Istoria Banatului, in atentia timisorenilor! Victor Neumann alaturi de alti istorici prezinta trecutul zonei de vest

De Simina Bratu
4Comentarii
Istoria Banatului, in atentia timisorenilor! Victor Neumann alaturi de alti istorici prezinta trecutul zonei de vest
© TION: Istoria Banatului, in atentia timisorenilor! Victor Neumann alaturi de alti istorici prezinta trecutul zonei de vest
Timișorenii pasionați de istorie, dar și cei care își doresc să înțeleagă mai bine trecutul Banatului sunt așteptați marți, 7 iulie, la lansarea unei cărți cu totul speciale. Este vorba despre „Istoria Banatului. Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere”, volum care conține peste 600 de pagini despre această regiune a țării. Cartea a fost realizată de mai mulți istorici importanți, fiind coordonată de Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.

Peste 600 de pagini despre Banat! Asta vor descoperi cei care vor pune mâna pe volumul „Istoria Banatului. Studii privind particularitățile unei regiuni transfrontaliere”. Cartea reunește diferite studii istorice despre Banat, punându-se accentul pe perspectiva politică, sociologică, culturală sau artistică.

Volumul reprezintă: “o evaluare a succesiunii administrațiilor pe parcursul a două sute de ani; o prezentare cronologică a celor mai importante evenimente politice; o descriere a vieţii religioase şi comunitar-lingvistice prin prisma diversității lor, a particularităților si a interferenţelor acestora; o prezentare a evoluţiei învățământului cu trimitere la școlile in diversele limbi folosite în Banat; o sinteză a vieții intelectuale, a rolului ei în gândirea politică; o evaluare novatoare a identității locale și a moștenirilor culturale multiplu codate ale regiunii”, transmit organizatorii. Concret, cartea se concentrează asupra istoriei Banatului din perioada 1718 – 1919 din perspectiva istoriografiilor române, sârbe și maghiare.

Pentru a realiza „Istoria Banatului” și-au adus aportul mai mulți istorici și oameni de cultură, în frunte cu directorul Muzeului de Artă Timișoara, Victor Neumann.

„Banatul este regiunea în care au avut loc câteva dintre cele mai fecunde interferenţe între tradiţiile româneşti şi acelea europene, între limbile culturilor locale şi ale acelora învecinate, între religiile ortodoxă şi romano-catolică. Este regiunea care a acceptat şi, uneori, s-a mândrit cu relaţiile creştino-iudaice şi creştino-musulmane. Întâlnirea Balcanilor cu Europa Centrală este aici la ea acasă. Personal, am descifrat semnificaţiile unei geografii inimitabile, diversă, deschisă spre lume, când şi când capabilă să devină infrastructura unei fascinante istorii. Social, economic, politic, Banatul a fost spaţiul experimentelor, al iniţiativelor social-liberale, al aspiraţiilor umaniste şi al dorinţei de bunăstare materială. Uneori, locurile acestea au fost ale acelor indivizi şi comunităţi ce au refuzat servituţile regimurilor autoritare sau totalitare. Din aceste motive şi pentru multe altele, Banatul îşi are particularităţile sale. Cunoaşterea şi invocarea realităţilor istorice este direct legată de proiectele de viitor. Orice perspectivă culturală avem, nu vom putea ignora observaţia potrivit căreia o societate are viitor atâta vreme cît are un trecut de la care se poate revendica”, a declarat acesta.

Lansarea volumului va avea loc marți, 7 iulie, de la ora 16, în Sala de Consiliu a Primăriei Timișoara. De asemenea, cartea poate fi procurată din librării contra sumei de 110 lei.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor