Muzica, arte vizuale si instalatii de lumina compun spectacolul in trei acte „Lumina Libertatii”! Timisorenii sunt invitati la un eveniment de exceptie, prima editie a Festivalului Luminii!

De Ana-Maria Atomoaei
Reactualizat la:
Muzica, arte vizuale si instalatii de lumina compun spectacolul in trei acte „Lumina Libertatii”! Timisorenii sunt invitati la un eveniment de exceptie, prima editie a Festivalului Luminii!
© foto: Facebook/ Chris Toch
Timișorenii sunt așteptați să (re)trăiască 100 de ani de România, în trei zile. „Lumina Libertății” este un spectacol despre trecut, dar și despre viitor, despre speranță și despre încredere! Scenele pentru fiecare etapă istorică sunt create cu ajutorul comunității creative locale și al artiștilor din Timișoara, dar și din străinătate.

În perioada 21-23 septembrie, începând cu ora 20.30, în Piața Libertății din Timișoara, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană organizează spectacolul în trei acte „Lumina Libertății”, care celebrează Centenarul României și este o primă ediție a Festivalului Luminii.

Spectacolul este de arte performative, muzică, arte vizuale și instalații de lumină, în Piața Libertății și spune povestea personajului principal, timișoreanul Luca, ce urmează să trăiască principalele momente care au definit orașul de pe Bega în cei 100 de ani de România.

„Prima seară, respectiv primul act al spectacolului, este marcată de sfârșitul Primului Război Mondial și coincide cu nașterea personajului principal și întâmplări din adolescența acestuia: începutul școlii, prima dragoste și căsătoria. Muzica primei seri este interpretată de muzicieni ai Filarmonicii de Stat «Banatul» din Timișoara, precum și de formația condusă de muzicianul Boris Kovacs. În al doilea act al spectacolului, a doua seară, începe cel de-al Doilea Război Mondial reprezentat printr-o luptă simbolică, susținută de instalații de lumină, între două orchestre: ansambluri de percuționiști, suflători și coarde, amplasate pe platforme mobile în Piața Libertății, iar Luca pleacă la război. În ultima seară, personajul principal trăiește momentele Revoluției din Decembrie 1989, aderarea României la Uniunea Europeană și participă la câteva acțiuni specifice care conturează viitorul României și al Timișoarei în perspectiva anului 2021 și ulterior acestuia, scene reprezentate, în mod simbolic, prin nașterea nepotului său” ne transmit reprezentanții Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană.

100 de actori, muzicieni și dansatori, parte ai comunității artistice locale, vor pune în scenă acest spectacol excepțional ! În toate cele trei seri, vor fi produse videomapări ale clădirilor din Piața Libertății, jocuri și instalații de lumină specifice fiecărui moment istoric.

foto: Facebook/ Chris Toch foto: Facebook/ Chris Toch ©

„Lumina Libertății este un eveniment care, deși povestește trecutul, celebrează viitorul, speranța și încrederea. Istoria noastră nu este definită de regi, războinici și lideri politici ale căror legende ne sunt reamintite prin poezii, imnuri și statui. Locuitorii orașului sunt cei care dețin cheile acestuia. Prin munca, curiozitatea și eforturile noastre, Timișoara a devenit ceea ce este în prezent. Strat după strat de construcții și reconstrucții, experimente și prăbușiri, încercări și greșeli. Cei care au definit adevărata personalitate a Timișoarei sunt oamenii obișnuiți, bărbații și femeile care predau, restaurează, construiesc și produc artă” ne mai spun cei de la Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană.

foto: Facebook/ Chris Toch foto: Facebook/ Chris Toch ©0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor