Interviul saptamanii in Agenda: Ileana Turdesan, comisar-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Vest

De agenda
Interviul saptamanii in Agenda: Ileana Turdesan, comisar-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Vest
© TION: Ileana Turdesan, comisar-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Vest
Consumatorul român are o serie de drepturi care sunt stabilite prin legislaţie, pe care trebuie să le cunoască şi care este obligatoriu să îi fie respectate şi protejate, indiferent de domeniul la care se referă. Cum sunt protejate aceste drepturi, fie ele obişnuite sau speciale, cum ar fi cele privind relaţia cu băncile sau transportul aerian? Cum se procedează pentru sesizarea unor nereguli semnalate de consumator?Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care răspunde Ileana Turdeşan, comisar-şef al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Vest, în interviul consemnat pentru săptămânalul Agenda din data de 10 iulie 2015 de omul de presă Zoltan Kovacs.

Ce înseamnă pentru România Instituţia Protecţiei Consumatorului şi care este locul şi rolul său?

„Odată cu liberalizarea economiei în ansamblu, numărul domeniilor în care se simţea nevoia aplicării de noi concepte a crescut peste noapte, exigenţele consumatorilor nu numai că au început să crească, dar aceştia au început să se exprime mai liber. În România au funcţionat mai multe organisme guvernamentale şi nonguvernamentale pentru protejarea consumatorilor, multe dintre acestea contribuind la elaborarea proiectului de lege privind protecţia consumatorului. Astfel, în vederea realizării unitare a obiectivelor privind protecţia consumatorilor, Guvernul României a iniţiat, în anul 1992, organizarea şi funcţionarea unui for naţional menit să controleze şi să acţioneze în sensul aplicării legislaţiei în vigoare, instituţie care astăzi funcţionează sub numele de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor”.

„În prezent, consumatorul este un partener real de piaţă, comportamentul lui influenţând din ce în ce mai multe instituţii şi organizaţii, astfel că rolul consumatorului în întregul angrenaj al pieţei este în continuă creştere. Luând în considerare acest aspect, ANPC urmăreşte eficientizarea activităţii statului în materie de protecţie directă şi indirectă a consumatorilor prin supravegherea pieţei, informarea şi educarea acestora, coordonând şi realizând strategia şi politica Guvernului în domeniul protecţiei consumatorilor, acţionând pentru prevenirea şi combaterea practicilor care dăunează sănătăţii, securităţii, vieţii şi intereselor economice ale consumatorilor”.
Cum trebuie să procedeze un consumator care are de sesizat o nemulţumire?

Conform prevederilor legale, consumatorul poate face o reclamaţie sau sesizare în format scris sau electronic, transmisă fie prin poşta clasică sau prin poşta electronică, pe site-ul ANPC. De asemenea, poate să le depună şi personal la sediile comisariatelor judeţene, în funcţie de raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea operatorul economic. În caz de urgenţă, sesizarea se poate face şi telefonic, numărul nostru fiind obligatoriu afişat la oricare agent economic.Rugăm însă consumatorii să apeleze la această modalitate numai după ce au încercat să rezolve amiabil problema cu operatorul economic care a comercializat produsul sau a prestat servciul. Fac precizarea că orice reclamaţie trebuie să fie însoţită de documente doveditoare. Comisariatele Judeţene sesizate au obligaţia să comunice petiţionarului răspunsul, în termen de 30 de zile de la data înregistrării sesizării, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nu. În cazuri speciale, termenul poate fi prelungit cu încă 15 zile. În Timişoara, aceste sesizări se pot preda la noul nostru sediu situat în Piaţa Unirii Nr. 3 sau la telefon 0256 422790. Divergenţele între operatorii economici nu intră în sfera de competenţă a instituţiei noastre”.

În ce constă medierea între bancă şi grupuri de clienţi?

„În ultima perioadă, la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor s-au inregistrat 240 de reclamaţii de la consumatori cu credite ipotecare şi de nevoi personale, care au împrumutat în franci elveţieni. Dintre acestea, 176 au fost analizate de ANPC, constatând posibilitatea existenţei unor clauze abuzive cu privire la: ajustarea dobânzii de către bancă, modificarea marjei fixe a dobânzii, comision de penalizare, comision de risc, neinformarea asupra riscului valutar etc. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a trimis până acum către instanţa de judecată 23 de procese verbale de sesizare a posibilelor clauze abuzive în contracte, procese care sunt încă pe rol. ANPC împreună cu Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, în calitate de reprezentant al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF, a invitat băncile la negocieri pentru a găsi soluţii semnificative, pe termen lung. În urma acestor discuţii, de exemplu, la Volsbank şi Banca Transilvania tot mai multe cazuri problematice se rezolvă amiabil, clienţii primind oferte deosebit de avantajoase în condiţiile existente astăzi”.

Citiţi interviul integral în săptămânalul Agenda din data de 10 iulie 2015, aşa cum a fost el consemnat de omul de presă Zoltan Kovacs.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor