Locuinte noi in Timisoara: Oferta prea mica in raport cu cererea

Locuinte noi in Timisoara: Oferta prea mica in raport cu cererea
Prețurile locuințelor noi din Timișoara au crescut cu 10% în 2017 față de nivelul înregistrat în 2016. Principalul motiv: creșterea cererii și oferta insuficientă.

Principalii factori care au condus la creșterea prețurilor locuințelor noi din Timișoara în 2017 au fost, potrivit lui Cătălin Tomescu, reprezentant al companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate din Timișoara, puterea de cumpărare și creditarea.

”Principalii factori care au condus la această evoluție au fost puterea de cumpărare și creditarea, mai ales în prima jumătate a anului când au fost disponibile plafoane pentru programul Prima Casă, dar și din partea clienților cu altă formă de creditare sau de plată. Mulți clienți au renunțat la proprietățile vechi în favoarea locuințelor noi, prețurile pe metru pătrat util fiind asemănătoare. Fondurile de Prima Casă s-au epuizat relativ repede, dar acest lucru nu a influențat prețurile locuințelor”, spune Cătălin Tomescu.

Din perspectiva dezvoltării de locuințe noi, anul 2017 a fost unul destul de bun. Cu toate acestea, deși s-au conturat zone de locuințe noi, cu precădere în zonele periurbane și comunele învecinate (Dumbrăvița, Braytim, Giroc, Moșnița), un dezavantaj mare este acela că se contruiește destul de puțin raportat la cererea pentru locuințe noi.

”În orașul Timișoara au fost dezvoltate puține proiecte imobiliare de anvergură, raportate la cererea de cumpărare. Este creat astfel un teren foarte propice pentru viitoare investiții în acest domeniu. Cele mai noi proiecte s-au dezvoltat în partea de nord a orașului, mai ales în comuna Dumbrăvița, care s-a dezvoltat fulminant în ultimii doi ani”, spune Cătălin Tomescu.

”Majoritatea clienților care aleg să achiziționeze un imobil nou preferă tipul de finanțare prin intermediul creditului Prima Casă deoarece este cel mai avantajos din punct de vedere al avansului și al dobânzii anuale. O mare pondere o are și creditul ipotecar, fiind și el foarte accesat mai ales dacă fondurile de Prima Casă se termină relativ repede sau cumpărătorii nu se încadrează în exigențele programului”, mai spune Cătălin Tomescu.

Pe piața timișoreană există și cumpărători care achiziționează apartamente în scop investițional, pentru închiriere ulterioară. În acest caz, profilul de căutare al clienților a fost orientat în general către piața locuințelor noi. Cele mai căutate apartamente pe acest segment au fost cele cu două camere, unde randamentul investiției este situat la 8-10% pe an.

(915516)