Inițiativa Timișoara îi cere noului ministru al MAI desecretizarea dosarului protestului din 10 august 2018

De Adrian Panduru
3Comentarii
Inițiativa Timișoara îi cere noului ministru al MAI desecretizarea dosarului protestului din 10 august 2018
© foto: AGERPRES
Organizații și grupuri civice din țară și străinătate, printre care și Inițiativa Timișoara, au transmis o scrisoare deschisă ministrului Afacerilor Interne, bănățeanul Marcel Vela.

Organizațiile și grupurile civice semnatare apreciază pozitiv votul de desemnare a noului guvern și îi cer, printre altele, noului ministru al MAI, desecretizarea dosarului 10 august 2018, declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie, realizarea unei evaluări a activității corpurilor de jandarmerie din orașele României și inițierea unei consultări cu grupurile civice.

„Totodată vă aducem aminte dumneavoastră și colegilor dumneavoastră din guvern, că această schimbare de care beneficiați, a fost determinată în mare măsură și de protestele intense din ultimii ani, urmare a implicării grupurilor și organizațiilor civice din România și diaspora. Ministerul de Interne, în speță, Jandarmeria Română a avut uneori în această perioadă un comportament nedemocratic, manifestându-se asemenea unei gărzi pretoriene a grupului infracțional care a supus România, aproape scoțând-o din spațiul european. Aceste acte de violență instituțională, larg criticate și de instituțiile europene, trebuie să dispară dintr-un stat de drept, în care respectarea drepturilor și a libertăților individuale ar trebui sa fie nenegociabile.

În acest context, considerăm necesar să vă îndreptați atenția asupra unor doleanțe a căror soluționare, în opinia noastră, nu suferă amânare:

– Desecretizarea dosarului 10 august 2018.

– Declanșarea unor anchete interne privind comportamentul unor înalți responsabili din Jandarmerie și a rolului pe care aceștia l-au avut în 10 august 2018, dar și cu prilejul altor manifestări de amploare care au avut loc la București.

– Sancționarea acelor jandarmi care au aplicat amenzi ilegale, dovedite a fi astfel în instanță. Din fericire, marea majoritate a amenzilor au fost anulate în instanțele judecătorești, dovedind reaua intenție și obsesia unor ofițeri ai Jandarmeriei, controlați politic, de a limita dreptul la liberă exprimare și protest.

– Realizarea unei evaluări a activității corpurilor de jandarmerie din orașele României unde au avut lor proteste și unde au fost reclamate abuzuri contra protestatarilor.

– Declanșarea unor verificări privind fabricarea unor dosare penale unor lideri ai grupurilor civice, de catre Poliția Română în vara anului 2018, acte vădite de poliție politică.

– Inițierea de consultări cu grupurile civice în cadrul cărora vom veni cu sugestii de modificare a Legii 60/1991 republicată – Legea privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice.

Sperăm la o reacție pozitivă și ne dorim o colaborare care să aibă ca rezultat un comportament democratic al instituțiilor de ordine din România, instituții care să susțină și să apere drepturile constituționale ale cetățenilor români!, transmit semnatarii acestei scrisori deschise.

Procurorii militari care anchetează violențele de la protestul din 10 august 2018 au audiat până acum aproape 1.200 de martori, 560 de victime și au vizionat imaginile din timpul evenimentelor. De asemenea, au fost declasificate o parte din documentele întocmite de structurile cu atribuții și este în curs o expertiză fizico-chimică privind substanțele iritante lacrimogene folosite de jandarmi

Semnatari acestei scrisori sunt:

Federatia Inițiativa Timișoara, membră a platformei civice Contract România,
Inițiativa România, membră a platformei civice Contract România
#activAG Piteşti, membră a platformei civice Contract România,
Asociația Aradul Civic, membră a platformei civice Contract România,
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
#Rezist Galați,
Diaspora Milano,
Ștafeta Steagului Uniunii Europene, membră a platformei civice Contract România
Grupul Civic Madrid-RoVoluntari în Europa, membră a platformei civice Contract România
Asociația Platforma Oradea Civică 2017, membră a platformei civice Contract România
Rezist Dublin,
Acțiunea Civică Galați,
Rezist Budapesta,
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, membră a platformei civice Contract România,
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România,
Canada Save Roșia,
Diaspora Franța solidară cu România
Asociația Bihorul Civic
Reset Iași, membră a platformei civice Contract România
EuRoAleg
#Rezist Milano
Protestatari Pro Democrație Londra.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor