Exemplu pentru guvernanti: Regiunea Vest va ajunge la un grad de contractare a banilor europeni de 90 de procente

De M. Hoster
Reactualizat la:
Exemplu pentru guvernanti: Regiunea Vest va ajunge la un grad de contractare a banilor europeni de 90 de procente
© TION - Sorin Maxim
Ca dovadă că la nivel regional se face treabă mult mai bună decât la nivel de Bucureşti, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest a anunţat că în această regiune gradul de contractare a fondurilor europene va ajunge la 90 la sută la finalul exerciţiului financiar actual în 2015. Utilizarea fondurilor europene disponibile a fost cea mai mare problemă a vechii şi actualei guvernări.


Final de an la ADR Vest. Cu bune, cu mai puţine rele, cu bani alocaţi pe fiecare axă pentru contracte care depăşesc valoarea alocată iniţial. Deci, e bine. O confirmă şi Sorin Maxim, directorul Agenţiei.

„Dacă mă pot declara mulţumit de ceea ce am realizat în acest an la ADR? Da, în mod sigur, am reuşit contractarea fondurilor pentru toate axele. În plus, am primit peste 2.000 de dosare pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Mare parte dintre acestea au fost deja rezolvate. Noi am reuşit rezolvarea situaţiei”, a declarat Maxim la bilanţul instituţiei.

Rezolvarea problemelor legate de POS CCE s-a făcut cu sabia deasupra capului României.

„Vă daţi seama că cei de la Uniunea Europeană nu au decis degeaba să aloce acest program agenţiilor regionale… au văzut că aici treaba merge mai bine. Este clar că la nivel central, acolo unde se desfăşura analiza acestor dosare, au fost mari probleme. Aceşti bani trebuiau alocaţi de acum doi ani, iar aceştia, la rândul lor să producă alţi bani. Era pericolul să fie pieduţi… Când ne-am dus la Bucureşti, noi ne-am dus pregăţiţi, cu buget, cu desfăşurător, cu schemă de personal, dosar complet. Ei nu aveau absolut nimic”, spunea Sorin Maxim.

Despre modul de lucru, întrebat dacă a fost „vizitat” vreodată de un beneficiar cu punga sau cu diplomatul pline, Maxim a spus: „Nu, nu am avut niciodată o asemenea propunere, chiar invers. După ce primeau banii cuveniţi din fondurile europene beneficiarii veneau la noi şi întrebau cum ne vedem după, că după alocarea sumelor ce mai … trebuie făcut. Ei nu se aşteptau, rămâneau uimiţi cât e de bună colaborarea şi lucrul de la nivel local. Erau obişnuiţi altcumva”.

Revenind la problemele noastre, locale, şeful ADR Vest recunoaşte că performanţele bune nu s-au obţinut uşor.

„Cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o în activitate, care ne-a afectat şi pe noi ca agenţie, şi pe solicitanţi, a fost calitatea proiectelor depuse. Foarte slabă. Le dădeam câte zece pagini de observaţii şi ei spuneau că avem ceva cu ei, că nu vrem să le dăm banii. Era foarte proastă calitatea proiectelor depuse, bine e că am reuşit să rezolvăm”, declară Maxim.

Partea pozitivă a întocmirii bune a proiectelor este că „sistemul s-a curăţat, au dispărut acele firme de construcţie de slabă calitate, care dădeau comenzi cu preţuri la 60 – 65 la sută din valoarea contractului şi, ulterior, măreau la înţelegere cu beneficiarul cu 50%. Aici, pe fonduri europene, nu merge aşa, sunt foarte clar stabilite motivele majorării”, a mai spus şeful ADR Vest.

În ritmul în care decurg lucrurile, regiunea va avea la finalul actualului exerciţiu financiar, în decembrie 2015, un grad de contractare a fondurilor europene de 90, poate chiar 95%, spune Maxim. Poate şefii de la Bucureşti vor cere consultanţă pe la agenţiile din ţară pentru a afla cum se face cu banii europeni şi să nu ne mai facem de ruşine cu folosirea banilor „moca” de la UE. O altă veste bună este că pe Programul Operaţional Regional vor fi alocate noi sume de bani, din realocarea banilor nefolosiţi la alte programe. Un exemplu bun în acest sens este că din banii realocaţi se vor putea realiza noi investiţii la drumuri, la şcoli sau chiar la cinci ambulatorii din regiune, inclusiv cel de la Spitalul Judeţean Timişoara.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !


Regulament de plasare a anunturilor