Inmormantare soldata cu amenda pentru un clan de romi din Timisoara: au provocat distrugeri in cimitir

De A.S.
9Comentarii
Inmormantare soldata cu amenda pentru un clan de romi din Timisoara: au provocat distrugeri in cimitir
© TION - Inmormantare soldata cu amenda pentru un clan de romi din Timisoara
Romii care au dat peste cap traficul pe străzile Timişoarei, la sfârşitul lunii trecute, când l-au condus pe ultimul drum pe Constantin Ionuţ, unul dintre liderii comunităţii lor, şi i-au organizat o înmormântare fastuoasă, s-au ales cu o amendă de 700 de lei de la Poliţia Locală, pentru că au provocat distrugeri în cimitirul din Calea Lipovei, anunţă viceprimarul Traian Stoia. N-au ancorat corespunzător coroanele imense de flori şi au distrus alte morminte din jur.

Funeraliile au avut loc în data de 26 iunie. Reprezentanţii Poliţiei Locale au făcut verificări în cimitir ulterior, la începutul acestei luni, potrivit viceprimarului Traian Stoia, şi s-au constatat distrugeri.

În data de 2.07.2014, funcţionarii din primărie au procedat la verificarea locurilor de veci din cimitirul din Calea Lipovei, verificare care se face cel puţin o dată pe lună. În urma desfăşurării unei procesiuni funerare în 26.06.2014 au fost distruse şi degradate câteva morminte din zonă şi un spaţiu suficient de important adiacent unui mausoleu funerar. Cu ocazia verificării, s-a constatat că în 26.06.2014 a fost înhumat, într-o capelă din Cimitirul Lipovei decedatul Constantin Ionică, mort în Germania, şi pe care familia a hotărât să-l înhumeze în acest loc de veci. La procesiunea funerară respectivă au fost depuse coroane de flori de dimensiuni foarte mari, de 4-5 metri, cu greutăţi considerabile, care nu au fost ancorate de clădirea funerară respectivă, şi astfel s-au răsturnat şi în cădere au distrus două monumente funerare aflate în vecinătate în proporţie de sută la sută”, a explicat Stoia.

Autorităţile au hotărât să îi sancţioneze pe aparţinători pentru distrugerile provocate. S-a aplicat amenda maximă, de 700 de lei, potrivit viceprimarului.

Persoana care a achitat contravaloarea serviciilor funerare este cetăţeanul Constantin Robert, probabil rudă apropiată a decedatului, cu domiciliul în Germania, Frankfurt, pe strada Romer, care este şi proprietar al unui imobil din strada Lorena. S-a luat decizia amendării de către Poliţia Locală a organizatorului acestei îngropări, cu 700 de lei. Au promis să repare monumentele deteriorate pe propria cheltuială. Au început să repare…”, a mai afirmat Stoia.

Faptele de acest gen, cum ar fi distrugerea şi degradarea obiectelor funerare, călcarea peste morminte sau practicarea unor activităţi care aduc atingere locurilor de veci, se sancţionează, conform Regulamentului de funcţionare a cimitirelor, cu amenzi între 500 şi 700 de lei, a atras atenţia edilul.

Interzise sunt şi muzica şi consumul de băuturi alcoolice la căpătâiul decedatului, dar viceprimarul a sesizat că aceste lucruri nu prea sunt sancţionate la noi. „Nu-i voie, dar nu am văzut până acum vreo sancţiune pe această temă”, a conchis Stoia.

Ionuţ Constantin, unul dintre liderii comunității rome din Timișoara, membru al staborului, a murit în cursul lunii trecute, în Germania, fiind adus acasă pentru a fi înmormântat cu fast. El a fost cumnatul lui Trifu Schroth, bărbatul ucis şi tranşat de doi studenţi, într-un cămin al UMF, în 2009.

Articole pe aceeași temă:

Atentie soferi! Trafic ingreunat din cauza funeraliilor unui lider al comunitatii rome9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor