Lagarele de langa tine – la Timisoara, la PLAI. Expozitie foto in cusca

De Adrian Panduru
Lagarele de langa tine – la Timisoara, la PLAI. Expozitie foto in cusca
Campania de drepturile omului „Lagărele de lângă tine”, inițiată de Centrul de Resurse Juridice (CRJ), ajunge între 11 și 13 septembrie la Timișoara, la Festivalul Plai. După București, Târgu Mureș, Brașov, Cluj și Constanța a venit rândul timișorenilor să cunoască lumea ascunsă a lagărelor României contemporane, în care 25.000 de copii și adulți cu dizabilități mintale trăiesc în condiții inadecvate – nu în puţine cazuri, inumane – în cele peste 700 de centre de asistenţă socială din toată țara.

Centru de Resurse Juridice are ca membri specialişti în drept, jurnalişti de investigaţie, care scot la iveală mizeria şi chinurile la care sunt supuşi copiii în centrele de plasament. Camere ascunse, anchete sub acoperire şi acţiuni punctuale – toate pentru a face uitată noţiunea de lagăr şi a da un adevărat sens noţiunii de centru de plasament. De altfel, o statistică și mai sumbră arată că doar în perioada 2011-2014 au murit în „grija” statului 1.500 de persoane cu dizabilități în doar 27 de județe; în restul nu se ține o astfel de numărătoare. „Harta deceselor” întocmită de CRJ pe baza informaţiilor furnizate de Direcţiile Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului poate fi găsită aici.

De vineri până duminică, Centrul de Resurse Juridice îi așteaptă pe timișoreni să pășească într-o instalație foto asemenea unei cuști, creată de arhitecții de la www.syaa.ro, pentru a reda atmosfera de izolare dintr-un astfel de centru. În cadrul instalației, vizitatorii vor putea vedea peste 120 de fotografii ce documentează viața rezidenților, fotografii realizate de persoane cu dizabilități mintale din centre, precum şi de către fotodocumentariștii Odeta Catană și Dan Ava.

Scopul expoziției de fotografie este de a mobiliza oamenii să le ceară decidenților politici închiderea instituțiilor rezidențiale pentru persoanele cu dizabilități și crearea serviciilor sociale în comunitate, iar până la realizarea acestora, stoparea imediată și prevenirea abuzurilor din centrele pentru persoane cu dizabilități mintale. Pentru aceasta, CRJ a creat mai multe instrumente prin care toți cei interesați se pot alătura campaniei:

o petiție online ce a strâns deja peste 6.200 de semnături

• o serie de cărți poștale adresate membrilor Parlamentului, ce pot fi semnate cu ocazia vizitării instalației

o pagină de Facebook de susținere a campaniei

Din septembrie, soluția se află pe masa Senatului

CRJ a propus încă de anul trecut un proiect de lege pentru înființarea unui Mecanism Național de Monitorizare Independent, format din persoane cu dizabilităţi şi reprezentanţi ai acestora, care împreună cu alţi experţi în domeniu să contribuie la prevenirea abuzurilor, sesizarea acestora şi cercetarea condiţiilor în care se produc decesele în centrele de asistenţă socială. Proiectul de lege a fost adoptat deja de Camera Deputaților, iar acum se află în dezbatere la Senat. Puteți consulta proiectul de lege și parcursul legislativ aici. Adoptarea Mecanismului de către Senat înseamnă începutul schimbării, astfel că CRJ subliniază importanța momentului și nevoia de implicare a tuturor cetățenilor cărora le pasă de soarta celor mai vulnerabili dintre noi, dar și de viitorul imprevizibil al fiecăruia.

Află mai multe detalii despre campanie aici și aici și semnează petiția.

Participarea proiectului la Festivalul Plai beneficiază de sprijinul organizației Ceva de Spus.

Centrul de Resurse Juridice este o organizaţie neguvernamentală de apărare şi promovare a drepturilor omului, care încă din 2003 organizează vizite de monitorizare neanunţate în centrele de plasament pentru copii cu dizabilităţi mintale, în centrele de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu dizabilităţi mintale şi în spitalele de psihiatrie. Rapoartele de monitorizare sunt trimise autorităţilor locale şi centrale responsabile și le puteți consulta aici.

Atunci când sunt identificate încălcări ale drepturilor omului, CRJ sesizează instanţele competente din România şi, după caz, Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !