Mitropolitul Banatului, la 66 de ani

De Adrian Panduru
5Comentarii
Mitropolitul Banatului, la 66 de ani
© Tion: Mitropolitul Banatului, la 66 de ani
Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan, a împlinit 66 de ani. În 28 decembrie 2014, ÎPS Ioan a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor, fiind al patrulea copil al părinţilor săi, Ioan şi Ilca. Şcoala primară a urmat-o în satul natal Pietrani, iar gimnaziul l-a urmat în localitatea Pocola, judeţul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuşi” din Oradea, promoţia 1971 şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976.

„În anul 1980 a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Lainici, judeţul Gorj. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990, Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu. La 6 august 1990 a fost hirotonit ierodiacon la Mănăstirea Lainici, iar la 15 august 1990 a fost hirotonit ieromonah la Mănăstirea Tismana. Între anii 1990-1994 a fost rânduit stareţ al Mănăstirii Lainici de mitropolitul Nestor Vornicescu al Olteniei, încredinţându-i-se păstorirea sufletească a fraţilor şi călugărilor din mănăstire. În perioada 1980-1994 a restaurat mai multe biserici şi mănăstiri (Tismana, Polovraci, Bucovăţ, Lainici, Crasna), iar cât a fost stareţ la Mânăstirea Lainici, a zidit o nouă biserică, monumentală, în incinta mânăstirii, şi un corp de chilii. În perioada studiilor la Ierusalim a coordonat pictarea unei părţi a bisericii şi a amenajat o bibliotecă, care a fost şi ea pictată”, transmite Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În perioada 1991-1994, ÎPS Ioan a urmat în paralel două cursuri de doctorat la Institutul Biblic din Ierusalim, unul în Studii Biblice, şi altul în Egiptologie şi Orientalistică, iar în anul 1994 a fost hirotesit Arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, de unde a fost chemat în ţară pentru ocuparea funcţiei de episcop.

La 12 iulie 1994, Colegiul Electoral Bisericesc a ales ca întâistătător al nou înfiinţatei Episcopii, cu sediul la Miercurea-Ciuc, pe P.Cuv. Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim şi Iordan.

La 20 iulie 1994, la Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Topliţa, judeţul Harghita, a avut loc hirotonia întru arhiereu a Î.P.S. Ioan Selejan, iar la 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea-Ciuc, în Catedrala „Sfântul Nicolae” instalarea primului episcop al Covasnei şi Harghitei.

În 23 august 2009, ÎPS Ioan a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop.

În 16 decembrie 2014, Î.P.S. Părinte Ioan a fost ales de către Sfântul Sinod în slujirea de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, după trecerea la cele veșnice a mitropolitului Nicolae Corneanu. În 28 decembrie 2014, ÎPS Ioan a fost întronizat ca Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și mai mulți membri ai Sfântului Sinod.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor