinare. Vlad Colar a fost apoi solistul briliant al lucrării Youngsanhong de Hye – Jeong Hwang, compoziție cu un bun decupaj al rolului flautului alto.

Seara coreeană s-a încheia cu superba fantezie Ah Rhee Rang scrisă de Yongnan Park. Prezente la eveniment, compozitoarele, absolvente ale academiilor muzicale din Coreea de Sud, și-au continuat specializarea muzicală în mari universități din SUA, Germania sau Elveția. Fie că au ales să rămână în străinătate ori au revenit în țara natală, ele generează un fenomen coreean impresionant în muzica contemporană.

În această seară de joi, 27 februarie 2014, de la ora 19, în sala Capitol are loc evenimentul Roots Revival Romania: „artiști provenind din culturi muzicale diferite vă vor purta într-un univers sonor plin de culoare”. Interpreți sunt Mehdi Aminian (Iran) – ney, Emmanuel Hovhannisyan (Armenia) – duduk, Mehmet Polat (Turcia) -oud, Meg Hamilton (Marea Britanie) – vioară, Monica Mădaș (România) – voce și Ruven Ruppik (Germania) – percuție.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !