Ministrul Sănătății, la Timișoara, la deschiderea Clinicii de Mari Arși

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
21Comentarii
Ministrul Sănătății, la Timișoara, la deschiderea Clinicii de Mari Arși
© foto: Adrian Panduru/Tion
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a poposit miercuri la Timișoara. Prima oprire a făcut-o la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean Timișoara, de la Casa Austria, unde participă la deschiderea acestei secții, prima de o asemenea anvergură din România.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, participă la deschiderea a trei saloane din cinci, cât va avea în total această secție. Celelalte două boxe, care sunt destinate marilor arși, vor fi deschise până la finalul acestei luni, conform managerului Spitalului Județean Timișoara, doctorul Marius Craina.

Deschiderea acestei clinici a întârziat din cauza faptului că reprezentanții Ministerului Sănătății nu au livrat toată aparatura necesară pentru funcționarea acestei clinici, Consiliul Județean Timiș finalizând amenajarea celor cinci saloane, și a tuturor spațiilor din acest amplasament. De altfel, primele trei saloane au fost gata pentru a primi pacienții cu arsuri grave încă din luna decembrie a anului 2016, dar nu a existat aparatura. Consiliul Județean Timiș a investit aproximativ 1,5 milioane de euro pentru amenajarea saloanelor, iar aparatura, în valoare de 3,5 milioane de euro, a fost achiziționată de Ministerul Sănătății, prin Banca Mondială.

Saloanele pot fi folosite și ca săli de operație

Managerul Spitalului Județean, Marius Craina, a spus că saloanele inaugurate în prezența ministrului respectă toate standardele europene pentru îngrijirea pacienților cu arsuri, menționând și faptul că sunt saloane multifuncționale care pot fi folosite și pentru operații.

„Pentru mici intervenții, aceste săli pot fi utilizate. Dispun de toată aparatura necesară inclusiv de aparat de anestezie. Pacientul poate să fie intubat și se pot executa lucrări de mici intervenții”, a spus managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a arătat extrem de mulțumită de secția deschisă miercuri, spunând chiar că este mândră de faptul că secția de la Timișoara este identică, dacă nu chiar superioară celor din străinătate.

„Observați că de când am intrat zâmbesc, pentru că în sfârșit avem un centru pentru mari arși care poate să trateze acest pacient în condiții absolut optime pentru patologia aceasta. Am văzut centre din străinătate și sunt atât de mândră că acest centru este identic și poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de mâine acest centru va putea să primească pacienți, că are medici și personal pregătit pentru a putea trata acest tip de pacient, că Ministerul Sănătății, autoritățile locale și spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Trei saloane din cinci funcționale

Doar trei pacienți pot fi internați începând de joi în Clinica de Mari Arși din Casa Austria de la Timișoara. Pentru alte două saloane se așteaptă recepția lucrărilor suplimentare executate de consiliul județean.

„Sunt cinci boxe, trei sunt funcționale imediat și două imediat după ce consiliul județean va semna recepția. Nu am vrut să spunem că sunt funcționale decât în momentul în care vor putea intra pacienții, dar dacă va fi nevoie eu sunt convinsă că nu ne vom împiedica de o foaie de hârtie”, a spus reprezentantul guvernului.

Potrivit directorului Spitalului Județean, în câteva săptămâni va fi totul în ordine cu actele, ceea ce înseamnă că vor fi disponibile și celelalte două saloane.

„Boxele sunt gata, ele sunt finalizate ca și celelalte trei, doar că aceste lucrări suplimentare au fost obligatorii a fi executate, pentru că este vorba despre un generator care asigură curentul în caz de probleme în acest corp de clădire. De asemenea, o altă achiziție de la minister, prin Banca Mondială, unitatea de sterilizare. Acestea nu au putut fi executate în același timp cu celelalte, motiv pentru care s-au făcut aceste lucrări suplimentare finanțate de către consiliul județean. Am vrut să fim sută la sută capabili să asigurăm absolut totul pentru pacienții care vor fi internați, acesta este motivul pentru care vom porni cu trei boxe. Am considerat obligatoriu să le pornim, pentru că fiind finalizate, personal existent, aparatura sosită de la minister, era incorect și inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două probabil va mai dura o perioadă de timp”, ne-a declarat Marius Craina.

Clinica de Mari Arși din Timișoara este prima de o asemenea anvergură din România. Ministrul Sănătății va merge săptămâna viitoare și la Iași, pentru a deschide clinica de acolo.

După participarea la deschiderea Clincii de Mari Arși, ministrul Sorina Pintea va vizita Maternitatea Bega, urmând apoi să se oprească la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”. După vizita de la spitalul de copii, ministrul va ajunge la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „dr. Victor Babeș”, urmând ca ultima unitate sanitară vizitată să fie Institutul de Boli Cardiovasculare.21Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor