Greva japoneza la Directia Apelor. Angajatii reclama probleme legate de salarizare

De Marcel Hoster
4Comentarii
Greva japoneza la Directia Apelor. Angajatii reclama probleme legate de salarizare
© Foto: arhiva
Salariații Administrației Bazinale de Apă Banat (A.B.A. Banat) au decis ă intre în grevă. Deocamdată oamenii sunt doar în grevă japoneză, timp de trei zile. Ei reclamă nerespectarea contractului colectiv de muncă, mai precis neplata unor sporuri şi nerespectarea limitei minime de salarizare, care afectează aproximativ jumătate din angajați.

Sindicatul Liber „Apele Române”, Filiala Timișoara, a intrat in grevă de avertizare de tip grevă japoneză. Protestul are loc în perioada 7-9 octombrie 2015. Aceasta se manifestă fără încetarea lucrului, prin purtarea unui semn distinctiv, o banderolă albă, în semn de protest.

“Situația care a dus la apariţia protestului a fost creată prin emiterea de către „Apele Române” a deciziilor 480/31.07.2015 și 507/01.08.2015, prin care se suspendă unele drepturi prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (C.C.M.) 2011-2015 și faptul că până în acest moment nu s-au găsit soluțiile care să acopere aceste drepturi suspendate. Toate acestea au dus la nemulțumiri și tensiuni deosebit de grave în cadrul relațiilor de muncă, fapt care a condus la manifestări de protest cu rolul de a atrage atenția conducerii Administrației Bazinale de Apă Banat și implicit Conducerii Apele Române”, am aflat de la Alina Letiția Roșu, lider sindical.

Protestatarii acuză nerespectarea contractului colectiv de muncă prin suspendarea sporului de fidelitate și a celorlalte drepturi salariale prevăzute în cadrul acestui contract, nerespectarea limitei minime de salarizare pentru aproximativ jumătate din angajații A.B.A. Banat; nerespectarea dreptului de negociere anuală prin faptul că salariile personalului încadrat nu au mai fost modificate în coroborare cu creșterea salariului minim pe economie și/sau cu rata inflației; lipsa de considerație față de experiența profesională a persoanelor cu vechime în cadrul instituției și care, în situația dată, ajung la salarii a căror cuantum se situează în jurul cuantumului unui salariu de debutant;

„Îngrijorarea majoră a salariaților derivă din faptul că, s-a vehiculat de către conducerea A.N. <Apele Române> o variantă posibilă de recuperare a prejudiciului constatat de Curtea de Conturi privind salarizarea personalului şi anume, aceea de a recupera prejudiciul de la salariaţi. În aceste condiții personalul care ar putea fi afectat este cel cu o vechime mai mare de 4 – 5 ani în cadrul instituției, însemnând personalul care are o experiență deja formată în domeniul gospodăririi apelor”, am mai aflat de la Alina Letiția Roșu.

Sindicaliştii cer respectarea contractelor deja negociate şi semnate, pentru a se putea respecta legislaţia în domeniul muncii.

„În situația actuală, suntem într-o incertitudine privind cadrul legal în baza căruia suntem salarizați, incertitudine care derivă și din faptul că oficial avem C.C.M. valabil, însă practic nu se aplică in totalitate, deși este invocat ca bază legală inclusiv în Contractele individuale de muncă! Dorim să ne desfășurăm activitatea in baza unui Contract Colectiv de Muncă, a unui Contract Individual de Muncă, ambele conferindu-ne un climat legal și clar privind salarizarea, drepturile și obligațiile care revin părților implicate”, a încheiat Alina Letiția Roșu4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor