Ministrul maghiar de Externe: Nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania

De T. Ex.
Ministrul maghiar de Externe: Nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania
© Ministrul maghiar de Externe: Nu se construieste gard la granita dintre Ungaria si Romania (foto: Mediafax)
Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, aflat vineri la București, spune că, cel puțin pentru moment, Ungaria nu construiește un gard la frontiera cu România. Totuși, această decizie ar putea fi reconsiderată pe viitor, în funcție de modul în care evoluează situația refugiaților, a atenționat oficialul maghiar.

„Nu se construieşte gard la graniţa dintre Ungaria şi România. Se poate să se construiască, sperăm că nu va fi nicio situaţie în care să se pună în discuţie acest subiect. Dorim atât României, cât şi nouă înşine ca aceste două ţări să nu fie supuse în viitor unei presiuni a migranţilor care fac necesare măsuri ulterioare”, a declarat Peter Szijjarto, după o întâlnire oficială cu omologul său român, Lazăr Comănescu, la București.

Oficialul maghiar a mai precizat că Ungaria nu construiește niciun kilometru de gard în plus faţă de ce este necesar. El şi-a exprimat speranţa ca România să fie capabilă să-şi apere propriile graniţe în cazul în care se va confrunta cu un aflux de refugiaţi la fel ca cel din Ungaria, informează Mediafax.

Ministrul ungar a ținut să spună că țara sa a ridicat acel gard ca urmare a responsabilităţilor care revin Ungariei ca ţară de graniţă a spaţiului Schengen.

„La Consiliul European am întrebat dacă trebuie să ne îndeplinim aceste obligaţii (n.r. – de stat Schengen de frontieră), iar instituţiile europene au spus <sigur că da>”, a mai declarat ministrul maghiar, precizând că Ungaria trebuie să asigure trecerea la frontiere doar la punctele de trecere şi doar în orele de funcţionare, iar statul său nu a adus niciun prejudiciu oamenilor cinstiţi care vor să intre pe teritoriul Ungariei.

Totodată, ministrul român de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat că atât la nivel european, cât și la cel bilateral, este nevoie de o securizare a frontierelor externe ale Uniunii Europene pentru a fi evitate astfel de măsuri, mai informează Mediafax.

„Esenţialul este ca noi să lucrăm împreună, evident şi bilateral, dar şi la nivelul Uniunii Europene să consolidăm şi să securizăm frontierele externe ale UE astfel încât să se evite întreprinderea unor măsuri care să afecteze o bună funcţionare inclusiv a spaţiului Schengen. Cred că trebuie să continuăm să ne concentrăm pe forţele spre a găsi acele soluţii care să prezerve şi care să asigure consolidarea în continuare a procesului de integrare europeană, inclusiv acest principiu fundamental, care este libera circulaţie”, a spus Lazăr Comănescu.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !