Europarlamentarul Cristian Busoi, interceptat in dosarul Duicu

De T. Ex.
Reactualizat la:
3Comentarii
Europarlamentarul Cristian Busoi, interceptat in dosarul Duicu
© TION - Cristian Busoi
Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost ascultat în dosarul în care au fost trimiși în judecată fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, fostul şef al IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi alte opt persoane, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Adrian Duicu a discutat cu fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Bușoi, despre fondurile alocate pentru județul Mehedinți pentru servicii paraclinice.

Potrivit Realitatea, în 3 noiembrie 2013, între momentul adoptării ordonanței de urgenţă privind rectificare bugetară şi momentul redistribuii bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adrian Duicu, care se afla la Bucureşti, s-a întâlnit cu Buşoi, unde cei doi au discutat în legătură cu fondurile ce aveau să fie alocate judeţului Mehedinţi pentru servicii paraclinice. Precizăm că, deși Cristian Bușoi este membru PNL Timiș, acesta este originar din Mehedinți.

În ziua de 03.11.2013, la ora 17:36:11, Duicu a luat legătura cu Bușoi, cei doi purtând următoarea discuţie:

BUŞOI CRISTI: Da, ADI?

DUICU IOAN-ADRIAN: Bună CRISTI. Pe unde eşti?

BUŞOI CRISTI: În BUCUREŞTI. Tu?

DUICU IOAN-ADRIAN: Am ajuns în BUCUREŞTI.

BUŞOI CRISTI: Da? Ne vedem?

DUICU IOAN-ADRIAN: Aha. Da. Unde vrei, acolo vin.

BUŞOI CRISTI: Pe unde eşti acuma?

DUICU IOAN-ADRIAN: Sunt chiar în centru, chiar lângă Piaţa Victoriei, aici.

BUŞOI CRISTI: Vii pe la mine?

DUICU IOAN-ADRIAN: Eşti acasă?

BUŞOI CRISTI: Ajung într-un sfert de oră.

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi, vin şi ne vedem chiar în parcare jos, CRISTI. Te aştept chiar la intrare la tine, la barieră, acolo.

BUŞOI CRISTI: Bine. Nu vrei să urci puţin sau…?

DUICU IOAN-ADRIAN: Nu mai urc. Că mai trebuie să mă duc în altă parte, da’ vreau să mă văd cu tine puţin.

BUŞOI CRISTI: Da. Da.

DUICU IOAN-ADRIAN: Tu prin ce parte vii, CRISTI? De unde vii?

BUŞOI CRISTI: Păi, dacă vrei, vin unde eşti tu şi vorbim. Unde eşti?

DUICU IOAN-ADRIAN: Păi şi… Eu sunt de la Calea Victoriei, am luat-o aicea… unde-i Mac Donalds-ul ăla, pe linia de tramvai, e strada închisă, unde se lucrează pe ea.

BUŞOI CRISTI: Aşa. Şi vrei să vin la Mac Donald’s acolo?

DUICU IOAN-ADRIAN: Eu sunt chiar aici, la Mac Donald’s, în faţă.

BUŞOI CRISTI: Da’ durează un pic că …

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI. Te aştept aici.

BUŞOI CRISTI: Un sfert de oră.

DUICU IOAN-ADRIAN: Da, CRISTI. Te aştept aicea.

BUŞOI CRISTI: La Mac Donald’s în faţă.

DUICU IOAN-ADRIAN: Deci, la Calea Victoriei, da? O iei către clădirea… către… nu ştiu cum dracu’ îi zice, pe strada asta unde nu se circulă tramvaiele, unde se lucrează, care duce spre tine, mă, vine la IBIS, la gară.

BUŞOI CRISTI: Da. Da. Ştiu. Ştiu.

Luni, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ioan Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea, şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe de o parte, şi asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte.

UPDATE. Europarlamentarul Cristian Buşoi recunoaşte că s-a întâlnit cu fostul preşedinte CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, însă spune că întâlnirile au fost pur informative şi că decizia de a suplimenta fondurile pentru un anumit judeţ trebuia însoţită de referate.

„Înţeleg că ele (interceptările – n.r.) sunt din dosarul care a fost trimis deja în judecată şi despre care am luat cunoştinţă acum, pentru că nu am fost solicitat să dau vreo explicaţie. Aş fi dat cu plăcere. Sincer, eu m-am întâlnit cu mulţi preşedinţi de consilii judeţene, cu primari… întotdeauna au fost discuţii informative, foarte oficiale în care le explicam situaţia… Nu s-a pus vreodată problema nici în acest caz, nici în altele de solicitări, presiuni. Şi, oricum, nu aşa se întâmplau lucrurile. Alocările se făceau în urma unei hotărâri a Consiliului de Administraţie, pe baza unor referate care răspundeau unor solicitări scrise şi argumentate ale caselor judeţene, care veneau cu solicitări de suplimentări de fonduri (…) Oricum, nu se punea problema ca cineva să intervină în acest fel şi, oricum, nu aş fi acceptat eu”, a explicat Cristian Buşoi pentru www.tion.ro

El a recunoscut că îl cunoaşte pe Adrian Duicu, însă susţine că întâlnirile avute cu dânsul la Bucureşti s-au concentrat pe probleme politice.

„Ori de câte ori venea la Bucureşti ne intersectam, vorbeam despre coaliţie (USL – n.r.) despre subiecte politice, despre situaţia de la Mehedinţi. Din câte îmi aduc aminte, la acea întâlnire am vorbit strict despre ce se întâmplă în coaliţie, dacă se rupe coaliţia, existau deja din luna noiembrie zvonuri insistente că după sărbători lucrurile se vor despărţi, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat. Genul acesta de discuţii. Întotdeauna când am discutat despre sănătate a fost o discuţie strict informativă, în care explicam care sunt regulile, ce se întâmplă în sistemul de sănătate, nu mi-a făcut solicitări de a creşte bugetul, pentru că nu se putea face acest lucru. Deci lucrurile sunt clare. Nu e ca şi cum ar fi un proiect de investiţii, un drum, acolo unde competiţionează cu alte proiecte asemănătoare. Aici sunt alte reguli care nu ţin… sunt pur şi simplu lucruri care trebuie argumentate”, a mai spus Buşoi.

Întrebat dacă este adevărat că judeţul Mehedinţi a primit, pentru Casa Judeţean de Asigurări de Sănătate o sumă de bani, depăşită doar de cea alocată municipiului Bucureşti, Buşoi a răspuns: „Nu mai ţin minte exact, pentru că nu am acum în faţă ca să mă uit pe alocări, dar multe dintre judeţele care au solicitat, în special centrele universitare, dar şi alte judeţe care aveau probleme cu fondurile, justificau şi se încadrau în criterii, au primit bani. Anumite cereri au fost aprobate, alte nu… Chiar nu s-a făcut în mod special vreo favoare pentru vreun judeţ, indiferent cine este din acel judeţ sau cine conduce acel judeţ.”3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor

Regulament de plasare a anunturilor