Lucrari de Picasso, Cocteau si Toulouse-Lautrec, in expozitie la Muzeul de Arta din Timisoara

De Adrian Panduru
Reactualizat la:
2Comentarii
Lucrari de Picasso, Cocteau si Toulouse-Lautrec, in expozitie la Muzeul de Arta din Timisoara
© TION: Lucrari de Picasso, Cocteau si Toulouse-Lautrec, in expozitie la Muzeul de Arta din Timisoara
Vernisajul unei noi expoziţii la Muzeul de Artă din Timişoara va beneficia şi de prezenţa ministrului Culturii şi Cultelor Ioan Vulpescu. Este vorba despre expoziţia de litografii L’air du cirque, care se va deschide în curând la Muzeul de Artă din Timişoara. 18 dintre cele mai importante şi frumoase litografii realizate de Pablo Picasso, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau, Dunoyer de Segonzac sunt prezente în expoziţie.

Vernisajul expoziţiei de litografii L’air du cirque va avea loc în 16 aprilie, la ora 18. Expoziţia este organizată de Muzeul de Artă Timişoara, în cooperare cu Euro Art Luxembourg şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş. Ea cuprinde 80 de lucrări semnate de 21 dintre cei mai importanţi artişti francezi din secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Este vorba de o artă ce omagiază circul în lumini strălucitoare, cu acrobaţi curajoşi, animale sălbatice, spectacole incredibile, oameni incredibili, aplauze.

Celebrul pictor francez, Henri de Toulouse-Lautrec a fost văzut de multe ori la circ. Toţi artiştii care au lucrări în această expoziţie ne invită să respirăm aerul circului. Uneori, sunt melancolici, alteori vrăjiţi, lirici, visători.

Cartea “L’Air du Cirque” a fost scrisă de Louise Hervieu şi publicată în anul 1924 în Librairie de France, Paris, fiind considerată o capodoperă a literaturii universale. La fel ca un program de circ, această carte ne implică într-un spectacol fascinant. 18 dintre cele mai importante şi frumoase litografii realizate de Pablo Picasso, Hermann Paul, Pierre Laprade, Luc-Albert Moreau, Jean Cocteau, Dunoyer de Segonzac sunt prezente în expoziţie şi ilustrează cartea amintită.

Circul l-a inspirat și pe marele artist Marc Chagall. În câteva dintre cele mai importante lucrări ale sale, Chagall a folosit tehnica litografiei pentru a crea postere tipărite în atelierul lui Fernard Mourlot din Paris. De cele mai multe ori această tehnică a fost folosită pentru invitaţii la expoziţiile de artă. Cea pe care o puteţi admira acum la Muzeul de Artă Timişoara a fost imprimată de Charles Sourlier şi face trimitere la expoziţia lui Chagall din 1969-1970 de la Grand Palais din Paris.

Expoziţia mai prezintă în premieră pentru publicul din România litografiile fotografului lituanian Izis Biedermanas. Alte 15 litografii sunt semnate de Camille Hilaire, ilustrând cartea Circul a lui Françoise Maillet Joris, apărută la Editions Robert Mauret, Paris, 1974, într-un tiraj de 220 de exemplare.

Cel mai important segment al expoziţiei prezintă creaţia lui Henri de Toulouse-Lautrec, lucrările expuse provenind din cea dintâi ediţie în limba engleză a cărţii „The Circus”, editată în 1952. E vorba de 39 de facsimile în grand-technique realizate de Andre Sauret, tipărite de Fernand Mourlout după desenele în creion realizate de Henri de Toulouse-Lautrec. Vernisajul expoziţiei va avea loc în prezenţa lui Victor Neumann, director al Muzeului de Artă Timişoara, Thomas Emmerling, curator al expoziţiei din partea Euro Art Luxembourg şi Ioan Vulpescu, ministrul Culturii şi Cultelor în Guvernul României.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor