Scandal la Timisoara pe tema samsarilor din piete, intre ministrul Agriculturii si un legumicultor

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
1Comentariu
Scandal la Timisoara pe tema samsarilor din piete, intre ministrul Agriculturii si un legumicultor
© TION: Scandal la Timisoara pe tema samasarilor din piete, intre ministrul Agriculturii si un legumicultor
Sosit la Timişoara pentru a prezenta noul program de asistenţă financiară pentru producătorii agricoli, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anunţat demararea unei serii de controale în pieţe pentru a combate ceea ce pieţarii numesc fenomenul samsarilor. Oficialul a recunoscut că deocamdată nu au fost luate asemenea măsuri, motivând că, de fapt, ministerul pe care îl conduce ar fi vrut să informeze producătorii de specialitate asupra noii legislaţii. Unii dintre cei prezenți la întâlnirea cu ministrul Agriculturii, sătui să audă doar promisiuni, l-au luat serios la întrebări pe Daniel Constantin.


Daniel Constantin a fost serios luat la întrebări de un legumicultor din Comloşul Mic din Timiş, marţi, la Timişoara, pe tema acaparării pieţelor agroalimentare de către aşa zişii samsari.

„Eu sunt legumicultor, dar nu îmi pot vinde producţia în pieţe de samsarii ăştia. Aţi zis că aţi luat măsuri legislative pentru a rezolva problema. Asta ce ne spuneţi nouă aici e apă de ploaie, ar trebui să veniţi în teren să vedeţi care e, de fapt, problema. Tot ei conduc totul, se duc iau din piaţa de gros produsele şi le vând în piaţă. Pe noi ne aruncă acolo într-un colţ şi dacă mai comentăm ne mai iau şi ăştia la bătaie. Tot la fel e, doar hârtii mai multe”, a declarat agricultorul din Comloşul Mic.

Ministrul Constantin a încercat să explice agricultorului supărat că situația nu e chiar aşa gravă.

„Ceea ce dumneavoastră numiţi samsari sunt intermediarii. Şi ei şi dumneavoastră aveţi dreptul să vindeţi în piaţă. Diferenţa este că ei trebuie să aibă casă de marcat, iar dumneavoastră nu. Producătorii atestaţi plătesc impozit pe normă de venit, nu mai trebuie să plătiţi nimic în plus”, a declarat Constantin.

„Aşa o fi cum ziceţi, dar eu n-am văzut nicio casă de marcat fiscală în piaţă”, l-a combătut comloşeanul pe minsitru, în aplauzele asistenţei din Aula Magna a Universităţii de Ştiinţe Agricole a Banatului Timişoara.

„Aceşti samsari au o problemă, ei îşi iau certificat de producători, chiar dacă nu sunt, cumpără toată marfa de la oameni şi o vând ca şi producători. Am avut o comună din Braşov unde se dăduseră 8000 de asemenea certificate! Ceea ce nu e bine, din acest motiv noi am introdus dublul control, carnetele de producători nu mai sunt vizate numai de primării, acum sunt vizate şi de asociaţia de producători, dacă există, sau camera agricolă sau direcţia agricolă, dacă e cazul”, a mai spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai anunţat că în perioada următoare vor fi realizate controale în pieţe.

„Chiar dacă până acum aveam cadrul legislativ nu am efectuat asemenea controale. Noi am vrut să aducem prima dată informaţia la oameni, am cosniderat că aşa trebuie. Dar se vor face controale. La Direcţiile Agricole jumătate este personal administrativ, jumătate va fi personal cu atribuţii de control şi se va ieşi pe teren să se verifice cine vinde şi cum vinde în pieţe”, a mai declarat Daniel Constantin.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor