Iohannis, sfaturi pentru Asociatia TM2021: Cei care vor sa intre in film trebuie incurajati sa se implice

De Dariana Bratu
Reactualizat la:
17Comentarii
Iohannis, sfaturi pentru Asociatia TM2021: Cei care vor sa intre in film trebuie incurajati sa se implice
© TION: Iohannis, sfaturi pentru Asociatia TM2021: Cei care vor sa intre in film trebuie incurajati sa se implice
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent, luni, la Timișoara unde s-a întâlnit cu reprezentanții Asociației TM2021. Liderul statului a oferit câteva sfaturi pentru pregătirea proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021. După ce a avut experiența Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, pe atunci în postura de primar, Iohannis a transmis că, în proiect, cei mai importanți sunt oamenii, iar timișorenii care sunt „în film” trebuie încurajați să se implice direct în pregătirea TM2021.

Klaus Iohannis a participat luni, 3 octombrie, la o întâlnire cu echipa executivă a Asociației – Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021. La întrevedere au participat și reprezentanții principalelor instituțiilor din Timiș, ai instituțiilor culturale, ONG-urilor, sectorului independent și nu numai.

Întâlnirea a debutat cu o scurtă prezentare a dosarului, urmând ca președintele țării să ofere câteva sfaturi referitoare la prestigiosul titlu obținut de Timișoara. După cum se știe, în anul 2007, Sibiul a fost Capitală Europeană a Culturii, iar pe atunci orașul era condus de Klaus Iohannis.

„În primul rând vreau să vă felicit pe toți cei care ați decis să vă implicați în acest mare proiect. Nu știu dacă toată lumea, chiar și dintre cei implicați, își dau seama ce se întâmplă. Vă spun acum: se întâmplă cel mai important lucru care i se poate întâmpla unei comunități urbane. E lucrul care va schimba Timișoara. Aveți un privilegiu unic. Timișoara este locul din care a pornit Revoluția, iar după doar câțiva ani, istoric vorbind, să fiți Capitala Culturală… Eu am spus mereu că trebuie să fie ceva special în Timișoara asta. Sunt convins că va fi un succes (n.r. – anul TM2021)”, a spus președintele.

De asemenea, Iohannis a vorbit despre câteva dintre aspectele pe care trebuie să le aibă în vedere TM2021.

„Cel mai important lucru, după părerea mea, este a definitiva programul și această etapă ați făcut-o cu succes. Știți unde vreți să mergeți. La fel de importantă este pregătirea pentru proiectul propriu-zis și aici e bine să ținem cont de faptul că este un proiect complex și deja, dacă definim cadrul, vedem că e nevoie de foarte multe lucruri pentru a pregăti acest proiect, așa cum a zis și domnul «primar general cultural». Am văzut că s-au făcut foarte mulți pași hotărâți în privința asta și cred că pot să vă felicit din punctul acesta de vedere. (…) Primăria cu consiliul județean, prefectura cu instituțiile locale, toate au lucrat împreună. Este important să convingeți guvernanții să vă dea ceva sprijin. Cel mai vizibil sprijin sunt banii, dar nu doar banii contează. La fel de importante sunt și alte entități guvernamentale care să vă ajute să creați cadrul național pentru această capitală. Esența unei Capitale Culturale Europene rămân oamenii. (…) Există o latură locală, națională și europeană, iar din acest punct de vedere Timișoara are ce arăta. Timișoara este un oraș al inovării, inclusiv în plan cultural. E foarte bine că v-ați definit ce vreți să fie realizat după ce se termină Capitala Culturală Europeană și mi se pare că ați definit foarte bine acest cadru”, a mai spus Klaus Iohannis.

Nu în ultimul rând, președintele a atras atenția că timișorenii care sunt „în filmul” capitalei trebuie încurajați să se implice direct în acest proiect.

„Majoritatea timișorenilor vor să fie în acest film, ca să mă exprim colocvial, dar vă rog să-i încurajați ca de la această dorință, chiar să se implice. Dacă timișorenii simt că sunt parte, că e proiectul lor, veți constata că aveți un sprijin foarte mare, care duce întregul proiect. O să reușiți fără îndoială să creați și cadrul și esența proiectului. (…) Dacă cineva crede că o capitală culturală este un festival se înșeală. O capitală culturală este un mega proiect care poate fi apreciat la justa lui valoare după ce trece. Gândiți-vă că o olimpiadă ține două săptămâni. O capitală ține 52 de săptămâni, iar publicul se așteaptă ca în fiecare zi totul să fie la superlativ. Mie mi se pare foarte important să existe și proiecte cu tradiție, dar să apară și highlight-uri noi, create pentru capitală culturală, de la festivaluri mici, la evenimente foarte mari. O să găsiți mixul care să se adresează majorității locuitorilor și vizitatorilor. Dacă apar numai evenimente mari, artiștii vor fi frustrați, la fel cum se întâmplă și dacă apar doar festivaluri mici. Mixul cultural face farmecul Capitalei Culturale Europene”, a mai declarat liderul țării.

Iohannis a mai spus și că e nevoie de o promovare continuă, pentru că fără publicitate proiectul poate eșua.

Articole pe aceeași temă:

Klaus Iohannis vrea schimbarea legislatiei in domeniul doctoratelor: Acuzele de plagiat trebuie analizate rapid

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, l-a felicitat pe primarul general cultural, Nicolae Robu17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor