Laboratoarele Facultatii de Constructii Timisoara au fost dotate cu aparatura de milioane de euro

De Marcel Hoster
Reactualizat la:
2Comentarii
Laboratoarele Facultatii de Constructii Timisoara au fost dotate cu aparatura de milioane de euro
Cu cinci milioane de euro, bani obţinuţi în cea mai mare parte din fonduri europene, Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara are în acest moment cele mai moderne echipamente de laborator din România în domeniul testării comportamentului construcţiilor în timpul dezastrelor.


La Timişoara se va putea cerceta modul în care construcţiile reacţionează la influenţa diferitor acţiuni extreme, cum ar fi cutremurele, exploziile, incendiile sau atacurile teroriste. Aceasta, în urma unui proiect cu fonduri europene, în urma căruia au fost modernizaet un număr de 11 laboratoare din cadrul Facultăţii de Construcţii a Universităţii Politehnica Timişoara.

Proiectul „Platforma integrată de cercetare-dezvoltare pentru comportarea construcţiilor la acţiuni extreme”, finalizat în luna decembrie, a adus cercetătorilor 21 de milioane de lei, bani investiţi pentru a asigura aparatură mai bună în mai multe laboratoare.

„Facultatea de Construcţii are acum cele mai dotate laboratoare din România, nicio facultate de construcţii din ţara noastră nu are laboratoare atât de moderne ca ale noastre. Banii primiţi în cadrul proiectului european au fost investiţi în echipamente şi dotări. Vorbim de o investiţie pe termen lung, care ne va permite să avem un contact mai mare cu mediul economic, de a face cercetări şi studii pentru mediul economic, şi nu numai. Această colaborare poate să aducă doar beneficii facultăţii, inclusiv posibilitatea de a câştiga nişte bani”, a declarat Daniel Dan, prorector al Universităţii Politehnica din Timişoara.

În cadrul proiectului european au fost cumpărate peste 100 de echipamente cu care se vor face cercetări la Timişoara. Dintre acestea, cinci au costat peste 100.000 de euro fiecare, printre care şi un echipament de scanare terestră 3D şi un laborator mobil pentru efectuarea analizelor in situ asupra solului, apei şi aerului.

„Obiectivul acestui proiect a fost dezvoltarea capacităţii de cercetare a Facultăţii de Construcţii, prin creşterea performanţelor şi capabilităţilor laboratoarelor şi integrarea acestora într-o platformă multidisciplinară privind comportarea construcţiilor supuse la acţiuni extreme: cutremur şi efecte ale schimbărilor climatice, respectiv acţiuni generate de natura umană – explozii, incendii, erori de execuţie/exploatare sau atacuri teroriste”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Lucaci, decanul Facultăţii de Construcţii.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor