Ministerul Educatiei, reactie in cazul educatoarei acuzata de omor: personalul didactic este testat psihologic anual

De Adrian Panduru
10Comentarii
Ministerul Educatiei, reactie in cazul educatoarei acuzata de omor: personalul didactic este testat psihologic anual
© Foto: arhivă
Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic, spun reprezentanții Ministerului Educației. Asta, deși inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu declara că educatoarea care este acuzată că și-a ucis fetița de patru ani nu a fost testată psihologic din 2012, invocând reglementările de la nivel național, care elimină această obligativitate.

După ce mama de 38 de ani din Timișaora, care este educatoare la Grădinița din Murani, a fost acuzată că și-a ucis fetița de patru ani, inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu a declarat că femeia nu a mai fost testată psihologic de câțiva ani, cel mai probabil din 2012, deoarece legislația nu prevede obligativitatea acestor examene anuale.

După această declarație, Ministerul Educației Naționale a reacționat și a transmis că testările cadrelor didactice din punct de vedere psihologic sunt obligatorii și au loc anual.

„Personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011.

Astfel, unitățile de învățământ trebuie să încheie contracte de servicii de specialitate pentru medicina muncii, în vederea testării periodice anuale a angajaților din fiecare unitate de învățământ. Reprezentanții firmei furnizoare de servicii medicale folosesc în cadrul evaluării de medicină a muncii două tipuri de analize/investigații: analize medicale generale și teste psihologice aplicate de către o persoană specializată.

La indicația medicului de medicina muncii, personalul didactic din instituțiile de învățământ poate fi supus și unui examen psihiatric, potrivit HG nr. 1.169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor”, precizează Biroul de presă al Ministerului Educației Naționale.

Reprezentanții ministerului transmit că încadrarea şi menţinerea într-o funcţie didactică sau didactică auxiliară, precum şi într-o funcţie de conducere, de îndrumare şi de control sunt condiţionate de prezentarea unui certificat medical, iar în situaţii de inaptitudine profesională de natură psihocomportamentală, conducerea unităţii sau a instituţiei de învăţământ poate solicita, cu acordul consiliului de administraţie, un nou examen medical complet.

Inspectorul școlar general de Timiș spune că Hotărârea de Guvern te obligă doar la evaluare psihiatrică, dacă doctorul de medicina muncii recomandă acest lucru.

„Evaluarea psihologică este diferită de evaluarea psihiatrică. Hotărârea de Guvern 1.169 nu te mai obligă la evaluare psihologică, decât la evaluare psihiatrică, la recomandarea medicului de medicina muncii. În Legea Educației Naționale se vorbește de o testare psihologică, care spune de obligativitatea includerii în control, dar nu spune dacă este un control medical periodic, cine face testarea psihologică”, a spus inspectorul școlar general de Timiș Aura Danielescu.10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor