In 31 mai te poti lasa de fumat! Se da la schimb o partida de volei… mixt

De Adrian Panduru
In 31 mai te poti lasa de fumat! Se da la schimb o partida de volei… mixt
© TION - In 31 mai te poti lasa de fumat! Se da la schimb o partida de volei... mixt
Stingeţi ţigara în timp ce citiţi acest material. Este primul gest care vă introduce în rândul celor care se gândesc să renunţe la fumat. Nu de alta, dar acum este un moment prielnic – în 31 mai este Ziua Mondială Fără Tutun. O zi numai bună pentru a vă lăsa de fumat… Ce ziceţi de un volei?

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş (CPECA) organizează în data de 3 iunie o partidă de volei, ca o alternativă la fumat. Puteţi face sport şi veţi vedea că parcă nu prea mai aveţi spor la a mai aprinde o ţigară.

CPECA Timiş, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, cu susţinerea Consiliului Judeţean Timiş şi a Primăriei Timişoara, va desfăşura, în data de 3 iunie 2015, la Sala Polivalentă CSS Bega Timişoara, o competiţie de volei mixt. Prin intermediul acesteia vor fi promovate alternativele sănătoase de petrecere a timpului liber, fără tutun.

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş, structură teritorială a Agenţiei Naţionale Antidrog (A.N.A.) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun, în data de 31 mai, prin organizarea de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.

Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători. Estimarea este că, până în anul 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane de decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.

Centrul de de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Timiş derulează o serie de activităţi pentru marcarea Zilei Mondiale fără Tutun. Aceste activități au demarat în data de 27 mai, când la Librăria Cărtureşti s-a desfăşurat o activitate interactivă, în parteneriat cu Penitenciarul Timişoara. La aceasta au participat elevi, studenţi şi persoane aflate în stare privativă de libertate, care s-au implicat activ în jocuri prin intermediul cărora au conştientizat efectele fumatului, factorii de risc şi factorii de protecţie, modalităţile de renunţare la fumat.

În această perioadă, toți beneficiarii CPECA Timiş, care au accesat serviciile de asistenţă, au participat la o activitate de grup, pe parcursul căreia au fost dezvoltate abilităţi pentru renunţarea la fumat. Conform celor mai recente studii în domeniu, prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).

De asemenea, pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat

Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !