Festivalul vinului la Varset: folclor, rock, chiolhanuri, comert si tigari lipite cu scotch

De S.P.D.
5Comentarii
Festivalul vinului la Varset: folclor, rock, chiolhanuri, comert si tigari lipite cu scotch
Aglomerație mare la Vama Moravița în acest sfârșit de săptămână, când zeci de mașini și-au așteptat rândul să intre în Serbia, pline cu oameni dornici să se distreze la Zilele Culesului de Struguri, la Vârșeț. Sărbătoarea a transformat întreg centrul orașului într-un iarmaroc, iar apariția artiștilor din România în spectacolul folcloric de duminică a fost aclamată deopotrivă de sârbi și de românii din Banatul sârbesc.

La Vârșeț, Festivalul Vinului aduce oarecum a Saturnalii, doar că dedicate toamnei și mai mult distracției decât vinului: totul pare răsturnat în viața orașului, Piața Centrală și străzile adiacente devin un bâlci imens, cu mașinuțe, carusele gigantice, ponei și măgăruși care plimbă copii, trăsuri pentru cei care plătesc ”promenada domnească”, după cum scrie reclama de pe osie, muzică bubuind din toate direcțiile, comerț colorat și, mai ales, un ospăț pantagruelic întins pe sute de mese.

În corturile destinate chiolhanurilor, bărbați vânjoși mânuiesc aproape războinic satârele, tâind șoncuri fierte, purcei și miei la proțap și strigă uneori, laolaltă cu petrecăreții, ”Živelaaaa!”. Cele mai răsărite dintre corturi au muzică live, cu taraf și soliști și le dau mușteriilor pahare de spart, iar succesul se arată garantat. De vândut sunt de toate la târgul ad-hoc, de la chinezării de plastic și pânzeturi, la mașini de făcut cârnați, sticle cu ornamente complicate în ele, prosoape cu portrete de sfinți, insigne cu Tito, flori de pănușe, canari, cușme de oaie și alte nenumărate mărfuri de ocazie, iar un avion parașutează peste forfota nesfârșită mici cadouri promoționale . Vinul a fost însă destul de slab reprezentat, în doar vreo 8-9 tarabe, dintre care una cu vin românesc de Cricova, însă mustul s-a stors pe loc, spre deliciul pofticioșilor. Limba română se aude oriunde ți-ai întoarce auzul, fie vorbită de românii – foarte numeroși- din regiunea Vârșeț, fie de cei veniți din România special pentru festival.

Primele înscrisuri despre producția de vin în regiune datează de pe vremea când Columb descoperea America. Se povestește că în 1494, paznicul tezaurului împăratului ungar Vladislav al II-lea a plătit zece galbeni și jumătate pentru un vas cu vin de Vârșeț. Autoritățile locale susțin că la Vârșeț se află astăzi cea mai mare cultură unitară din Europa de Est, întinsă pe 2.000 de hectare într-o singură podgorie. Podgoria Vârșeț are o capacitate de stocare în vinotecă de 3.420 de vagoane.

Pe scena din Piața Centrală, ziua se succed folcloriștii, seara urcă rockerii. Duminică după-amiază, în ultima zi a sărbătorii, apariția artiștilor din Banatul românesc a fost primită cu aplauze și chiote de public, mulți dintre spectatori prinzându-se în joc, în fața scenei, odată cu dansatorii Ansamblului Ghiocelul din Giroc. Spectacolul românesc a adus soliști faimoși pe scenă: Tiberiu Ceia, Felicia Stoian, Maria Coman, Maria Petchescu. Spectacolul ultimei seri a Sărbătorii Vinului la Vârșeț a avut pe afiș un concert -tribut Arctic Monkeys și concertele susținute de Neverne Bebe și MVP.

La întoarcere, în vamă, micul trafic ilicit cu țigări continuă nestingherit: în spatele bufetului, câteva femei se ajută reciproc să-și lipească, cu scotch, pachetele de țigări pe piele, sub bluzele largi de trening, urmărite cu privirea de șoferi, apoi se îndreaptă spre punctul de trecere a frontierei, pândind o privire binevoitoare din partea vameșilor.

Foto (c) fotosen.ro5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor