Imagini cu viitoarea maternitate a Spitalului Municipal. Robu: Daca va place, apasati Like, tinerii trebuie sa faca copii!

De Roxana Deaconescu
44Comentarii
Imagini cu viitoarea maternitate a Spitalului Municipal. Robu: Daca va place, apasati Like, tinerii trebuie sa faca copii!
© foto: Facebook/Nicolae Robu
Primarul Timișoarei a făcut publice primele imagini cu viitoarea maternitate a orașului, care va fi construită în zona Bogdăneștilor și va costa, după primele estimări, peste 20 de milioane de euro. Proiectul nu e gata, dar edilul-șef speră că o va vedea ridicându-se pe teren în 2019, an în care spune că va începe cele mai mari investiții din oraș.

„Timișoara va avea o nouă și frumoasă maternitate! Așa va arăta noua maternitate, pe care o va construi Primăria Timișoara. Proiectul avansează frumos și sper ca în 2019 să o putem vedea ridicându-se pe teren! Timișoara este un oraș cu foarte mulți tineri, iar tinerii trebuie să-și întemeieze familii și să facă copii. Dacă vă place, apăsați o dată butonul Like! Dacă nu vă place, apăsați de 3 ori butonul Like. În ambele situații, dați Share”, a scris Robu în descrierea imaginilor postate pe rețeaua lui preferată de socializare.

46488209_2130443843666805_2993741640109129728_n

Noua maternitate se află în proiectare încă din vara acestui an. Contractul pentru „Servicii de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului ST+PT+DDE+AC maternitate SCMU Timișoara și corp administrativ str. Balta Verde nr. 17” a fost atribuit firmei Hospital Project&Consulting SRL din București, de altfel singura care s-a înscris la licitația primăriei. Valoarea contractului încheiat în 6 iulie 2018 este de 430.395 lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 92.000 de euro.

Clădirea va avea mai multe etaje și se va întinde pe un teren de 4.500 mp pe strada Balta Verde nr. 17, lângă Liceul Alimentar. Primele estimări spuneau că este nevoie de peste 20 de milioane de euro pentru ridicarea clădirii, însă o estimare mai clară o vom avea abia când va fi gata proiectul cu indicatorii tehnico-economici. Toată documentația trebuie să ajungă la primărie în termen de cinci luni de la semnarea contractului.

46510899_2130443887000134_6102263888907075584_n

Potrivit viceprimarului Dan Diaconu, investiția ar urma să fie una multianuală, dacă nu se identifică fonduri externe.

„Calculele noastre, ca valoare estimată, duc către o sumă destul de mare, undeva între 22 și 25 de milioane de euro, proiectantul va decide. Este o clădire destul de mare și înseamnă un efort financiar important, însă este absolut necesar. Pe fonduri europene nu putem, pentru că pe programul România – Ungaria a aplicat Spitalul Județean”, a declarat, pentru Tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu, încă din luna februarie a acestui an.

Conform temei de proiectare, viitoarea maternitate a orașului va fi, de fapt, o construcție în regim maxim de înălțime D+P+6E, cu funcții mixte pentru spital prevăzut cu zece lifturi (două pentru transport cu targa, două pentru transport persoane, unul pentru transportul personalului, unul pentru transport alimente, unul pentru transport lenjerie pat și rufe, unul ISU, unul pentru deșeuri și unul dublu instrumentar) și cu un corp pentru birouri și spații administrative cu înălțimea de P+3E.

În Secțiile Clinice de Obstretică și Ginecologie vor fi 150 de paturi (Obstretică Patologică cu patru paturi, Medicină Materno-Fetală cu patru paturi, Fertilizare in Vitro cu patru paturi, Compartiment Gineco-Oncologie cu patru paturi), la ATI II vor fi 16 paturi, iar Neonatologia va avea compartimentele Prematuri și Terapie Intensivă. Noua maternitate va avea și un Bloc Operator, un Bloc de Nașteri, Sterilizare, Laborator Analize Medicale, Laborator Radiologie și Imagistică Medicală, un Serviciu de Anatomie Patologică (Compartiment Citologie, Compartiment Histopatologie, Compartiment Prosectură), Compartiment Primire Urgențe, Farmacia 2, Ambulatoriu de Specialitate, Spitalizare de Zi, Unitate de Transfuzie Sanguină II, Compartiment Evaluare și Statistică Medicală, Spații comerciale (magazin, florărie, coafor, cofetărie), spații arhivă, spații gospodărești și spații pentru servicii tehnico-utilitare.

46501453_2130443853666804_4914255379119996928_n

În noua clădire va fi mutat tot ceea ce ține acum de Maternitatea Odobescu, dar și o parte din zona de ginecologie a Spitalului Municipal. Pentru ca Maternitatea Odobescu să funcționeze încă trei ani în clădirea actuală, Primăria Timișoara plătește peste 200.000 de euro chirie Fundației Caritatea. Contractul a fost renegociat recent și spune că în primul an se va plăti 5.700 euro/lună, în anul al doilea 5.960 euro/lună, iar în al treilea an se va plăti 6.500 euro/lună. Mai mult, în cazul în care este nevoie de reparații în clădire, lucrările vor fi făcute pe banii primăriei.

Rămâne de văzut de unde va găsi municipalitatea bani pentru investiție. Șantierul de la Spitalul de Copii, pentru un nou corp de clădire, a început în urmă cu patru ani și încă nu e gata. Acolo nu s-a lucrat la un moment dat și din cauza faptului că nu au existat fonduri, în condițiile în care primăria mai primește și bani de la guvern pentru acest șantier.

Articole pe aceeași temă:

Pentru ca Maternitatea Odobescu să poată funcția în continuare în spațiul din zona Odobescu, Primăria Timișoara urmează să plătească aproape 220.000 de euro chirie, în următorii trei ani, Fundației Caritatea. Reprezentanții fundației ceruseră o chirie mult mai mare. Între timp, oficialii municipalit...
S-a făcut un prim pas concret pentru viitoarea maternitate a Timișoarei. Reprezentanții primăriei au lansat licitația pentru desemnarea unei firme care să facă studiul de fezabilitate și proiectul tehnic fără de care investiția nu poate fi demarată. Costă 100.000 de euro doar documentația, iar costu...
Dacă ați crezut că ceea ce a fost până acum a fost greu, atunci pregătiți-vă să trăiți un calvar în următorii doi ani! Primarul Nicolae Robu anunță iarăși șantiere nenumărate, ca până în 2021 să avem un alt oraș, demn de titlul de Capitală Culturală Europeană. Proiectul Solventul, Inelul IV, Calea B...44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor