Imagini cu santierul din Parcul Central. Diaconu: E de asteptat sa fie gata in iulie-august

De Roxana Deaconescu
13Comentarii
Imagini cu santierul din Parcul Central. Diaconu: E de asteptat sa fie gata in iulie-august
© foto: Cititor Tion.ro
În câteva zile se împlinește un an de când se lucrează, oficial, în Parcul Central. Practic, mai mult s-a stat decât s-a lucrat, pentru că după furtuna din toamna anului trecut muncitorii au părăsit șantierul. Ar fi trebuit să revină în forță odată cu primăvara, dar nu au putut fi văzuți foarte mulți muncitori prin viitoarea grădină vieneză a Timișoarei. Au fost și probleme.

Șantierul pentru modernizarea Parcului Central a fost deschis în vara anului trecut. Parcul a fost îngrădit, pentru ca muncitorii să se poată desfășura în voie, așa că timișorenii nu pot vedea exact ce se întâmplă acolo. Un cititor Tion.ro, căruia îi mulțumim, a ajuns însă să surprindă câteva fotografii care arată exact stadiul șantierului.

Parcul Central ar trebui să fie complet transformat în grădină vieneză în 12 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, care au început în luna iunie 2017. Din 17 septembrie însă, de când o furtună devastatoare s-a abătut peste Timișoara, în Parcul Central nu s-a mai lucrat. Vântul puternic a pus la pământ o mulțime de copaci.

Viceprimarul Dan Diaconu spune că este de așteptat ca lucrările în Parcul Central „Anton Scudier” să fie gata în iulie-august. Lucrările ar mai putea ține ceva vreme însă, pentru că au fost îngreunate și de vestigiile găsite, fragmente din vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase de om și chirpici din locuințe. Au fost probleme și cu dirigintele de șantier, iar municipalitatea abia acum a reușit să încheie un nou contract, cu un alt specialist. Edilul spune, însă, că totul este în grafic.

„La Central au fost găsite vestigii arheologice, însă descărcarea a fost realizată la momentul respectiv, cu siguranță nu vom mai avea astfel de probleme în viitor, pentru că săpăturile de adâncime au fost deja realizate. La Central, după o serie de discuții pe care le-am avut cu diriginții de șantier, am reziliat contractul în luna octombrie. Din fericire, pe perioada iernii, lucrările au fost imposibile, astfel că am avut timp să facem procedura de achiziție pentru diriginte de șantier, nu cred să mai existe un impediment de acum în desfășurarea lucrărilor. Lucrările sunt în termen, așa cum a fost gândit el de către proiectant. Ne așteptăm ca într-un timp relativ scurt lucrările să fie finalizate, undeva în iulie-august”, a explicat Dan Diaconu pentru Tion.ro.

Ce înseamnă reabilitarea Parcului Central?

Toate aleile vor fi refăcute cu pavaj nou, va fi instalat un sistem automat de udare a spațiilor verzi, va fi amenajat un foișor pentru evenimente muzicale, dar și un amfiteatru.

„Conceptul de modernizare pe care îl propunem armonizează stilul peisager al fondului general al amenajării existente cu accente în stil geometric clasic. El urmărește restaurarea parțială și accentuarea acestui stil geometric pe cele două artere perpendiculare, prin întărirea axelor de perspectivă”, se arată în proiectul de reamenajare.

Copacii vor fi toaletați, dar se vor face și „extrageri ale subarboretului, care va fi transplantat”, vor fi amenajate peluze extinse, ce vor fi puse în valoare cu pete de culoare compacte, realizate din vegetație pitică, formată din specii cu colorit sezonier, susțin reprezentanții primăriei.

Conform proiectului, printre arborii noi ce vor fi plantați în Parcul Central se numără și bradul roșu de coastă – Sequoia sempervirens, sequoia din Apuseni – Sequoiadendron giganteum, cedrul – Cedrus deodara, bradul albastru-argintiu – Picea pungens ‘Hoopsii, Metasequioa sp. sau conifere Chamaeciparis nootkatensis ‘Pendula’, Calocedrus decurrens, Cornus controversa ‘Variegata’, Ostrya carpinifolia sau Fagus sylvatica ‘Riversii’.

Foișor muzical pentru orchestră și labirint din gard viu, sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba

Foișorul muzical va fi sub forma unui octogon, conform proiectului, iar pe margini va avea plăcuțe pe care vor sta scrise numele unor muzicieni români.

„Printre obiectivele noi care apar în parc, am avut în vedere realizarea unui foișor de muzică destinat evenimentelor culturale, în special a concertelor orchestrale în aer liber, o structură de piatră și lemn cu acoperiș verde patinat, armonizată stilului de amenajare. Pe toate laturile octogonale ale foișorului se vor amplasa plăcuțe inscripționate cu nume ale unor compozitori și muzicieni români recunoscuți pentru operele lor”, ne-au dezvăluit reprezentanții primăriei.

În Parcul Central vom avea și un amfiteatru, în jurul căruia vor fi plantați stejari, care vor da impresia unei curți interioare.

„Se vor crea două gradene verzi în lateralele scărilor dinspre Podul Traian, iar între cele două scări menționate se va crea o gradenă tip amfiteatru, cu trei nivele de ședere: Grădina «Patio» prin plantarea sub forma circulară a unor specii de stejar conduși și formați sub forma unei perdele verzi, dând aspectul unei curți interioare parcului. Labirintul va fi creat din specia Lonicera nitida ‘Elegant’, tolerantă la semi-umbră, plantată sub forma unei frunze de Ginkgo Biloba, aproape de arborele existent cu același nume”, au completat reprezentanții municipalității.

Mese de șah pentru nevăzători

Parcul Central va avea o zonă numită „Șahul verde”, un spațiu de trecere de la stilul geometric la cei peisager, prin amenajarea unui caroiaj realizat din gazon intercalat cu dale din granit compozit, însoțit de piese de mari dimensiuni.

Locul preferat al pensionarilor din Timișoara, cel cu mesele de șah, nu va dispărea, ci va fi transformat. Piațeta șahiștilor va fi refăcută și extinsă spre o piațetă nou înființată în jurul statuii B.H. Delavrancea.

Parcul Scudier va avea pergole noi, de cinci tipuri, cu aspect clasic, formate din piatră și din lemn. Toate piațetele vor fi reamenajate, chiar reproiectate – Monumentul Ostașului Român, Al. Mocioni, Vincențiu Babeș, Babu St. Delavrancea – „ca zone de ședere, de odihnă și de contemplare”.

Parcul Central „Anton Scudier” este unul dintre parcurile de referință ale Timișoarei, cu o suprafață de opt hectare, dar și unul dintre cele mai vechi parcuri ale orașului.

Lucrările, estimate la 11,6 milioane de lei fără TVA, se vor face cu 6,5 milioane de lei fără TVA, adică aproape 1,7 milioane de euro cu tot cu TVA.

Articole pe aceeași temă:

Au fost reluate lucrările în cele două șantiere mari din parcurile din zona centrală a Timișoarei: Central și Alpinet. Muncitorii firmei Lovrintim s-au întors zilele acestea la treabă. Șeful societății spune că a fost foarte mult de muncă după furtună, Parcul Central fiind „epicentrul” copacilor puș...
Se lucrează de zor pe șantierul din Parcul Central. Cel puțin așa spune viceprimarul Dan Diaconu, care a dat o tură vineri prin parcul ce va fi transformat în grădină vieneză. Edilul spune că cercetările arheologice nu vor afecta prea tare lucrările. Vă reamintim, zilele trecute, arheologii au de...
Cea mai interesantă și mai veche descoperire arheologică din Timișoara s-a făcut pe șantierul proaspăt deschis în Parcul Central. Arheologii au oprit lucrările pe o mică porțiune din șantier și continuă cercetările, după ce au scos la iveală fragmente din vase din Epoca Bronzului, fragmente de oase ...

 13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor