Meciuri de dezbateri la Timisoara, intre tinerii din partea de vest a tarii

De Adrian Panduru
Meciuri de dezbateri la Timisoara, intre tinerii din partea de vest a tarii
© TION: Meciuri de dezbateri la Timisoara, intre tinerii din partea de vest a tarii
Între 12 si 16 august, ARDOR Banat (Asociația Regională de Dezbateri, Oratorie şi Retorică Banat) a motivat tinerii să se informeze și să se implice în viața comunității. Practic, asociaţia a organizat dezbateri, cursuri şi ateliere pe teme de comunicare.

Astfel, asociaţia a realizat proiectul „Învață să te implici!”, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș. Aflat la prima ediţie, proiectul a reunit, la Casa Tineretului, 42 de elevi de liceu, participanţi din Timișoara, Arad, Reșița, Deva și Hunedoara, dar și profesori, studenți, lideri de tineret şi voluntari. Pe parcursul celor 5 zile, elevii au concurat în meciuri de dezbateri, au participat la cursuri si ateliere pe teme de comunicare și la o întâlnire cu liderii tineretului din Timiș. Proiectul și-a propus să ofere tinerilor instrumentele necesare pentru a se implica în societate. Întâlnirea cu tineri aflați în structurile de conducere ale organizaţiilor non-guvernamentale din Timiș a fost foarte apreciată de elevi. Au răspuns invitației organizatorilor Mihai Vilcea, vicepreședinte Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, Robert Ciocotoiu, președintele Institutul Român pentru Dezvoltarea Tinerilor și Ghiță Petruș, co-fondator al Centrelor Europene de Resurse Civile din România. Participanții au aflat direct de la aceștia pașii pe care îi pot face pentru a se implica în comunitățile lor, ca voluntari, ca lideri de tineret sau formând grupuri informale de inițiativă.

„Ne propunem să creăm un cadru favorabil învățării, schimbului de idei și experiențe, în care participanții să își dezvolte abilitățile de comunicare, argumentare și discurs public. Considerăm că acestea sunt abilități necesare atunci când vorbim despre formarea unor lideri de tineret”, spune Vlad Icleanu, președintele executiv al organizației.

Dezbaterile sunt privite în Occident ca esenţiale pentru dezvoltarea societăţii dar şi a individului, fiind promovate în sistemul educațional. De 20 de ani, mişcarea de dezbateri din România s-a coagulat în jurul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR). În Banat, programele asociaţiei completează educaţia formală oferită de şcoală prin traininguri şi workshopuri pentru elevi, studenţi şi profesori, transmit reprezentanții organizației.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !