Mitropolitul Banatului si episcopul greco-catolic – Cetateni de Onoare ai Timisului. Titlu conferit post-mortem fostului mitropolit

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
5Comentarii
Mitropolitul Banatului si episcopul greco-catolic – Cetateni de Onoare ai Timisului. Titlu conferit post-mortem fostului mitropolit
© foto: Constantin Duma
Conducători ai bisericii din Timiș au primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișului. Ceremonia de acordare a acestor titluri a avut loc în ultima ședință de plen a CJ Timiș din actualul mandat. Titlul a fost acordat ÎPSS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, episcopului greco-catolic al Eparhiei de Lugoj Alexandru Mesian și ÎPSS Nicolae Corneanu, fostul mitropolit al Banatului (titlu care a fost conferit post-mortem, deoarece înaltul ierarh a trecut la cele veșnice).

La 16 decembrie 2014, ÎPSS Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, iar la 28 decembrie 2014 a fost întronizat. Titlul de Cetățean de Onoare i-a fost acordat de președintele CJ Timiș Titu Bojin, în prezența consilierilor județeni, în ultima ședință înainte de alegeri.

„Astăzi ați făcut o punte între cei ce au fost și suntem astăzi aici. Mă bucur că nu ați tras cu urechea la cele ce se rosteau pe la București, în care se spunea că bisericilor să nu li se mai acorde ajutoare. O comunitate are nevoie și de o sală de sport, și de o școală, dar dumneavoastră, reprezentanții direcți ai cetățenilor, știți că au nevoie și de un lăcaș de cult. De când sunt aici nu am bătut niciodată la ușa primăriei să cer un loc pentru o biserică, dar au venit către mine două persoane care și-au oferit terenul lor pe care puteau lua importante sume de bani și au spus: Părinte, veniți aici să faceți o biserică”, s spus ÎPSS Ioan.

Mitropolitul a avut o contribuție importantă la demararea proiectului construcției Institutului Oncologic din Timișoara și are și alte proiecte în domeniul sanitar.

„Noi românii, cei care trăim în partea asta de țară, avem vocația realizării unor lăcașuri de cult. Vreau, cu viitorul consiliu județean, să pun și eu umărul în realizarea anumitor proiecte. Săptămânile trecute au trecut pragul casei mele cinci sau șase miniștri și pot să fiu mesagerul comunității din Timișoara. Vreau să am o legătură cât se poate de directă cu Guvernul României pentru a vă sprijini. Câteodată nu e suficient să trimiți o hârtie la București, ci trebuie să mergi cu ea acolo”, a spus mitropolitul Banatului ÎPSS Ioan.

Propunerea de acordare a titlului de Cetățean de Onoare al Județului Timiș lui P.S. Alexandru Mesian, episcop eparhial al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, s-a făcut având în vedere implicarea activă a acestuia, „începând cu data de 5 mai 1996 , dată la care a avut loc întronizarea ca Episcop diecezan la Lugoj, la dezvoltarea județului Timiș, prin diferite acțiuni sociale și caritabile, exercitând un rol activ în dezvoltarea comunității catolice și a întregii spiritualități românești” – conform raportului proiectului de hotărâre.

„Noi oferim acesta aprecieri lui Dumnezeu. Noi ne oferim toată viața pentru acest scop. În Banat, în general, și în Timiș, în special, este altfel privită atât biserica și confesiunile creștine sau de alte religii, cât și partea etnică”, a spus Alexandru Mesian.

Fostul mitropolit al Banatului Nicolae Corneanu a trecut la cele veșnice la 28 septembrie 2014 și a fost înmormântat în cripta de sub altarul Catedralei Mitropolitane, la data de 1 octombrie a aceluiași an. Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Timiș va fi depus în Muzeul Mitropoliei.

„Știu că după rânduială se acordă o distincție, un colan, însă acelea nu i le mai putem trimite Înaltului Nicolae și vor fi depuse în Muzeul Mitropoliei”, a spus mitropolitul Banatului ÎPSS Ioan.

Articole pe aceeași temă:

Conducatori ai bisericii din Timis, propusi pentru titlul de Cetatean de Onoare al judetului5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor