FALT atrage atentia: Precizarile primariei in problema asigurarilor obligatorii sunt incomplete si confuze

De M. Hoster
Reactualizat la:
5Comentarii
FALT atrage atentia: Precizarile primariei in problema asigurarilor obligatorii sunt incomplete si confuze
© TION - FALT atrage atentia: Precizarile primariei in problema asigurarilor obligatori sunt incomplete si confuze
Reprezentanţii Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara au început anul anunţându-i pe timişoreni că vor fi controlaţi dacă au sau nu asigurare obligatorie a locuinţei. Oficialii municipalității susțin că o poliţă facultativă nu acoperă lipsa uneia obligatorii, lipsa celei din urmă aducând amenzi. Cei de la Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara spun că informaţiile lansate de primărie sunt incomplete şi confuze şi că nu toate locuinţele au nevoie de asigurare obligatorie în acest moment.


„Precizările sunt incomplete şi confuze pentru că nu în toate cazurile este obligatorie asigurarea locuinţei împotriva dezastrelor naturale aşa cum rezultă din art. 7, alin. 1 din Norma nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, publicată în M. Of. nr. 521/20.08.2013, „proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării contractelor de asigurare facultativă”, am aflat de la Petru Olariu, Director al Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara – FALT.

În conformitate cu Art. IV. din Legea nr. 260/2008 „Contractele de asigurare aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân valabile în condiţiile stabilite la data încheierii acestora”, mai spune Olariu.

Din aceste două acte normative reiese foarte clar că proprietarii care deţin o poliţă de asigurare facultativă, prin care sunt asigurate şi riscurile prevăzute de asigurarea obligatorie, nu sunt obligaţi să încheie o altă poliţă obligatorie decât după data expirării contractului prin care s-a încheiat poliţa facultativă.

Articolul 19, alineat 5 din Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 635 din 15.10.2013, prevede: „În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât şi unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferenţa dintre valoarea totală a locuinţei asigurate şi valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii”.

Aceste prevederi sunt completate de art. 7, alin 2 şi 3 din Norma nr. 7/2013 „Societăţile de asigurare autorizate vor putea încheia asigurări facultative pentru locuinţe pentru riscurile care fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuinţelor, numai pentru sumele asigurate care exced sumele asigurate obligatoriu conform Legii nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Pentru riscurile şi sumele asigurate obligatoriu, prevăzute în Legea nr. 260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, societăţile de asigurare autorizate vor putea încheia doar poliţe de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale – PAD”.

Conform acestor reglementari persoanele care încheie poliţe de asigurare facultativă pentru imobile nu vor plăti de două ori prima de asigurarea pentru riscurile prevăzute de asigurarea obligatorie, întrucât în momentul încheierii asigurării facultative valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative va reprezinta diferenţa dintre valoarea totală a locuinţei asigurate şi valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.

Menţionăm că la încheierea poliţei de asigurare obligatorie a locuinţei cetăţenii vor primi poliţa de asigurare care conţine şi certificatul de asigurare cu care vor face dovada asigurării obligatorie, am mai aflat de la Petru Olariu.

Primăria revine cu precizări cu privire la polițele facultative

UPDATE. Reprezentanţii Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara au revenit cu unele precizări în urma punctului de vedere exprimat de FALT cu privire la poliţele facultative.

„În conformitate cu prevederile legale şi a punctului de vedere exprimat telefonic de către reprezentanţii PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale), proprietarii de locuinţe care au încheiat poliţe de asigurare facultativă privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/ 04.11.2008, actualizată, republicată, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării Contractelor de asigurare facultativă, ori în cazul Contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora”, precizează directorul executiv al Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor